Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun düştüğün, istikrarın pekiştiği bir ortamda temel amaçlarının kapsayıcı büyüme ile kalıcı sosyal refahı sağlamak olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme yaptı.
Programlarına duyulan güven neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ettiklerini belirten Yılmaz, tüketici fiyatlarındaki aylık yükselişin aralık ayında yüzde 1,03 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Yılmaz, uyguladıkları programlar sayesinde 2024 yıl sonu enflasyonunun geçen yıla göre 20,4 puan azalarak yüzde 44,4 seviyesinde gerçekleştiğine değinerek, şunları kaydetti:
“Dezenflasyon sürecini başlattığımız 2024 yılı haziran ayından itibaren ise yıllık enflasyondaki düşüş 31,1 puana ulaşmıştır. Geriye dönük fiyatlamanın yüksek olduğu hizmet enflasyonundaki iyileşme son çeyrekte belirginleşmiştir. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş aralık ayında sürmüştür.”
Firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme olduğunu gözlemlediklerini aktaran Yılmaz, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık yükseliş aralık ayında yüzde 0,4 olarak gerçekleşerek, üretici fiyatlarının yıllık enflasyonu, dezenflasyon sürecini başlattığımız dönemden bu yana 29,2 puan ve geçen yıla göre 15,7 puan azalarak 2024 yıl sonunda yüzde 28,5 seviyesine gerilemiştir. Yurt içi üretici fiyatlarındaki ılımlı seyir, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskıyı hafifleterek, temel mallardaki fiyat artışlarını önemli ölçüde zayıflatmaya devam etmektedir.”
Yılmaz, iç talepte dengelenmeyi amaçladıkları dezenflasyon sürecinde, talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ifade etti.
Dezenflasyonun hızı açısından enflasyon beklentilerinin seyrinin önem arz ettiğine dikkati çeken Yılmaz, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız politikalarla enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi hızlandırarak, dezenflasyon sürecini daha da güçlendireceğiz. Toplumsal refahı ilerletmek, ekonomide öngörülebilirliği artırmak, kaynakların daha adil ve etkin dağılımını gerçekleştirmek için uyguladığımız ekonomi programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Para ve maliye politikaları arasındaki güçlü eşgüdümü sağlayan, şeffaf ve öngörülebilir politika adımlarımızın olumlu etkileri ile enflasyonu Program döneminde tek haneli seviyelere indirilerek bu seviyelerde istikrar kazanmasını sağlamayı hedefliyoruz.”
Yılmaz, “Enflasyonun düştüğü, istikrarın pekiştiği bir ortamda temel amacımız kapsayıcı büyüme ile kalıcı sosyal refahı sağlamaktır.” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI