Yenimahalle’de sağlık seminerleri sürüyor

Yenimahalle Belediyesi,Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği işbirliğinde son yıllarda büyük artış gösteren İnme hastalığı ile ilgili seminer düzenledi.

Yenimahalle’de sağlık seminerleri sürüyor
Yayınlama: 30.09.2024
0
A+
A-

Barıştepe Yenimahalle Evi’nde, Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Togay Işıkay ve Sosyal Hizmet Uzmanı-Sosyolog Tuğba Yıldız Demir tarafından gerçekleştirilen seminere mahalle sakinleri geniş katılım gösterdi.

İnme hastalığında hastaların karşılaştığı her aşamanın etraflıca anlatıldığı seminerde inme nedir, nasıl korunuruz ve nasıl tedavi edilir ana başlıkları altında hastalık hakkında bilinmeyenler katılımcılara sunum eşliğinde aktarıldı.

Dünyada 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğini belirterek hastalığın önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Canan Togay Işıkay “İnme, beyin damarında tıkanmaya veya yırtılmaya bağlı olarak gelişen, aniden ortaya çıkan bir hastalıktır. Damar sertliği, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet, damar yaralanmaları inmenin oluşmasındaki ana etkenleri oluşturuyor. 55-75 yaş arası her 5 kadından biri ve 6 erkekten biri inme geçiriyor. Yılda 140 bin insanın inme geçirdiği ülkemizde saatte yaklaşık 15 kişi inme ile karşı karşıya geliyor” dedi.

İnme oluşumunda risk faktörlerini de sıralayan Işıkay, şunları söyledi:

“Yaş, ırk, aile öyküsü, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, sigara kullanımı, obezite ve hareketsizlik inme riskimizi artırıyor. İnmenin yüzde kayma, eğilme, konuşma ve anlama bozukluğu, peltek konuşma, hafıza kaybı, unutkanlık, görme kaybı, baş dönmesi, dengesizlik, şiddetli baş ağrısı gibi birbirinden farklı belirtileri bulunmaktadır. Kendimizde ya da yakınımızda inme belirtilerini fark ettiğimiz anda vakit kaybetmeden doktor kontrolüne başvurmamız gerekmektedir. İnmeden değil geç kalmaktan korkalım. Zor bir tedavi sürecini içerisinden barındıran inme hastalığı kanama ve ciddi travma oluşmamışsa ilk 4,5 saat içerisinde müdahale edilerek trombolitik tedavi uygulanarak tamamen düzelebilir. İnmenin tedavisi zor ve zamanla sınırlıdır. Bu nedenle hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmeli, sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmalı, düzenli egzersiz ve kan basıncı kontrolü yapmalı, doktor kontrolünü aksatmamalıyız.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.