Yapay zeka reklamcılık sektöründe köklü değişimler yaratıyor

Dünyanın önde gelen reklam pazarlama ve teknolojileri platformu Adform, giderek büyük bir hızla tüm alanlarda hakimiyetini artıran Yapay Zeka (AI)  kullanımını müşterilerinin memnuniyet deneyimini yükseltmek için daha aktif şekilde kullanıyor.

Yapay zeka reklamcılık sektöründe köklü değişimler yaratıyor
Yayınlama: 30.09.2024
3
A+
A-

Sektörün büyüklüğünün 2024 sonu itibariyle yaklaşık 1 trilyon dolara yükselmesi beklenirken, kampanyaların doğuş fikrinden itibaren sahaya inen yapay zeka teknolojisi ile hedef kitle tespitinden kampanya raporlamasına kadar pek çok alanda etkin şekilde yararlanmak mümkün oluyor.

Uzun süredir kullanımda olsa da geçtiğimiz yıllarda tüketiciye doğrudan kullanım imkanı sağlamasıyla daha görünür kılınan Yapay Zeka teknolojisi bu alandaki son yenilikleri kullanarak büyüyen reklamcılık dünyasının başrolüne yükseldi. Yapay zeka günümüzde hemen hemen tüm reklam kampanyalarında kullanılıyor. Kampanyanın planlanması, hedef kitle segmentasyonunun yapılması bugün tamamen yapay zekanın görev alanında bulunuyor. Büyük veri analizi ve müşteri davranışlarını inceleyen yapay zeka tüm verileri analiz ederek reklamların doğru kişilere, doğru zamanda ulaşmasını sağlamakta kullanılıyor. Aynı zamanda reklamların hazırlanmasında da her zaman olduğu gibi teknoloji ilk sırada yer alıyor. İlk yıllarında radyoda özel müzikler hazırlanarak varlığını gösteren reklam sektörü, daha sonra kamera ve çekim tekniklerinin gelişmesi, renkli yayına geçilmesi ile günümüze kadar televizyon için milyonlarca kampanyaya imza attı. Ardından dijital dönemde internet reklamları basit GİF ve Photoshop çalışmalarıyla start alırken bunu video kurguları, yeşil ekran teknolojisi izledi. Son olarak ise yapay zeka devreye girdi. Bugün teknolojinin tüm imkanlarının yanında yapay zeka reklamların içeriğinin hazırlanmasında senaryonun yazılması, diyalogların oluşturulması, görsellerin hayata geçirilmesi, videonun oluşturulması ve kurgulanması, ses, miksaj aşamalarının tümünde kullanılıyor. 

Stratejilerde de ön safta yer alıyor

Öte yandan yapay zeka reklamcılık sektörünün en önemli ihtiyaçlarından olan bütçelendirme ve optimizasyon alanında da ilk sırada yer alıyor. Yapay zeka, dijital reklam kampanyalarının bütçesini gerçek zamanlı olarak optimize ederken, kampanyaların performansına göre bütçeyi doğru kanallara yönlendirerek yatırım getirisini de dengeliyor. Aynı zamanda yapay zeka çeşitli kanallarda yapılan reklam harcamalarının verimliliğini analiz ederken ve daha az maliyetle daha yüksek performans elde edilecek stratejileri de öneriyor.

Optimizasyon süreçlerinde de var

Reklamın fikir ve oluşturulma aşamasında yer alan yapay zeka sektörün en önemli sorunlarından olan performans ve raporlama alanında görevler üstleniyor. Yapay zeka destekli araçlar, kampanya performansını anlık olarak izleyip ve raporlarken. Ayrıca, hangi reklamların en iyi performansı gösterdiğini ve hangilerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirleyerek sürekli optimizasyon sağlıyor. 

Müşteri taleplerini yerine getiriyor

Tüm bunların ışığında yapay zeka, dijital reklam kampanyalarının her aşamasında stratejik bir rol oynayarak, daha hedeflenmiş, verimli ve optimize edilmiş kampanyalar oluşturulmasına yardımcı oluyor. Bu, pazarlama süreçlerini daha verimli hale getirirken, markaların reklam bütçelerini daha akıllıca yönetmelerine de olanak tanıyor. Aynı zamanda yapay zekayı tam ve verimli biçimde kullanan şirketler de bu alanda ön plana çıkıyorlar. Reklam pazarlaması ve teknolojileri alanında global bir oyuncu olan Adform, reklam sektörü hacminde dünyanın 25’inci büyük pazarı olan Türkiye’de yapay zeka teknolojisini müşterilerinin istekleri doğrultusunda istedikleri her alanda başarıyla hayata geçiren şirketlerin başında yer alıyor. Adform, bir reklam teknolojisi şirketi olarak, dijital reklamcılık alanında yapay zekanın yanında makine öğrenimi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanıyor. Yapay zeka ile ilgili faaliyetleri, reklam süreçlerini daha verimli ve hedef odaklı hale getirmeye odaklanıyor. Bu kapsamda ise şu faaliyetler yapay zeka desteğiyle sağlanıyor:

Veri Odaklı Reklam Hedefleme

Adform, büyük veri analizi ve yapay zeka algoritmaları kullanarak kullanıcı davranışlarını analiz ediyor ve bu veriler üzerinden daha isabetli hedefleme stratejileri geliştiriyor. Böylece reklam verenlerin doğru kitlelere ulaşmasını sağlıyor.

