Uçak kazası kurbanlarının yakınları Boeing’e 24.8 milyar dolar ceza kesilmesini istedi

Washington, 20 Haziran (Hibya) – İki Boeing 737 MAX jet kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri, uçak üreticisinin 24.8 milyar dolar para cezasına çarptırılmasını istedi.

Uçak kazası kurbanlarının yakınları Boeing’e 24.8 milyar dolar ceza kesilmesini istedi
Yayınlama: 20.06.2024
3
A+
A-

Uçak kazası kurbanlarının yakınları adına ABD makamlarına bir mektup gönderen avukat, şirketin uçaklarındaki güvenlik kusurlarından sorumlu olabilecek Boeing yöneticileri hakkında cezai soruşturma başlatılmasını da talep etti.

Ailelerin talebi, Boeing CEO'su Dave Calhoun'un bir kongre komitesi önünde şirketin güvenlik kusurlarının ciddi olduğunu kabul etmesinin ardından geldi.

Calhoun'un arkasında Boeing 737 MAX 8 jetlerinin yere çakıldığı iki uçak kazasında ölenlerin yakınları oturuyordu. 2018 ve 2019 yıllarında meydana gelen iki kazada toplam 346 kişi hayatını kaybetti. Uçaklardan biri Endonezya'da, diğeri ise Etiyopya'da düştü.

Ailelerin avukatı Paul Cassell, ABD Adalet Bakanlığı'na gönderdiği mektupta “Boeing'in işlediği suç ABD tarihindeki en ölümcül şirket suçudur ve bu nedenle 24 milyar doların üzerinde bir azami ceza yasal olarak haklı ve açıkça uygundur” dedi.

Avukatın mektubu ceza talebinin arkasındaki hesaplamaları açıklıyor. Bu paranın şirketin bağımsız bir şekilde soruşturulması ve güvenlikle ilgili reformlar için harcanması halinde cezanın 14 ila 22 milyar dolar arasında azaltılabileceği belirtiliyor.

Ayrıca Boeing yönetiminin kurbanların aileleriyle görüşmesi de talep ediliyor. Aileler, ABD makamlarının iki kazadan sorumlu tutulabilecek Boeing yöneticilerini soruşturması gerektiğine inanıyor.

Boeing'in güvenlik sorunları, Alaska Havayolları'na ait 737 MAX uçağının acil çıkış kapağının gevşeyerek uçağın gövdesinde büyük bir deliğe yol açması nedeniyle kısa bir süre önce yeniden medyanın ilgi odağı haline geldi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.