Montreal Üniversitesi’nden astrofizikçi Charles Cadieux, “LHS-1140b, şu ana kadar bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında en iyi şansımız olabilir. Bu gezegende sıvı su bulunma olasılığı, Güneş Sistemimizin dışında yaşam arayışında önemli bir dönüm noktası olabilir” dedi.
LHS-1140b, Dünya’nın yaklaşık 1,73 katı büyüklüğünde ve kütlesinin 5,6 katı yarıçapa sahiptir. Yıldızına oldukça yakın bir yörüngede dönen bu gezegen, yıldızına kilitlenmiş durumda. Bu durum, gezegenin aynı tarafının her zaman yıldıza dönük olmasına ve bu bölgenin sıcaklığının uygun olabileceği anlamına gelir.
Eğer LHS-1140b’nin yıldızı Güneş gibi olsaydı, yaşamın gelişmesi için çok daha sıcak olurdu. Ancak bu gezegenin yıldızı, serin ve loş bir kırmızı cücedir, bu da gezegenin yaşanabilir bölgesinde yer aldığı anlamına gelir.
Gezegenin kimyasını anlamak için önümüzdeki adım, atmosferini incelemek olacaktır. Şu ana kadar yapılan gözlemler, gezegenin atmosferinde Dünya’nın atmosferinde bulunan nitrojenin varlığını işaret ediyor. Bu durum, LHS-1140b’nin suyla kaplı bir dünya olabileceğini düşündürmektedir.
Gezegenin yüzeyindeki sıcaklık, canlı bir deniz ekosistemi için uygun olabilir. Ancak daha fazla gözlem ve araştırma yapılması gereklidir.
René Doyon, “Ilıman bir gezegende Dünya benzeri bir atmosfer tespit etmek mümkün; sadece daha fazla gözlem süresine ihtiyacımız var” diyor.
LHS-1140b, kendi gezegenler arası mahallemizin dışındaki egzotik bir yabancı ekosistem için umut verici bir aday olarak öne çıkıyor.