New York, 3 Temmuz (Hibya) – Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna’nın anti-personel mayın yasağı sözleşmesinden çekilme kararından endişe duyduğunu belirtti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna'nın, Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Stoklanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası Hakkındaki Sözleşme'den çekilme yönünde attıkları veya atmayı düşündükleri adımlardan kaygı duyduğunu belirtti.
160'tan fazla Devlet tarafının yer aldığı Ottawa Sözleşmesinin, anti-personel mayınların siviller üzerindeki yıkıcı etkisine yanıt vermede önemli bir araç olduğuna değinen Volker Türk, “Bu silahlar sivilleri ve savaşçıları ayrım gözetmeksizin öldürür ve sakat bırakır ve insanların hareket özgürlüğünü, tarım arazilerine erişimini ve kalkınma hakkını, düşmanlıkların sona ermesinden onlarca yıl sonra bile etkiler. Bu silahların çocuklar da dahil olmak üzere sivillere yönelik kalıcı ve uzun vadeli ciddi zarar riskleri, bunların kullanımıyla elde edilebilecek herhangi bir askeri avantajdan çok daha ağır basmaktadır. Bunlara barış zamanlarında uymak ve savaş zamanlarında veya yeni gündeme getirilen ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle bunlardan çekilmek, uluslararası insancıl hukukun çerçevesini ciddi şekilde zayıflatmaktadır.” açıklamasını yaptı.
Türk, tüm Devletleri herhangi bir uluslararası insani hukuk anlaşmasını terk etmekten kaçınmaya ve devam eden herhangi bir geri çekilme sürecini askıya almaya çağırdı.
SANAYİ HABER AJANSI