Yeni haftanın gündem ve beklentileri

Japonya, Avrupa ve İngiltere enflasyon verileri ile dünya genelinde haziran (Öncü) PMI verilerinin takip edildiği haftanın ardından bu hafta küresel piyasalarda oldukça yoğun bir veri akışı olacak. ABD’de PCE Fiyat Endeksi, imalat endeksleri ve bir dizi konut piyasası verisi öne çıkıyor.

Yeni haftanın gündem ve beklentileri
Yayınlama: 24.06.2024
4
A+
A-

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

24 Haziran 2024 Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Haziran), Sektörel Güven Endeksleri (Haziran) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Haziran) ABD; Dallas Fed İmalat Endeksi (Haziran)

25 Haziran 2024 Salı Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Mayıs), Konut Fiyat Endeksi (Nisan) ABD; S&P/CS 20 Kent KFE (Nisan), CB Tüketici Güven Endeksi (Haziran), Richmond Fed İmalat Endeksi (Haziran)

26 Haziran 2024 Çarşamba Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi (Temmuz) ABD; İnşaat İzinleri (Mayıs-Nihai), Yeni Konut Satışları (Mayıs)

27 Haziran 2024 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Ekonomik Güven Endeksi (Haziran) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Haziran) ABD; GSYİH (1Ç24-Nihai), Bekleyen Konut Satışları (Mayıs), Dayanıklı Mal Siparişleri (Mayıs), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Haziran), Haftalık İşsizlik Başvuruları

28 Haziran 2024 Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Mayıs-Nihai), Hizmet ÜFE (Mayıs) Japonya; Sanayi Üretimi (Mayıs-Öncü) İngiltere; GSYİH (1Ç24-Nihai) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Mayıs), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Haziran-Nihai)

Japonya, Avrupa ve İngiltere enflasyon verileri ile dünya genelinde haziran (Öncü) PMI verilerinin takip edildiği haftanın ardından bu hafta küresel piyasalarda oldukça yoğun bir veri akışı olacak. ABD’de PCE Fiyat Endeksi, imalat endeksleri ve bir dizi konut piyasası verisi öne çıkıyor. ABD ve İngiltere’de 1Ç24 nihai GSYİH rakamları açıklanacak. ABD ve Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksleri açıklanacak.

ABD PCE Fiyat Endeksi (Mayıs)

Cuma günü açıklanacak, Fed’in tercih ettiği ABD enflasyon göstergesi olan PCE Fiyat Endeksi küresel piyasalarda haftanın en önemli verisi olacak. Mayısta, manşet endeksin aylık bazda değişmezken yıllık %2,6 artış kaydetmesi, çekirdek endeksin ise aylık %0,1 artması beklenmektedir. Nisanda manşet endeks aylık %0,3, yıllık %2,7, çekirdek endeks aylık %0,1, yıllık %2,8 artmıştı. Fed’in çekirdek PCE için resmi hedefi %2 seviyesinde bulunuyor. Diğer bir önemli enflasyon göstergesi TÜFE, yaklaşık iki hafta önce açıklanan rakamlara göre mayısta aylık bazda değişmezken yıllık %3,3 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,2, yıllık %3,4 arttı. PCE enflasyon rakamlarında yukarı yönlü bir sürpriz olması halinde Fed’in olası faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinde zayıflama olabilir, ABD doları diğer paralar karşısında güçlenebilir, hisse senedi ve tahvil piyasalarına yönelik kısa vadeli iştah azalabilir. Fed federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre geçen haftanın sonu itibarıyla piyasa bu yıl Fed’den ilk faiz indirimini %59 ihtimalle eylül toplantısında bekliyor. Yıl boyunca temmuz, eylül, kasım ve aralık toplantılarında %44 ihtimalle (En yüksek olasılık) toplam iki faiz indirimi (Toplam 50bp) fiyatlanmaktadır. Dolar Endeksi (DXY) haftayı 105,80, EURUSD paritesi 1,0591, ABD iki yıl vadeli Hazine tahvili faizi %4,734, on yıllıkların faizi %4,257 seviyelerinden tamamladı.

ABD imalat endeksleri (Haziran)

ABD’de hafta boyunca haziran ayına ilişkin bölgesel Fed imalat endeksleri takip edilecek. Pazartesi günü Dallas Fed İmalat Endeksi, salı Richmond Fed İmalat Endeksi ve perşembe Kansas City Fed İmalat Endeksi açıklanacak. İmalat endeksleri ABD’de sektör koşullarının 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana genel olarak kötüleştiğini işaret etmektedir. Geçen hafta açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi son birkaç aydır görülen sınırlı toparlanmanın hız keserek de olsa haziranda da devam ettiğini göstermişti.

