Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

ABD iş gücü piyasası verileri ve Fed tutanaklarıyla yeni yıla yoğun bir başlangıç yapan küresel piyasaları bu hafta daha sakin bir veri akışı bekliyor.

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler
Yayınlama: 08.01.2024
3
A+
A-

08 Ocak 2024 Pazartesi Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Aralık), Hazine Nakit Dengesi (Aralık) Almanya; Fabrika Siparişleri (Kasım) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Ocak)

09 Ocak 2024 Salı Almanya; Sanayi Üretimi (Kasım)

10 Ocak 2024 Çarşamba Türkiye; Sanayi Üretimi (Kasım), İşsizlik Oranı (Kasım)

11 Ocak 2024 Perşembe ABD; TÜFE (Aralık)

12 Ocak 2024 Cuma Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Kasım), Perakende Satış Hacmi (Kasım) Çin; TÜFE/ÜFE (Aralık) İngiltere; İmalat Sanayi Üretimi (Kasım) ABD; ÜFE (Aralık)

– ABD iş gücü piyasası verileri ve Fed tutanaklarıyla yeni yıla yoğun bir başlangıç yapan küresel piyasaları bu hafta daha sakin bir veri akışı bekliyor. Haftanın en önemli verisi 2023’ün son ayına ilişkin ABD TÜFE ve ÜFE rakamları olacak.

ABD TÜFE/ÜFE verileri

ABD’de perşembe aralık ayı TÜFE, cuma günü ÜFE rakamları açıklanacak. TÜFE artışı kasımda aylık bazda %0’dan %0,1’e yükselirken yıllık bazda %3,2’den %3,1’e gerilemişti. Aralıkta aylık %0,2, yıllık %3,2 artış beklenmekte. Kasımda çekirdek TÜFE’nin aylık artışı %0,2’den %0,3’e yükselirken yıllık artış %4,0 seviyesinde fazla değişmedi. Aralıkta çekirdek ÜFE artışının aylık %0,2, yıllık %3,8 olması bekleniyor. ÜFE kasımda aylık bazda değişmezken yıllık artış hızı %1,2’den %0,9’a gerilemişti. Aralıkta aylık %0,1, yıllık %1,3 artması beklenmekte. ABD enflasyonu 2022’nin ikinci çeyreğinde zirve görmesinin ardından istikrarlı bir şekilde düşüş eğiliminde olsa da Fed’in resmi hedefinin üzerinde seyretmekte. ABD’li politika yapıcıların resmi enflasyon hedefi çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nde yıllık artışın istikrarlı bir şekilde %2 seviyesine indirilmesi yönünde bulunuyor. Son verilere göre çekirdek PCE kasımda yıllık %3,2 arttı. Fed fonlama faizi vadelilerine göre piyasa mart ayında yaklaşık %60 ihtimalle 25bp faiz indirimi bekliyor. Yıl sonu için %36 ihtimalle en güçlü piyasa beklentisi toplam 150bp, yani altı kez faiz indirimine gidilerek fonlama faizinin %3,75-4,00 seviyesine çekileceği yönünde. Politika yapıcıların piyasa beklentilerini sınırlamaya yönelik açıklamalarına karşın faiz indirimi beklentileri hala oldukça güçlü. Ancak enflasyon hedefine doğru tatmin edici bir hareket gözlemlenmeden mart ayı gibi erken bir dönemde faiz indirimlerine başlanacağı beklentisi piyasalar açısından kısa vadede risk oluşturmaktadır. Bu haftaki enflasyon verileri sert bir düşüşü işaret ederse piyasanın mart ayı için faiz indirimi beklentileri artabilir. Enflasyondaki yavaşlamanın sınırlı kaldığı yönünde gelecek bir veri akışı ise piyasanın faiz indirimi beklentilerini sert bir şekilde azaltabilir ve daha ileriye götürebilir.

Çin enflasyon verileri

Haftanın son işlem gününde Çin’in aralık ayı enflasyon verileri takip edilebilir. Çin’de TÜFE kasımda aylık %0,5 ve yıllık %0,5 gerilemişti. TÜFE’nin aralıkta yıllık %0,4 gerilemesi beklenmekte. Ekim 2022’den beri yıllık bazda azalan ÜFE kasımda %3 gerilemişti. Aralıkta yıllık %2,6 düşüş bekleniyor.

Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni

Euro Bölgesi’nde haftanın ilk işlem günü Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak. Veriler, yatırımcıların Avrupa ekonomik görünümüne ilişkin beklentilerinin Mart 2022’den bu yana kötümser olduğunu, ancak son iki aydır daha az kötümser olduğunu işaret etmektedir.

– Yurt içinde aralık enflasyon verilerinin açıklandığı, imalat PMI ve reel efektif döviz kurunun takip edildiği yoğun haftanın ardından daha yavaş bir veri akışı izlenecek.

Hazine nakit gerçekleşmeleri, İSO ihracat iklimi endeksi

Haftanın ilk işlem günü, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) aralık ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini duyuracak. Kasımda faiz dışı denge 177,35mlr TL, nakit dengesi 95,29mlr TL fazla verirken Ocak-kasım döneminde faiz dışı denge 97,91mlr TL fazla, nakit dengesi 428,52mlr TL açık vermişti.

Pazartesi günü, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) aralık ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi yayımlanacak. Endeks kasımda 48,5’ten 49,5’e yükselse de art arda dördüncü kez 50 puanlık eşik değerin altına kalarak ihracat iklimindeki bozulmanın devam ettiği göstermişti. Ekonomik aktivitedeki düşüşler kasımda ağırlıklı olarak Euro Bölgesi'nde gerçekleşti. Ancak Euro Bölgesi ekonomilerindeki yavaşlama ekim ayına göre yavaşladı. Üçüncü en büyük ihracat pazarımız İngiltere’de üretim üç aylık düşüş eğilimine son vererek hafifçe arttı. Talep koşullarına en güçlü desteği veren pazar Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

Sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri

TÜİK çarşamba günü kasım ayına ilişkin sanayi üretimi endeksini ve iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Sanayi üretimi ekimde aylık %0,4 azalırken yıllık bazda %1,1 artmıştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi son dört aydır bir önceki aya göre daralıyor. Yıllık artış hızı temmuz ayından beri azalıyor.

TÜİK verilerine göre ekimde, mevsim etkisinden arındırılmış (Ma) işsizlik oranı %8,5 seviyesinde gerçekleşirken genç nüfusta Ma işsizlik oranı %16,3 olmuştu. Ekimde Ma atıl işgücü oranı %21,3 oldu.

Hazine tahvil ihaleleri, TCMB yatırımcı günleri

Pazartesi ve salı günleri Hazine’nin tahvil ihaleleri izlenebilir. Pazartesi günü 15 aylık kuponsuz tahvil ilk kez, 10 yıllık sabit kuponlu tahvil yeniden satışa çıkacak. Salı günü 2 yıllık sabit kuponlu ve 5 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden satışı yapılacak.

Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık bazda yayımlanan para ve banka istatistikleri ile TCMB rezerv gelişmeleri takip edilecek. Ayrıca, TCMB Yatırımcı Günlerinin ilki, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın katılımıyla New York’ta gerçekleştirilecek.

Cari işlemler dengesi, perakende satışlar

TCMB, haftanın son işlem gününde kasım ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Ekimde, cari işlemler hesabı 186mn USD fazla verirken altın ve enerji hariç cari denge 5,07mlr USD fazla vermişti. Cari denge Ocak-ekim döneminde 40,68mlr USD açık verdi.

Cuma günü, ayrıca, TÜİK’in açıklayacağı kasım ayı perakende satış endeksleri takip edilecek. Perakende satış hacmi ekimde aylık %2,0, yıllık %13,7 artmıştı. Temmuzdan beri hız kesen yıllık artış Kasım 2022’den bu yana en yavaş yıllık artışı kaydetti.

Moody’s raporu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service cuma günü Türkiye değerlendirmesini yayımlayabilir. Moody’s aralık sonunda bu yıl için Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirme tarihlerini açıklamıştı. Buna göre, ilk değerlendirme tarihi olarak 12 Ocak 2024 (Cuma günü), ikinci tarih olarak ise 19 Temmuz 2024 görünmektedir. Ancak, planlanan tarihler kesinlik içermeyip bu tarihler dışında da değerlendirme yapılabiliyor. 2023 takviminde Türkiye için planlanan 15 Aralık değerlendirmesi not görünümünün yükseltilebileceğine dair piyasa beklentisine karşın yayımlanmamıştı. Moody’s’in Türkiye için kredi notu “B3”, not görünümü “durağan” düzeyinde bulunuyor. Foreks anketinden çıkan medyan beklenti “B3” notunun korunurken not görünümünün “pozitif”e yükseleceği yönünde.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

