TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREN VİZYON: 2030 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ AÇIKLANDI

Sanayi ve teknoloji alanında Türkiye’nin geleceğine yön verecek yol haritası olan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi kamuoyuna duyuruldu. Millî Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırlanan strateji, Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatında lider ülkeler arasına taşımayı, sanayi üretiminde ve teknolojide bağımsızlığı temin etmeyi hedefliyor.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREN VİZYON: 2030 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ AÇIKLANDI
Yayınlama: 20.05.2025
2
A+
A-

Küresel Krizler, Yeni Stratejiler

Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji ve tedarik krizleriyle şekillenen yeni küresel düzende ülkeler yerli üretime ve stratejik bağımsızlığa yöneliyor. Türkiye de bu süreçte “teknolojide bağımsızlık” hedefiyle önemli bir dönüşüm programını hayata geçiriyor. 2030 Strateji Belgesi, bu değişen küresel dengeler ışığında hazırlanarak 20 makro hedef, 5 temel amaç ve 100 strateji ile yol gösterici bir belge niteliğinde.

Yüksek Teknolojili Üretim Önceliği

Belge, özellikle savunma, yapay zekâ, çip/yarı iletken, ilaç, mobilite ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda yerli üretim kapasitesini artırmayı esas alıyor. Yüksek teknolojili ürün ihracatının 30 milyar dolara, orta-yüksek teknolojili ürün ihracatının ise 180 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu doğrultuda HIT 30, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi gibi programlarla Ar-Ge yatırımlarının yönlendirilmesi planlanıyor.

Çipten Uydulara Yerli Hamle

Strateji kapsamında Türkiye, çip teknolojilerinde tüm üretim süreçlerini kapsayacak bir Ulusal Çip Konsorsiyumu kuracak. Ayrıca biyoteknoloji, nükleer, petrokimya gibi stratejik alanlarda kamu destekli konsorsiyumlarla özel sektörün teknoloji yoğun yatırımlara yönelmesi teşvik edilecek.

TÜRKSAT 6A ve Türk Astronot ve Bilim Misyonu gibi projelerle elde edilen kazanımlar, Millî Uzay Programı çerçevesinde Ay Görevi gibi yeni projelere temel oluşturacak. Ankara’da kurulacak Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve planlanan Millî Uydu Şirketi, Türkiye’nin uzaydaki gücünü pekiştirecek.

Savunmadaki Güç, Sivil Alana Taşınacak

Strateji, savunma sanayiinde elde edilen başarının sivil teknolojiye aktarılmasını da içeriyor. KAAN’ın seri üretimi, Çelik Kubbe projesi, insansız hava ve deniz araçları, roket sistemleri gibi projeler, teknolojik birikimin yaygınlaşmasında kilit rol oynayacak. Bu süreçte, savunma ve sivil sektörler arasında bilgi ve teknoloji paylaşımının artırılması hedefleniyor.

Yapay Zekâ, Mobilite, Biyoteknoloji ve Gıda Güvenliği

Stratejide yer alan hedeflerden biri de Türkçe Büyük Dil Modeli ve Yapay Zekâ Süperbilgisayarı Yatırımı ile üretken yapay zekâ teknolojilerinde Türkiye’yi ileri taşımak. Ayrıca elektrikli ve otonom araçlar, dikey kalkışlı hava araçları, batarya teknolojileri gibi alanlarda Türkiye’nin bölgesel bir üretim üssü olması için destekler sunulacak.

Biyoteknolojik ilaç üretimi, genomik araştırmalar, yerli tıbbi cihaz üretimi, dikey tarım sistemleri, robotik tarım, biyoteknolojik tarım ilaçları gibi girişimlerle hem sağlık hem tarımda sürdürülebilirlik ve teknolojik yeterlilik sağlanacak.

100 Bin Teknogirişim ve 100 Milyar Dolarlık Turcorn Hedefi

Belge kapsamında Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi de yeniden yapılandırılıyor. 2030 yılına kadar 100 bin teknogirişim ve en az 100 milyar dolarlık toplam turcorn değeri hedefleniyor. Bu amaçla girişimcilere özel destekler, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve teknoloji tabanlı fikirlerinin ticarileştirilmesi gibi adımlar atılacak.


2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Türkiye’yi sadece sanayi gücü değil, aynı zamanda yüksek teknoloji ve inovasyon üssü hâline getirmeyi amaçlayan kapsamlı bir vizyon belgesi olarak öne çıkıyor. Sanayiciler, girişimciler, kamu ve akademi dünyası bu strateji ile aynı hedef doğrultusunda hareket ederek Türkiye’nin geleceğini birlikte inşa etmeye hazırlanıyor.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.