Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) tarafından 2023 yılında, yenilenebilir elektrik üretim tesisleri konusunda “çok büyük bir sıçrama” yaşandığını açıkladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) tarafından 2023 yılında, yenilenebilir elektrik üretim tesisleri konusunda “çok büyük bir sıçrama” yaşandığını açıkladı. Bu yıl içinde, rüzgar ve güneş enerjisi yoluyla elektrik üretimi için, 2022 yılına kıyasla, yüzde 50 oranında fazla tesis kuruldu. Yenilenebilir enerji konusundaki bu tarihsel büyümenin başını çeken ülke de Çin oldu.
Çin’in kuzeyindeki ve batısındaki çorak ve kırsal bölgelerde, ucu bucağı görünmez fotovoltaik panolardan oluşan devasa güneş tarlaları kuruldu. Bunlardan bazıları 20 adet futbol sahası kadar alan kaplıyor. Hatta aralarından biri, yukarıdan bakıldığında dev bir panda görünümü veriyor. Öte yandan, Çin’de yenilenebilir enerji sektörü denince akla, karada ve denizde kurulu rüzgar tesisleri ve endüstri binalarının ve evlerin damlarına yerleştirilmiş güneş panelleri geliyor. Hatta bazı bina sakinleri elde ettikleri enerjiden ek gelir bile sağlıyor.
Brüksel’deki E3G düşünce kuruluşu bünyesinde Çin ile Avrupa arasındaki iklim diplomasisi uzmanı Angeline Sanzay, Çin’in yaklaşık 10 yıldır dünyanın en büyük rüzgar ve güneş enerjisi üreticisi olduğuna ve aynı zamanda bu alanlarda en çok yatırım yapan ülke olduğuna işaret ediyor. Ayrıca Çin, rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde en yüksek büyümeyi yakalayan ülke. Nitekim Çin’in, 2023 yılında yerleştirdiği fotovoltaik pano sayısı, dünyanın kendi dışındaki bütününün yerleştirdiği fotovoltaik pano kadar; yani bu alanda Çin, kendi dışındaki tüm dünyaya eşit.
Çin hükümeti, güneş ve rüzgar enerjisinin ekonomik potansiyelinin farkına diğer ülkelerden daha önce vardı. Nitekim güneş enerjisi konusunda Beijing, daha 15 yıl önce fotovoltaik panoların zincirleme üretimini geliştirmeye başladı. Hatta güneş enerjisinden elde edilen elektrik o dönemde pahalı olduğundan, Çin, bu alanda ihracatı hedeflemişti.
SANAYİ HABER AJANSI