Trump ABD’nin insani yardımını azaltmak istiyor

Washington, 8 Şubat (Hibya) – Trump, dünya çapında insani yardımları ciddi şekilde etkileyebilecek olan Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı’na sağlanan fonu kesmeyi planlıyor. Trump ayrıca harcamaları gözden geçirmek ve kesmek için Elon Musk liderliğinde bir danışmanlık şirketi kurdu.

Trump ABD’nin insani yardımını azaltmak istiyor
Yayınlama: 08.02.2025
0
A+
A-

ABD hükümetinin başlıca denizaşırı yardım ajansının geleceği, çalışanların işten çıkarılması ve Trump yönetiminin ajansı ABD Dışişleri Bakanlığı ile birleştirmeyi planlamasıyla belirsizliğe düştü.

Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra binlerce çalışanın izne çıkarılacağını açıkladı. Ajans daha sonra dünyanın dört bir yanındaki misyonlarından çalışanlarını geri çağırdı.

Trump, denizaşırı harcamaların “Önce Amerika” yaklaşımıyla yakından uyumlu olmasını istediğini açıkça ortaya koydu ve uluslararası kalkınma sektörü, dünyanın dört bir yanındaki insani yardım programları üzerinde derin bir etkiye hazırlanıyor.

Trump Cuma günü Truth Social sayfasında USAID'in harcamalarını “TAMAMEN  AÇIKLANAMAZ… KAPATIN!” diye yazdı.

Beyaz Saray'ın federal hükümeti küçültme çabalarında çalışan teknoloji milyarderi Elon Musk, daha önce yardım kuruluşunun “bir suç örgütü” olduğunu ve Trump'ın “kapatmayı” kabul ettiğini iddia etmişti.

Ne Trump ne de Musk iddialarını destekleyecek net bir kanıt sunmadı ve Başkan'ın ajansı kapatma çabasının yasal zorluklarla karşılaşması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) 1960'lı yılların başında ABD hükümeti adına insani yardım programlarını yönetmek üzere kuruldu.

Kongre Araştırma Servisi'ne göre, üçte ikisi denizaşırı ülkelerde çalışan yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam etmektedir. 60'tan fazla ülkede üssü var ve düzinelerce başka ülkede de çalışıyor. Ancak sahadaki çalışmaların çoğu USAID'in sözleşme yaptığı ve finanse ettiği diğer kuruluşlar tarafından yürütülmekte.

Üstlendiği faaliyetlerin yelpazesi çok geniş. Örneğin, USAID yalnızca insanların açlık çektiği ülkelere yiyecek sağlamakla kalmıyor aynı zamanda gıda kıtlıklarının nerede ortaya çıktığını tahmin etmeye çalışmak için veri analizi kullanan ''dünyanın altın standart kıtlık tespit sistemini'' de işletmekte.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.