TÜSİAD/Özilhan: Enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir

İSTANBUL – 08.02.2024 – HİBYA – Türk Sanayici ve İşinsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, “Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir” dedi ve büyümenin kaynağının “tüketime ve kentsel ranta dayandırılmasının” yanlış olduğu uyarısı yaptı.

TÜSİAD/Özilhan: Enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir
Yayınlama: 08.02.2024
6
A+
A-

Genel Kurul'un açılış konuşması için, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı sıfatıyla son kez kürsüye çıkan Özilhan, mevcut ekonomik durumun vazgeçilmez sorunlarını, “Yüksek enflasyon, TL'nin değerindeki istikrarsızlık, cari açık, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, nitelikli eleman sorunu” diye sıraladı.

Özilhan, 2019 sonrasında 70 milyon insanın “aşırı yoksulluğa itildiğini” ve savaşlar, iklim krizi, ekonomik zorluklar gibi nedenlerin mülteci krizine neden olduğuna dikkat çekerek, “Dış politikada pazarlıkçı yaklaşımın yerini ilkeler bazında bir politikanın almasından yana olduğumuzu defalarca belirttik. Dünya değişiyorken değişimi iyi takip etmek, zamanında pozisyon almak gerekir” diye konuştu.

Türkiye'nin, batının bir parçası olduğunu “unutmamamız gerektiğine, Türkiye'nin doğu ile batı arasında bir köprü olduğuna, AB üyelik sürecinin önemine işaret ettiklerin” altını çizen Özilhan, “Küresel riskler, ekonomik çıkarlar dikkate alındığında AB Türkiye için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. 2024 yılında Türkiye hala siyasi isikrar arayışına devam ediyor. Türkiye hala Marmara depremine hazır olunacağını tartışmaya devam ediyor” dedi.

Yüksek enflasyon, TL'nin değerindeki istikrarsızlık, cari açık, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, nitelikli eleman sorunu gibi olguların, ekonomik durumun vazgeçilmez sorunları olduğunu vurgulayan Özilhan, “Üretim artışı sağlanmadan makroekonomik sorunlarda kalıcı iyileşme mümkün değil” dedi ve şöyle devam etti:

“Gelişkin bir üretim kapasitesi hem sanayide hem tarımda stratejik önemde. Bu da öngörülebilirlik ve yatırım ortamının iyileşmesini, yani hukuk devleti ve yargı bağımsızlığının tam anlamıyla uygulanmasına bağlı. Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir. İşsizlik sorunu yaşanırken bir de nitelikli insan kaynağı sorunu yaşıyoruz. Bunun nedeni eğitim sisteminin yetersizliğidir. Son 20 yılda eğitimle ilgili 17 kez değişiklik yapılmış. 2024'te Türkiye eğitimde nitelik ve fırsat eşitliği sorunlarını çözmek yerine hâlâ afaki tartışmalar yapmaya devam ediyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.