TÜSİAD’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Yönetimde Kadınların Eşit Temsili için Paydaş Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Toplantıya iş hayatında ve yönetimde kadın temsilini artırmaya yönelik çalışmalar yürüten, çok geniş ve farklı etki alanları olan paydaş kuruluşlar katıldı.
TÜSİAD, 13 Mart 2024 tarihinde kamuoyu ile paylaştığı “Yönetimde Kadın Temsilinin Artırılması için İş Dünyası Çağrısı” etkinliğinde, başta halka açık şirketler olmak üzere, tüm şirketleri, yönetim kurullarındaki kadın üye oranını 2 yıl içinde yüzde 25 ve 5 yıl içinde en az yüzde 33 oranına ulaştırmaya davet etmişti. Ayrıca şirketlerin tüm yönetim kademelerindeki kadın oranlarını açıklaması için çağrıda bulunmuştu.
Bu çağrının bir devamı olarak “Yönetimde Kadınların Eşit Temsili için Paydaş Çalıştayı” düzenlendi. İlgili özel sektör temsil örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen çalıştayda, belirlenen süre içerisinde iş dünyasının bu hedeflere erişmesini hızlandıracak bir yol haritası için öncelikli adımlar ve iş birliği alanları ele alındı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Kadın ve erkeklerin karar alma mekanizmalarında eşit temsiliyeti ve söz hakkı, hem kurumların etkin yönetimi açısından, hem de toplumun daha adil işleyişi için vazgeçilmez önemde. Biz de üyelerimizden başlayarak iş dünyasını, yönetimde kadın temsilinin artırılması için harekete geçmeye davet ettik. Çağrımıza, başta üyelerimiz olmak üzere iş dünyasından olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yönetimde kadın oranının artırılması konusunda iş dünyasının dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Bu konuyu işbirlikleriyle sürekli gündemde tutmaya da kararlıyız.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz konuşmasında şunları söyledi:
“Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Küresel Cinsiyet Uçurumu raporunda 146 ülke arasında ne yazık ki 127. Sıradayız. İş dünyasında da durum pek iç açıcı değil, daha hızlı ilerleme sağlamaya ihtiyacımız var. Üstelik yapılan birçok araştırma kadın yöneticilerin artmasının şirketlerin verimliliğini, performansını, sürdürülebilirliğini ve karlılığını artırdığını da gösteriyor. Mc Kinsey'in 2020'de yaptığı bir araştırmaya göre yönetim kurullarında daha fazla kadın üye bulunduran şirketler yüzde 25 daha fazla kar getirme olasılığına sahip. Buna rağmen bu konuda ilerleme çok yavaş. İş dünyası olarak bizlerin sorumluluğu büyük. Kadınların yönetimde eşit temsili konusunda “iş birlikleri”nin önemini paydaşlarımızla birlikte vurgulamak ve hep birlikte çağrımızı yinelemek istiyoruz.”
SANAYİ HABER AJANSI