ABD ve İngiltere GSYİH verileri (1Ç24-Nihai)

ABD’de perşembe, İngiltere’de cuma günü ilk çeyrek nihai GSYİH rakamları açıklanacak. ABD’de 1Ç24 GSYİH çeyreklik artışına ilişkin öncü tahmin %1,6 iken ikinci tahmin %1,3’e revize edilmişti. Nihai tahmin beklentisi %1,4’e revize edileceği yönünde. İngiltere’de 1Ç24 çeyreklik büyümeye ilişkin öncü tahmin %0,6 ile beklenti üstü açıklanmıştı. Nihai tahminin %0,6 ile öncü tahmine paralel açıklanması beklenmektedir. İngiltere ekonomisi 3Ç23 döneminde çeyreklik %0,1, 4Ç23 döneminde ise %0,3 küçülerek teknik resesyona girmişti.

ABD ve Avrupa’da güven endeksleri

ABD’de salı günü (Consumer Board), Euro Bölgesi’nde perşembe günü haziran ayı tüketici güven endeksleri takip edilecek. ABD’de CB tüketici güveni şubat, mart ve nisanda gerilemesinin ardından mayısta yükseliş kaydetmişti. Öncü veriye göre Euro Bölgesi’nde tüketici güveni haziranda sınırlı bir yükselişle -14,0 puan olsa da uzun vadeli ortalamaların altında kalmaya devam etti.

Fransa parlamento seçimi

Avrupa Parlamentosu (AP) 6-9 Haziran seçimlerinde aşırı sağcı partinin açık farkla birinci parti olmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken seçime gitme kararı almıştı. Buna göre Fransa’da seçmenler 30 Haziran ve 7 Temmuz’da parlamento üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidecekler. Kamuoyu araştırmaları aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin parlamento çoğunluğunu ele geçirecek sandalye sayısına ulaşamasa bile açık ara en güçlü parti olacağını işaret etmektedir. Seçim sonuçları EURUSD paritesi, DXY, ABD ve Avrupa tahvil fiyatlarında oynaklığı artırabilir.

Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Ayrıca, hafta boyunca ekonomik güven endeksi, yabancı turist sayısı, Konut Fiyat Endeksi, mayıs ayının nihai dış ticaret istatistikleri ve hizmet sektörü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri izlenecek.

TCMB para politikası toplantısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Foreks Haber anketinden çıkan medyan beklenti politika faizinin %50,00 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. Ankete katılan on yedi uzmanın tamamı faizlerin sabit bırakılmasını bekliyor. Anket sonuçlarına göre on üç uzmanın 2024 yıl sonu medyan beklentisi %45,50 oldu. Önceki ankette yıl sonu faiz beklentisi % 45,75 idi.

Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece Banka, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak %8,5’ten %50 seviyesine yükseltmiş oldu.

Nisan ve mayıs toplantılarında faiz değişikliğine gitmeyen TCMB, iki toplantı metninde de “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” ifadesini kullanarak ihtiyaç halinde ek sıkılaştırmaya gidilebileceğini ima etti. Banka, para politikasında kararlı duruş, iç talep dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle aylık enflasyonun ana eğiliminin düşeceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini ifade etmektedir.

Ekonomik Güven Endeksi (Haziran)

Yurt içinde pazartesi günü haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve TÜİK’in sektörel güven endeksleri, ardından perşembe günü ekonomik güven endeksi yayımlanacak.

Mayısta, tüketici güveni %0,1 artarken RKGE (imalat sanayi güveni) %1,1, perakende ticaret sektörü güveni %3,3, inşaat sektörü güveni %0,3 azaldı. Hizmet sektörü güveni değişmedi. Ekonomik Güven Endeksi’nde tüketici güveni %20, imalat %40, hizmet sektörü %30, perakende ticaret sektörü %5 ve inşaat sektörü %5 ağırlığa sahip. Geçen hafta açıklanan Tüketici Güven Endeksi haziranda %2,7 azaldı.

