Moskova, 22 Ağustos (Hibya) – Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’e Rus doğal gazı tedarik edecek olan Power of Siberia-2 boru hattının yüksek derecede hazır olduğunu söyledi.
Sözcünün açıklamaları, bu hafta Moğolistan'ın projeyi 2028 ulusal kalkınma planından çıkardığına dair basında çıkan haberlerin ardından geldi ki bazı analistler bu hamlenin projenin beklentilerini zorlaştırdığına inanıyor.
Power of Siberia-2'nin Rusya'nın kuzeyindeki Yamal Bölgesi'nden Moğolistan üzerinden Çin'e yılda 50 milyar metreküpe (bcm) kadar doğal gaz sevkiyatına olanak sağlaması bekleniyor.
South China Morning Post Pazartesi günü, 2,594 km'lik boru hattı için önerilen güzergahın büyük bir kısmını kapsayacak olan Moğolistan'ın projeyi 2028 ulusal kalkınma planına dahil etmediğini bildirdi.
Gazetenin aktardığına göre analistler bu duraklamayı Pekin ve Moskova arasındaki fiyat anlaşmazlıklarının yanı sıra jeopolitik meseleler ve Batılı ülkelerin ikincil yaptırımlarına ilişkin endişelere bağlıyor.
Moğolistan konusunda ise Zakharova, “Moğol ortakların başlangıçta sınırlı bir transit ülke rolü istediklerini, ancak şimdi ucuz boru hattı gazının bir kısmını kendi ekonomilerini, sanayilerini ve altyapılarını geliştirmek için kullanma olasılığının değerlendirildiğini” söyledi .
Zakharova, Çin ve Rusya'nın fiyat ve hacim konusunda anlaşmaya varmasının ardından projenin hayata geçirileceğini vurgularken, Rus enerji devi Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Rusya halihazırda Çin'e, Gazprom ve CNPC arasında 2014 yılında imzalanan 400 milyar dolarlık 30 yıllık anlaşmanın bir parçası olan ve Doğu Rotası olarak adlandırılan Power of Sibiria üzerinden gaz tedarik ediyor. Sevkiyatlar 2019 yılında başladı ve boru hattının 2025 yılına kadar yıllık 38 milyar m3 doğal gaz ile tam operasyonel kapasitesine ulaşması bekleniyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Power of Siberia üzerinden Çin'e yapılan gaz ihracatının bu yıl 30 milyar metreküpe ulaşabileceğini söyledi.
SANAYİ HABER AJANSI