İstanbul, 27 Aralık (Hibya) – Tahıl ürünleri üretim miktarları 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,5 azalışla yaklaşık 39 milyon tona geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, üretim miktarları, 2024 yılında bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,0 geriledi; sebzelerde yüzde 5,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,1 yükseldi.
Buna göre, yaklaşık üretim miktarları tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl ürünleri üretim miktarları 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,5 azalışla yaklaşık 39 milyon tona geriledi.
Bir önceki yıla göre, buğday üretimi yüzde 5,5 azalışla 20,8 milyon ton, arpa üretimi yüzde 12,0 azalışla 8,1 milyon ton, çavdar üretimi yüzde 15,7 azalışla 257 bin ton, yulaf üretimi yüzde 4,9 azalışla 390 bin ton, mısır üretimi ise yüzde 10,0 azalışla 8,1 milyon ton oldu.
Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimi sırasıyla 575 bin ton, 279 bin ton ve 405 bin ton oldu. Yumru bitkilerden patates ise bir önceki yıla göre yüzde 21,1 oranında artışla 6,9 milyon ton üretildi.
Yağlı tohumlardan soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton, ayçiçeği üretimi ise yüzde 0,1 azalışla yaklaşık 2,2 milyon ton oldu.
Şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 oranında azalışla 23 milyon tona geriledi.
Sebze ürünleri üretim miktarı 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artışla yaklaşık 33,6 milyon tona yükseldi.
Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 üretim artışı; hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6, beyaz lahanada yüzde 5,0 üretim azalışı oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarı 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artışla yaklaşık 28 milyon ton oldu.
Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada yüzde 4,0, çilekte yüzde 10,4 üretim azalışı olurken; narda yüzde 10,1, üzümde yüzde 2,0 oranında üretim artışı oldu.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 32,7, portakalda yüzde 30,3, limonda yüzde 25,6 oranında üretim azalışı görüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3, Antep fıstığında yüzde 117,6 oranında üretim artışı oldu.
Muz üretiminde yüzde 5,9 oranında azalış, zeytin üretiminde yüzde 146,7 artış gerçekleşti.
Süs bitkileri üretim miktarı 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 azaldı.
Süs bitkileri üretimi içinde kesme çiçeklerin yüzde 69,5, diğer süs bitkilerinin ise yüzde 30,5'lik bir paya sahip olduğu görüldü.
Bir önceki yıla göre kesme çiçek üretiminde yüzde 0,1, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 17,4 azalış gerçekleşti.
SANAYİ HABER AJANSI