“TÜRK SANAYİSİNİN DÖNÜŞÜMÜNE TALİBİZ”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Kasım ayı yönetim kurulu toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan, Çetin Ali Dönmez ve Zekeriya Çoştu’nun katılımlarıyla yapıldı.

“TÜRK SANAYİSİNİN DÖNÜŞÜMÜNE TALİBİZ”
Yayınlama: 17.11.2023
11
A+
A-

OSBÜK Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bakan yardımcılarına OSB’lerin gelişmesine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.  Kütükcü, OSB’lerin Cumhuriyetin ilk yüzyılında Türk sanayisine lokomotiflik ettiğinin altını çizerek, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da Türk sanayisinin dönüşümüne talip olduklarını vurguladı.

OSB’LER, SANAYİLEŞME MÜCADELESİNİN KAHRAMANLARIDIR

Türkiye’nin büyük bir sanayileşme mücadelesi verdiğini vurgulayan Kütükcü, “Bugün İtalya ile Çin arasındaki en güçlü sanayi ülkesi olan ülkemiz, verdiği sanayileşme mücadelesi ile aslında bu coğrafyanın kaderini değiştirdi.  Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgelerimiz de, ülkemizin verdiği çetin mücadelelerin kahramanlarıdır. İlk OSB’mizin 1961’de kurulduğu günden bu yana, devletimizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın himayelerinde çok ciddi başarılar elde ettik” dedi.

Organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisinin lokomotifi olduğunu ifade eden Kütükcü, OSB’lerdeki 67 bin fabrikada 2 milyon 500 binden fazla insana doğrudan istihdam sağlandığını anlattı. Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşunun 600’ünün OSB’lerde üretim yaptığını ve OSB’lerin birçok başarıya imza attığını vurgulayan Kütükcü, sözlerine şu şekilde devam etti: “OSB’lerimizin tüm başarıları ile gurur duyuyoruz. Ancak elbette bunlarla yetinmeyeceğiz. OSB’ler olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Türk sanayisinin dönüşümüne talibiz. Katılımcı sanayicilerimizle, daha çok üretmeye, daha yüksek katma değerli üretim yapmaya talibiz. Meslek liselerimizle, meslek yüksek okullarımızla ve mesleki eğitim merkezlerimizle insan kaynağımızı dönüştürmeye talibiz. Teknoloji geliştirme bölgelerimizle, AR-GE ve tasarım merkezlerimizle, teknolojik dönüşüme talibiz. Kapasitesi 3 bin 700 MW’a ulaşan yenilenebilir enerji santrallerimizle, enerjide dönüşüme talibiz. OSBÜK olarak bakanlığımızın destekleri ile ilk adımlarını attığımız OSBÜKnet, OSBÜKbulut gibi projelerimizle dijital dönüşüme talibiz. Yine Bakanlığımızın öncülüğünde, Türk sanayisinin yeşil dönüşümüne lokomotiflik yapmaya talibiz.  İnşallah ikinci yüzyıldaki hedeflerimize de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile, her geçen gün daha da büyütmeye çalıştığımız istişare kültürü ile ulaşacağız.”

BAKAN YARDIMCISI İNAN’DAN OSBÜK İLE İSTİŞARE VURGUSU

Dünya genelinde yaşanan tüm zorluklara rağmen Cumhuriyetin ikinci yüzyılının heyecanı ile beraberce ülkeyi kalkındırmaya devam edeceklerini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Bugüne kadar getirdiğimiz işlerin üzerine koyarak, yeni alanlar açarak, yeni fabrikalar kurarak büyük bir heyecanla yolumuza devam edeceğiz inşallah” şeklinde konuştu. İnan, OSBÜK ile istişare etme ve iş birliği yapma konusunda daha aktif çalışmaların yürütüleceğini de söyledi.

BAKAN DÖNMEZ, YENİ FİNANSMAN MODELLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Strateji üreten ve Bakanlığı yönlendiren OSBÜK gibi kurumların önemli olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de, OSB’lerin Türk sanayisi için önemine değindi. Yeni finansman modellerinin hayata geçirilmesi konusunda da Dönmez, faizden kaçınan yatırımcılar için sukuk gibi enstrümanların uygulanabileceğini anlattı. Endüstriyel simbiyoz çalışmalarında OSB tüzel kişiliklerinin kullanılabileceğini ifade eden Dönmez, yeşil dönüşümde engelleri kaldıracak adımların beraber atılabileceğini belirtti.

BAKAN YARDIMCISI ÇOŞTU, YENİ FIRSATLARA DİKKAT ÇEKTİ

Cumhuriyetin ikinci yüzyılının önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ise, küresel çapta yaşanan gelişmeler dolayısıyla sektörlerin yeni sınamalar yaşayabileceğini kaydetti.

Yeni fırsat alanlarının değerlendirilmesi ve teknolojiden daha iyi istifade edilmesinin rekabet avantajını güçlendireceğini belirten Çoştu, “Önümüzde zorluklar olacak ama bizimde yetkinliklerimiz, kabiliyetimiz, kapasitemiz ve motivasyonumuz var” dedi. Sanayi alanında ciddi bir atılımın hedeflendiğini aktaran Çoştu, sanayi alanlarının geliştirilmesi ve teşvikler gibi daha birçok yapısal konularda iyileştirmelerin yapılacağını anlattı.

Konuşmaların ardından OSBÜK Yönetimi ile Bakan Yardımcıları İnan, Dönmez ve Çoştu başta OSB’lerin altyapı yatırımlarının finansmanı olmak üzere çeşitli konularda istişarelerde bulundu.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.