– Yeni yılın ilk haftasında Avrupa hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %0,94 düşüşle 16.594 puana, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,56 düşüşle 7.689 puana ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %1,62 düşüşle 7.420 puana geriledi. EUR/USD paritesi %0,93 düşerek 1,09 seviyesine indi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 101,3 puandan 102,4 puana yükseldi. Eurostat, Euro Bölgesi’nin aralık ayı öncü enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon aralıkta %2,9 olarak belirlendi. TÜFE aylık bazda ise %0,2 artış kaydetti. Piyasa tarafından yıllık enflasyonun %3,0 olması bekleniyordu. S&P Global, dünya geneline yönelik aralık ayı imalat PMI verilerini açıkladı. Euro Bölgesi ve Almanya’da imalat sektörü aktivitesi beklentilerden fazla artarak sırasıyla 44,4-43,3’e yükseldi. İngiltere ve ABD’de ise düşüş görüldü ve sırasıyla 46,2-47,9 puana indi. Böylece hem Avrupa ve hem de ABD’de imalat PMI’ları eşik değerin altında yer almaya devam etti.

– ABD tarafında hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %3,25 düşüşle 14.524 puana, S&P 500 Endeksi %1,52 düşüşle 4.697 puana ve Dow Jones Endeksi %0,59 düşüşle 37.466 puana indi. ABD Hazine tahvili faizleri üç haftanın ardından yukarı yönlü hareket etti. 10 yıllıkların faizi 16bp artarak %4,05’e ve 2 yıllıkların faizi 14,7bp artarak %4,39’a yükseldi. ABD’de Fed’in aralık ayına ait toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalacağı ve mevcut duruşun uygun olduğu öngörüldü. Ancak enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığı ve 2024’te faiz indiriminin beklenti dâhilinde olduğu belirtildi. Tutanaklarda, tüm FOMC katılımcılarının ana tahminlerinin, 2024 sonuna kadar faiz indirimi olacağını ima ettiği belirtildi. Bununla birlikte indirimlerin zamanlamasına ilişkin önemli bir ipucu verilmedi. Ayrıca geçen hafta ABD’de istihdam raporları yakından takip edildi. ADP özel sektör istihdamı aralıkta 164 bin arttı. Piyasa beklentisi 113 bin artış olması yönündeydi. Özel sektör istihdamındaki artışa eğlence ve konaklama ile eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmet sektörleri öncülük etti. ADP enstitüsü raporunun akabinde Çalışma Bakanlığı’nın aralık ayı istihdam raporu açıklandı. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın yaklaşık 160 bin arttığı yönündeydi. Ancak tarım dışı istihdam 216 binlik artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca enflasyon görünümü açısından izlenen ortalama saatlik kazançlarda da beklentinin üzerinde bir gerçekleşme olması dikkat çekti. Aralıkta ortalama saatlik kazançlar aylık %0,4 ve yıllık %4,1 arttı. Beklentiler sırasıyla %0,3-%3,9 artış olmasıydı. Aynı dönemde işsizlik oranının %3,8’e yükseldiği tahmin edilirken %3,7’de stabil kaldı.

– Emtia grubundan Brent petrol %2,47 artarak varil başına 78,8USD’den alıcı buldu. Kıymetli madenlerden ons altın %0,89 değer kaybederek 2.045USD’den işlem gördü.

– BIST100 Endeksi geçen hafta 7.386-7.634 puan aralığında hareket etti. Endeks %2,12 artarak 7.628 puanla haftanın en yükseğinin hemen altında kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise yaklaşık 1,5 aydır süren aşağı yönlü hareketin aksine 307,65mlr TL ile bir önceki haftanın bir miktar üstünde gerçekleşti. USD/TRY kuru %1,24 artışla 29,84 TL’ye yükselirken EUR/TRY kuru 32,70 TL civarında yatay satıcılı fiyatlandı. Gram altınsa 1.960 TL düzeyinde stabil kaldı. TÜİK verilerine göre aralıkta aylık TÜFE %2,93 ve yıllık TÜFE %64,77 olarak kaydedildi. Üretici enflasyonu ise aylık %1,14 ve yıllık %44,22 oldu. Böylece tüketici enflasyonu, ‘Orta Vadeli Program’ın (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon tahmini olan %65’in hemen altında yer aldı. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı verilere göre imalat PMI geçen ay 47,4 olarak gerçekleşti. Küresel ölçekte olduğu gibi yurt içinde de imalat sektörü aktivitesi daralmayı işaret etmeye devam etti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.