Yabancı turist sayısı, Konut Fiyat Endeksi

Salı günü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mayıs 2024 Turizm İstatistikleri ve TCMB’nin nisan ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Nisan 2024 Turizm İstatistikleri’ne göre Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı nisanda yıllık %8,7 artışla 3,61 milyon olurken ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,8 artarak 10,65 milyon kişi oldu. Martta aylık %1,2, yıllık ise nominal bazda %52,0 artan KFE, reel olarak yıllık %9,8 azaldı. KFE artışı Şubat 2024’te yıllık nominal %58,3 artarak Aralık 2019’dan beri ilk kez tüketici enflasyonunun altında kalmıştı.

Perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek. Ayrıca, geçen hafta Kurban Bayramı tatili nedeniyle yayımlanmayan para ve banka istatistikleri çarşamba günü yayımlanacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçen hafta perşembe günü yayımlanmayan haftalık sektör verileri salı günü takip edilecek.

Dış Ticaret İstatistikleri, Hizmet ÜFE (Mayıs)

Haftanın son işlem gününde TÜİK’in yayımlayacağı mayıs ayına ilişkin nihai Dış Ticaret İstatistikleri ve mayıs Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) verisi takip edilebilir. Ticaret Bakanlığı’nın öncü dış ticaret verilerine göre mayısta ihracat %11 artışla 24,08mlr USD, ithalat %10 düşüşle 30,59mlr USD ve dış ticaret açığı %48 azalarak 6,52mlr USD oldu. Ocak-mayıs döneminde ihracat %5 artarken ithalatın %9 azalmasıyla dış ticaret açığı %34 düşüşle 36,76mlr USD oldu. TÜİK verilerine göre H-ÜFE nisanda aylık %4,84, yıllık %87,09 arttı.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

Geçen hafta küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Asya’da geçen hafta majör hisse senedi piyasalarının çoğu prim yaptı. Japonya Nikkei225 Endeksi %1,28, Hong Kong Hang Seng %1,01, Güney Kore Kospi Endeksi %1,04, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %1,02 ve Tayvan Taiex Endeksi %3,63 yükseldi. Çin CSI300 Endeksi %0,73 düştü. Bir önceki hafta ise Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmişti.

Avrupa’da İngiltere FTSE100 Endeksi %1,12, Almanya DAX Endeksi %0,20, Fransa CAC40 Endeksi %0,78, Stoxx Europe600 Endeksi %0,20 arttı. Bir önceki hafta ise Avrupa piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmişti.

ABD’de S&P500 Endeksi haftayı %0,80, Dow Jones Endeksi %1,83, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,12 yükselişle tamamladı. Bir önceki hafta S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri yükselirken Dow Jones Endeksi düşmüştü.

Haftayı 105,80’den tamamlayan DXY, yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü. EURUSD paritesi sınırlı bir düşüşle haftayı 1,0697 seviyesinden tamamladı. ABD Hazine tahvili faizlerinde sınırlı düşüşler izlendi. İki yıllıkların faizi haftayı %4,73’ten tamamlarken on yıllıkların faizi %4,25 oldu. Ons altın sınırlı bir düşüşle 2321USD’ye indi. Petrol fiyatlarında hafta genelinde yukarı yönlü bir hareket izlendi. Brent petrol vadelileri 85,02USD, WTI petrol vadelileri 80,59USD oldu.

Euro Bölgesi ve İngiltere ve Japonya enflasyon verileri (Mayıs)

Geçen hafta Avrupa ve İngiltere’nin mayıs enflasyon verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde nihai verilere göre TÜFE mayısta aylık %0,2, yıllık %2,9 arttı. Öncü verilere göre değişiklik olmadı. Çekirdek TÜFE de öncü verilere paralel gelerek aylık %0,4, yıllık bazda %2,9’luk bir artışı işaret etti. İngiltere’de TÜFE mayısta aylık %0,3 ile beklentinin biraz altında artış kaydederken yıllık bazda %2,0 ile beklentilere paralel arttı. Çekirdek TÜFE aylık %0,5, yıllık %3,5 arttı.

İngiltere’de yıllık çekirdek enflasyon istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etse de BoE’nin %2 hedefinin oldukça üzerinde seyretmektedir. ÜFE tarafında, mayısta aylık %0,1 artış beklentisine karşın sürpriz bir şekilde %0,1 düştü. Üretici fiyatları mayısta yıllık %1,7 arttı. Aynı dönemde çekirdek ÜFE aylık %0,2, yıllık %1,0 arttı.

