Yabancı büyükelçiler, Çin’in nükleer teknoloji uygulama ve Ar-Ge merkezlerini ziyaret etti

Çin Atom Enerjisi Ajansı’nın daveti üzerine 11 ülkenin Viyana’daki BM kuruluşları ve diğer uluslararası örgütler nezdindeki büyükelçileri kısa süre önce Çin’i ziyaret etti.

Yabancı büyükelçiler, Çin’in nükleer teknoloji uygulama ve Ar-Ge merkezlerini ziyaret etti
Yayınlama: 07.07.2024
4
A+
A-

Çin Atom Enerjisi Ajansı’nın daveti üzerine 11 ülkenin Viyana’daki BM kuruluşları ve diğer uluslararası örgütler nezdindeki büyükelçileri kısa süre önce Çin’i ziyaret etti. Yabancı büyükelçiler 30 Haziran ile 4 Temmuz günleri arasında gerçekleşen ziyaretlerde Çin’in bazı nükleer teknoloji uygulama ve Ar-Ge merkezlerinde bilgi aldı. Ziyaretler sırasında yetkililer konuk büyükelçilerin sorularını yanıtladı.

Arjantin, Güney Afrika, Gana ve Kenya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerin büyükelçilerinin ziyaret ettiği yerler arasında Hainan eyaletindeki Changjiang nükleer enerji üssü, Çin Atom Enerjisi Enstitüsü, Çin Tarımsal Bilimler Akademisi ve Çin Ulusal Nükleer Güvenlik Teknolojisi Merkezi ile diğer bazı birimleri bulunuyor.

Yabancı büyükelçiler, Çin’in atom enerjisi ve nükleer teknolojilerin uygulanması alanındaki başarılarını takdirle değerlendirerek, gelecekte Çin’le bu konudaki iş birliğini sürdürmeye istekli olduklarını belirttiler. Çin’in nükleer teknolojilerinin elektrik üretimi, tarım, iklim değişikliğiyle mücadele ve tıp gibi alanlarda elde ettiği ilerlemeler yabancı büyükelçilerde derin izlenim bıraktı. Büyükelçiler Çin’in deneyim ve teknolojilerinin diğer ülkelere özellikle de gelişmekte olan ülkelere faydalı olabileceğini ifade etti.

Çin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) 40 yıl önce katıldı. Yabancı büyükelçilere eşlik eden Çin’in UAEA’daki temsilci yardımcısı Liu Zhaohui, ziyaretin Çin’in nükleer sanayiinin gelişiminin ve Çin çözümünün dünyaya tanıtılmasını ve küresel sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlanmasını amaçladığını belirtti.

Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olarak Çin, nükleer enerjiyi enerji güvenliğinin korunması, yeni tip enerji sisteminin tesis edilmesi, temiz ve düşük karbonlu dönüşümün gerçekleştirilmesi için önemli bir seçenek olarak görüyor. Aynı zamanda, açıklık ve paylaşım ilkesine sadık kalan Çin, nükleer enerji jeneratörleri ihraç ediyor. Çin yapımı nükleer güvenlik koruma donanımları 100’den fazla ülkenin gümrükleri tarafından sınır kontrolünde kullanılıyor.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.