Dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiren IFGC Forum 2025, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla sona erdi. 30 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen programa 60 ülkeden 88 Yeşilay temsilcisi katıldı. Program kapsamında Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası Yeşilay Federasyonu Genel Başkanlığı görevine seçildi.
Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nun organizasyonuyla, dünyanın farklı ülkelerinden katılımcıları ağırlayan IFGC Forum, bu yıl da ülke Yeşilay’larının temsilcilerini, gönüllüleri, basın mensuplarını ve birçok konuşmacıyı bir araya getirdi. Bağımlılıklarla mücadelede bilgi paylaşımını, kurumsal iş birliklerini ve ortak çözüm arayışlarını tek çatı altında buluşturan programın kapanışı ise Sayın Cumhurbaşkanı’nın teşrifleriyle gerçekleşti. İlk kez 2016 yılında başlatılan etkinliğin bu yılki konuşmacıları arasında, başta Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç olmak üzere; Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Dzmitry Krupchanka, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nden (UNODC) Karen Paters, Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) Guglielmo Schinina ve Avrupa Alkol Politikası İttifakı (EUROCARE) Genel Sekreteri Florence Berteletti yer aldı.
Uluslararası Yeşilay Federasyonu Genel Başkanlığına Doç. Dr. Mehmet Dinç seçildi
5. Olağan Genel Kurulda Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası Yeşilay Federasyonu Genel Başkanlığına seçilirken, Büyükelçi Dr. Mehmet Güllüoğlu ise Uluslararası Yeşilay Federasyonu Genel Sekreteri oldu.
Altı kıta tek yürek
Programın kapanış konuşmasını yapan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “1920 yılının zorlu zamanlarında gelecekteki tehlikeyi öngören bir grup vatansever münevverin bağımlılıkla mücadele etmek için kurduğu Yeşilay’ımız, bugün 105 yaşında. Türkiye’nin Yeşilay’ı, köklü geçmişiyle, Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de bağımlılıklarla mücadelenin sembolü olmuş, sağlıklı nesillerin teminatı hâline gelmiştir. İşgal günlerinde başlattığımız bu kutlu yürüyüşü Yeşilay Federasyonumuz ile bugün altı kıtaya yaymanın gururunu yaşıyoruz. 120 şubemiz, 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz, rehabilitasyon merkezlerimiz ve 110 Yeşilay Spor Kulübü’müzle, sağlıklı yaşam kültürünü daha geniş kitlelere ulaştırma gayretiyle çalışıyoruz.” dedi.
Dinç, bağımlılıklarla mücadelenin yalnızca bir sağlık meselesi olmadığının, aynı zamanda insan onuru, toplumsal değerler ve gelecek nesiller için kritik bir mücadele alanı olduğunun da altını çizdi.
Aile Yılında bağımsızlık seferberliği devam ediyor
Cumhurbaşkanlığı kararıyla ilan edilen ‘Aile Yılı’na dikkat çeken Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurucumuz Ordinaryüs Prof. Dr. Mazhar Osman Usman’ın da ifade ettiği gibi, “Zararlı alışkanlıklar yalnız kişiyi değil, ailesini, çevresini, hatta vatanını bile mahveder” Çünkü aile, insanın ilk sığınağı, ilk öğretmeni, ilk rehberidir. Ailelerimizi güçlendirdiğimizde bağımlılık endüstrisinin emellerine ulaşmasını engellemiş olacağız. 2014 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Danışma Hattı, bugüne kadar 1,3 milyondan fazla çağrıya yanıt verdi. Yaklaşık 28 bin aileye destek sağlayarak, on binlerce bireyi bağımlılıktan kurtararak topluma kazandırdı. Tek bir ailenin dahi kayıp yaşamaması adına hem yerelde hem globalde büyük emekler veriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki Yeşilay yalnızca bir kurum değildir, aynı zamanda insanlık için umut taşıyan bir harekettir”
Dinç: “Bağımlılık sessiz bir pandemi”
Danışanlardan ve danışanların ailelerinden gelen teşekkür mektuplarını okuyan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Milyonlarca insanımızın hayatına mal olan, sessiz bir pandemi gibi toplumlarımızı ve değerlerimizi tehdit eden, tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılıklarına karşı, ulusal ve uluslararası alanda kararlılıkla savaşıyoruz. Omuzlarımızdaki yük son derece ağır; zira büyük bir emanet taşıyoruz. Bu emanet devletimizin büyük desteğiyle gözümüz gibi korumamız gereken genç nesillerimizdir. Evlatlarımızı bağımlılıkların karanlığına teslim etmemek için, kötülüğü gerçekleşmeden önleme düsturuyla topyekun hareket ediyoruz. Geçmişin birikimi, bugünün iradesi ve geleceğin umuduyla, bağımsız nesiller idealimiz uğruna çabalıyoruz. Toplumun en kılcal damarlarından uluslararası platformlara kadar sesimizi tüm dünyaya ulaştırıyoruz” dedi.
Bağımlılık milyarlarca insanı tehdit ediyor
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen konuşmacıların fikirlerinin ve projelerinin paylaşıldığı oturumlarda, üç gün boyunca bağımlılıkla mücadele kapsamında en iyi uygulamalar ele alındı. Küresel verilerle desteklenen konuşmalarda, tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılıklarının dünya genelinde hızla yayıldığı vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; alkol bağımlılığının 400 milyon, tütün bağımlılığının ise 1,3 milyar insanı etkilediği belirtildi. Madde kullanımına dair rakamın ise dünya genelinde 292 milyon olduğu açıklandı. Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara ve dijital oyun bağımlılığı gibi yeni tehditler karşısında, ülkeler arası koordinasyonun kritik rol oynadığı ifade edildi.
SANAYİ HABER AJANSI