Xi ve Rahman’dan yüksek düzeyli kader ortaklığına vurgu

Tacikistan’ı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Duşanbe’de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

Xi ve Rahman’dan yüksek düzeyli kader ortaklığına vurgu
Yayınlama: 06.07.2024
3
A+
A-

Tacikistan’ı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Duşanbe’de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

Görüşmelerinin ardından birlikte basının karşısına geçen iki lider, ülkeleri arasında daha yüksek düzeyli kader ortaklığı tesis edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Xi Jinping, basın toplantısında, İmamali Rahman ile zengin içerikli ve verimli bir görüşme yaptığını, görüşmede iki ülke arasında kapsamlı ve stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin kuruluşunun ilan edildiği ortak bir bildiriye imza atıldığını belirtti. Xi, görüşmede ayrıca yeni dönemde iki ülke arasında daha yüksek düzeyli kader ortaklığı kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

Hükümetler arası ve farklı birimler arası 20 işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık ettiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Xi, ikili işbirliğinde yeni bir sayfa açıldığını dile getirdi.

Xi Jinping, Çin’in Cumhurbaşkanı Rahman ve Tacikistan halkına dostluğunu ifade etmek için Rahman’a Dostluk Madalyası takdim ettiğini de kaydetti.

İkili dostluğu ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğini ilerletmeye, karşı tarafın kendi koşullarına uygun kalkınma yolunu seçmesini desteklemeye devam edeceklerini belirten Xi, Çin’in daima Tacikistan’ın güvenilir dostu, ortağı ve samimi kardeşi olacağının altını çizdi.

Çin ile Tacikistan’ın kalkınma stratejilerinin uyumlu hâle getirileceğini, Çin’in Tacikistan’dan kaliteli ürünlerin ithalatını artıracağını ifade eden Xi Jinping, maden kaynaklarını geliştirme ve tarım alanlarındaki işbirliğinin seviyesini yükselteceklerini, yeni enerji, dijital ekonomi, yapay zekâ ve e-ticaret alanlarında işbirliğini güçlendireceklerini dile getirdi.

Güvenliğin önemine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki tarafın bu alandaki işbirliğini artırarak, “Doğu Türkistan İslam Hareketi” ve “üç kötü güç” olarak anılan terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılıkla ciddiyetle mücadele etmeye, sınırları korumaya, üçüncü tarafın iki ülkenin iç işlerine karışmasına kararlılıkla karşı çıkmaya ve bölgesel güvenlik ve istikrarı korumaya karar verdiklerini vurguladı.

Xi, ayrıca iki tarafın Afganistan sorununda istişare ve eşgüdümü artırıp, ülkedeki geçici hükümeti kapsayıcı bir yönetim anlayışı benimsemeye, kalkınmaya odaklanmaya ve halkın yaşam koşullarını iyileştirmeye teşvik edeceklerini kaydetti.

İki lider, Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinden övgüyle söz ederken, bu işbirliği mekanizmasını iyileştirmeye istekli olduklarını da belirtti. Xi, Rahman’ı Shanghai İşbirliği Örgütü dönem başkanlığını devralan Çin’in 2025 yılında düzenleyeceği zirveye davet etti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Xi’nin ziyaretini ikili ilişkilerdeki bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Rahman, ikili ilişkilerin öteden beri karşılıklı anlayış, güven ve destek temelinde geliştiğini, imzalanan işbirliği belgelerinin iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileri taşıyacağını dile getirdi. Daha çok Çinli şirketin Tacikistan’a yatırım yapmasını beklediklerine işaret eden İmamali Rahman, bunun ülkesindeki sanayileşme ve modernleşme sürecine güç katacağını ifade etti.

Rahman, Çin’le güvenlik alanındaki işbirliğini artırarak “üç kötü güç”le mücadele etmeye, SİÖ ve Çin-Orta Asya Mekanizması’ndaki eşgüdümü pekiştirmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Tacikistan’a yaptığı iki günlük resmî ziyaretin ardından bugün Çin’e döndü.

Xi, Tacikistan ziyaretinin öncesinde Kazakistan’a resmî ziyaret gerçekleştirmiş, başkent Astana’da düzenlenen SİÖ Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Toplantısı’na katılmıştı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.