Cuma günkü verilere göre Japonya’da TÜFE mayısta aylık %0,5, yıllık %2,8 artarken çekirdek TÜFE yıllık %2,5 arttı. Manşet enflasyon nisanda %2,5 idi. Taze gıda ve enerji hariç “çekirdek çekirdek” TÜFE yıllık %2,4’ten %2,1’e geriledi. USDJPY paritesi kazançlarını yedinci güne taşıyarak haftayı 159,82 civarında kapattı. Reuters haberine göre yetkililer döviz piyasasındaki aşırı volatil ve spekülatif hareketler dolayısıyla aksiyon almaya hazır olduklarını belirttiler.

ABD sanayi üretimi ve perakende satışlar (Mayıs)

ABD’de bu hafta mayıs ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklandı. Tüketim harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satış hacmi mayısta aylık %0,1 ile beklenenden zayıf artarken yıllık bazda %2,27 arttı. Sanayi üretimi mayısta aylık %0,9 ile beklenenden fazla bir artış kaydederken yıllık %0,39 arttı. Perakende satışlardaki yıllık artış geçen yılın ilk çeyreğinden beri zayıf seyretmektedir.

BoE para politikası toplantısı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantısında piyasa beklentisi doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek %5,25 seviyesinde sabit bıraktı.

Dünya genelinde PMI verileri (Haziran-Öncü)

Haftanın son işlem gününde majör ekonomilerin haziran ayına ilişkin öncü PMI verileri takip edildi. İmalat PMI haziranda, Japonya’da 50,4’ten 50,1’e gerilerken sektörün halihazırda daraldığı Almanya ve Euro Bölgesi’nde sert düşüşle beklentilerin oldukça altında kaldı. İngiltere ve ABD’de (S&P Global PMI) sınırlı bir artışla daralma ile büyüme arasındaki eşit değer 50 seviyesinin hafifçe üzerinde kalmaya devam etti. Hizmet PMI tarafında, Japonya 53,8’den 49,8’e sert düşerek sektör Ağustos 2022’den beri ilk kez daralma bölgesine girdi. Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de sınırlı düşüşler olsa da sektörün büyümeye devam ettiğini işaret etti. ABD’de sınırlı bir artışla 55,1 puana yükseldi.

ABD’de ikinci el konut satışları (Mayıs)

ABD’de ikinci el konut satışları, rekor seviyelere çıkan fiyatların etkisiyle mayısta bir önceki aya göre azalsa da %0,7 ile beklenenden daha az bir düşüşle 4,11 milyona geriledi. ABD’de ikinci el konut satışları 2023’ün başından beri görece yatay bir seyir izlemektedir. Mayısta, yıllık bazda %2,8’lik bir gerileme oldu.

Yurt içinde Kurban Bayramı tatili dolayısıyla piyasalar sadece perşembe ve cuma günleri açıktı. BIST100 Endeksi kısa işlem haftasını %2,87 artışla 10.771 puan seviyesinden tamamladı. BIST30 Endeksi %2,96 yükselişle 11.750 puan oldu. BIST Banka Endeksi %5,52 artışla 15.551 puan, BIST Sınai Endeksi %2,30 artışla 14.476 puan oldu.

Hafta boyunca yukarı yönlü görece sert hareketler yapan USDTRY kuru haftayı yaklaşık %1,05 yükselişle 32,83 civarında tamamlarken EURTRY kuru ise %0,66’lık daha sınırlı bir yükselişle haftayı 35,10 civarında kapattı. Türkiye Hazine tahvili faizleri fazla değişmedi. İki yıl vadelilerin faizi haftayı %39,16, on yıllıkların faizi %27,01’dan %23,57’ye yükseldi. TL bazında gram altın USDTRY kurundaki yükselişin etkisiyle sınırlı bir artışla haftayı 2.450TL civarında bitirdi.

Tüketici Güven Endeksi, bütçe dengesi

Yurt içinde Kurban Bayramı tatili dolayısıyla kısa işlem haftasında sınırlı bir veri akışı takip edildi. Perşembe günü TÜİK’in Tüketici Güven Endeksi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) Merkezi Yönetim Bütçe İstatistikleri takip edildi. TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi haziranda %2,7 düşüşle 78,3 puana geriledi. Tüketici güveni Ekonomik Güven Endeksi’nde %20 ağırlığa sahip. HMB’nin bütçe istatistiklerine göre merkezi yönetim bütçe dengesi mayısta 219,41mlr TL, faiz dışı denge 330,05mlr TL fazla vermişti. Ocak-mayıs döneminde toplam 471,90mlr TL bütçe açığı verilirken 3,24mlr TL faiz dışı fazla verildi.

Kaynak: Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.