Programatik Reklamcılık

Programatik reklam platformları, yapay zeka teknolojilerini kullanarak gerçek zamanlı reklam satın alma süreçlerini optimize eder. Adform ise programatik reklam satın alma platformunu yapay zeka destekli algoritmalar ile güçlendirerek en yüksek dönüşüm oranlarına ulaşmayı hedefliyor.

Kreatif Optimizasyon

Yapay zeka ile çalışan dinamik kreatif optimizasyon (DCO) çözümleri sayesinde Adform, reklam kampanyalarının anlık olarak optimize edilmesine olanak tanıyor. Bu teknoloji, kullanıcıların ilgi alanlarına ve davranışlarına göre reklamların içeriklerini gerçek zamanlı olarak değiştirebiliyor.

Tahminsel Modelleme

Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları ile Adform, kampanya sonuçlarını tahmin edebilir ve önerilerde bulunabilir. Bu, reklam bütçelerinin daha verimli kullanılmasına ve yüksek ROI (yatırım getirisi) elde edilmesine yardımcı oluyor.

Ad Fraud Tespiti

Ad Fraud dijital reklamcılık sektöründe büyük bir sorundur. Adform, yapay zeka destekli çözümlerle sahte trafik, bot aktiviteleri ve diğer kötü niyetli hareketleri tespit ederek reklam verenlerin bütçelerini koruyor.

Veri Gizliliği ve Güvenlik

GDPR ve CCPA gibi veri gizliliği düzenlemelerine uygunluk sağlamak için yapay zeka çözümleri geliştirmektedir. AI tabanlı sistemler, kullanıcı verilerinin anonimleştirilmesi ve güvenliğinin sağlanmasında da önemli rol oynar. Adform, bu tür yapay zeka ve makine öğrenimi çözümleri ile reklam verenlere daha etkili ve verimli reklam stratejileri sunmayı amaçlıyor. Teknolojiyi kullandığı bu araçlar, reklam süreçlerini otomatikleştirirken aynı zamanda daha yüksek doğruluk, güvenlik ve performans sağlıyor.

Tüm süreçlere dahil ediyoruz

Yapay zekanın reklamcılığın tüm alanlarında geniş biçimde kullanılmaya başlandığını ve gelecekte bu oranın daha da fazla artacağını kaydeden Adform Türkiye Ülke Müdürü Cem Eroğlu, “Reklam kampanyalarında hedef kitleyi belirlemek, bütçeyi oluşturmak ve doğru kullanmak, aynı zamanda reklamın etkisini ölçümlemek uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Adform olarak biz bu süreçlerin tümünde teknolojiyle hareket ediyoruz ve müşterilerimize uzun yıllardır yüzde 100 memnuniyet sağlıyoruz. Son dönemde artan yapay zeka teknolojilerinden Adform olarak biz de yoğun şekilde yararlanıyoruz” dedi. 

Sektörümüz büyük bir dönüşüm içinde

Dünya genelinde reklam yatırımlarının 2023 yılında 874 milyar dolara yükseldiğini, rakamın 2024 itibariyle 916 milyar dolar olacağını kaydeden Eroğlu, “Bu büyük yatırımların hedef kitleye tam olarak ulaşabilmesi için Adform olarak raporlamadan programatik reklamcılığa, canlı reklamlardan karbon emisyonunu azaltmaya kadar her alanda yapay zekayı daha fazla kullanıyoruz. Bu bağlamda hayatımıza daha geniş bir şekilde giren yapay zekanın değiştirdiği, dönüştürdüğü reklam sektöründe teknolojiyi müşterilerimizin faydasını için sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

Adform hakkında

Adform, modern pazarlama için tek küresel, bağımsız ve tam entegre reklam platformudur. Eşsiz kurumsal teknolojisi Adform Flow, tüm kampanya yaşam döngüsünün kusursuz yönetimi için ölçeklenebilir, modüler ve açık mimari kullanır ve üstün kullanıcı deneyimi sunar. Müşterilere reklam operasyonları kapsamında, kampanyalarındaki tüm verilerinin sahipliğini içeren, gelişmiş kontrol ve saydamlık sağlar. Adform, 2002 yılından bu yana, insan/makine iş birliğini geliştiren ve artırılmış zekâ sunan teknolojiler geliştirerek, müşterilerinin iş sonuçlarını iyileştiriyor.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.