Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,7 oranında büyüme kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, bu büyüme oranı Türkiye ekonomisinin üst üste 15 çeyrek büyümesini sağladı.
GSYH Verileri ve Sektörel Büyüme
TÜİK’in verilerine göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 arttı. Bu dönemde inşaat sektörü yüzde 11,1 ile en yüksek büyüme oranını yakalarken, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5,0, sanayi yüzde 4,9, tarım yüzde 4,6, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,3, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2,0 oranında büyüdü.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı.
Cari Fiyatlarla GSYH ve Hanehalkı Tüketimi
Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH, 2024 yılının ilk çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90,0 artarak 8 trilyon 822 milyar 248 milyon TL’ye ulaştı. GSYH’nin ABD doları bazında değeri ise 285 milyar 572 milyon olarak gerçekleşti.
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları aynı dönemde yüzde 7,3 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 oranında artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 4,0 oranında büyürken, ithalat yüzde 3,1 oranında azaldı.
İşgücü Ödemelerinde Artış
İşgücü ödemeleri, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 108,4 oranında artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 107,8 oranında arttı. İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 37,8 iken, bu oran 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 42,0 olarak gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, uyguladıkları rasyonel ve kurala dayalı politikalarla ekonominin daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerlediğini belirtti. İç talebin büyümeye katkısının 4,1 puan olduğunu, net dış talebin ise 5 çeyrek sonra pozitife dönerek 1,6 puan katkı sağladığını ifade etti.
Sanayi katma değerinin yüzde 4,9 arttığını vurgulayan Şimşek, yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesinin cesaret verici olduğunu belirtti. İlk çeyrekte 1 milyon 46 bin kişi ilave istihdam sağlandığını ve işsizlik oranının yüzde 8,7’ye gerilediğini ifade etti.
Şimşek, ekonomideki dengelenmenin devam ettiğini belirterek, net dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngördüklerini söyledi. Yapısal reformlarla desteklenen bu büyüme kompozisyonunun cari açığın düşmesine ve dezenflasyona önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Şimşek, “Fiyat istikrarına doğru yol aldığımız bu süreçte, yapısal reformlara hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız.” dedi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI