Türkiye, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklık belgesini imzaladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Katar’da “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısı’na katıldı.

Türkiye, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklık belgesini imzaladı
Yayınlama: 09.02.2025
5
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin, Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı kapsamında 2022 yılında başlatılan çalışmalara büyük değer verdiğini söyledi. Bu girişimin, tedarik zinciri güvenliğinin güçlendirilmesinde, yerelleşmenin teşvik edilmesinde, entegre katma değerli üretimin teşvik edilmesinde ve nihai olarak üye ülkeler arasında sürdürülebilirlik odaklı ekonomik büyümeye ve çeşitlenmeye katkıda bulunulmasında önemli bir rol oynadığını kaydeden Kacır, “Bu, günümüz konjonktüründe refah ve refahın en önemli katsayısı olan karşılıklı bağımlılık yoluyla bölgesel barış ve istikrara mutlaka katkı sağlayacaktır.” dedi.

Kacır, Türkiye’nin, dirençli ve hızlı büyüyen ekonomisiyle iş dostu politikalar, derin bir yetenek havuzu ve Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü oluşturan stratejik pazar erişimi sunduğunu belirterek, “Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesi içerisinde 1,3 milyar nüfusa ve Avrupa, Asya ve Afrika'da toplam 28 trilyon GSYİH değerinde bir pazara kolay erişim imkanı sunuyor. AB ile Gümrük Birliği, Türkiye'de üretilen ürünlerin bu pazarlara gümrük vergisi olmadan girebilmesini sağlıyor. Şu anda Türkiye'de 83 binden fazla uluslararası şirket aktif olarak faaliyet göstermektedir. Yalnızca geçtiğimiz yıl toplam ihracatımızın yüzde 41'ini orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler oluşturdu. Türkiye, 2024 yılında ihracatta tarihi bir dönüm noktasına ulaşarak 262 milyar doları aştı. İhracatımızın yüzde 94,1'ini sanayi ürünleri oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

“Türkiye'nin geniş yeteneklerinin bu ortaklığın stratejik hedeflerine önemli katkı sağlayacağından eminim” diyen Kacır konuşmasına şöyle devam etti:

“Verimli topraklarımız ve farklı iklim koşullarımız güçlü bir tarım sektörünü garanti etmektedir. Türkiye, 2,2 milyonun üzerinde üretici ve 30 bin şirketin desteklediği dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden biridir. Tarımsal üretim açısından Türkiye, 2023 yılında toplam 68,5 milyar dolarlık tarımsal üretimle Avrupa'da birinci sırada yer aldı. Türkiye ilaç sektörü dinamik ve stratejiktir. Şu anda 169 ülkeye 12 binden fazla ürün ihraç ediyoruz ve piyasa değeri 2,2 milyar ABD dolarını aşıyor. Ülkemizin sanayileşme stratejisinin tarihi bir temel taşı olan tekstil sektörü, hızlı geri dönüş sürelerinden, önemli pazarlara yakınlıktan ve yenilikçi tasarımdaki güçlü yeteneklerden faydalanmaktadır. Türkiye hem hazır giyim hem de hazır giyim sektörünün yanı sıra tekstil ve hammaddelerinde de dünyada 6'ncı sırada yer alıyor. Türkiye, 694 milyon tonun üzerinde rezerviyle Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci nadir toprak element rezervine sahiptir. Türkiye, maden çeşitliliği açısından 10. büyük ülke olup, 60'a yakın farklı türde maden çıkarmaktadır. Özellikle dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40'ına sahip olmamız, küresel madencilikteki önemimizi pekiştiriyor. İttifak Üyeleri ile potansiyel iş birliği alanlarına bakıldığında Türkiye, 55 milyar dolarlık kimya sanayi ithalatçısıdır.” 

Yapılan konuşmaların ardından tüm üyeler tarafından Türkiye ve Katar’ın Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklığa katılım belgesi imzalandı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.