Ziraat Yatırım: ABD borsalarda ilk etapta yükseliş gözlendi

İstanbul, 19 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’na dün Fed faiz indirimlerine 50 baz puanla başladı. Çok sürpriz olmayan karar sonrasında borsalarda ilk etapta yükseliş gözlendi.

Ziraat Yatırım:  ABD borsalarda ilk etapta yükseliş gözlendi
Yayınlama: 19.09.2024
4
A+
A-

Ziraat Yatırım'ın raporunda, “USD/TRY: Dün Fed faiz indirimlerine 50 baz puanla başladı. Çok sürpriz olmayan karar sonrasında borsalarda ilk etapta yükseliş gözlendi, Nasdaq'da %1'in üzerinde primler yaşandı. Ancak, ileriki indirimler konusunda aceleci olunmayacağı mesajı veren ve açıklanacak verilere, risk dengelerine gönderme yapan Powell sonrasında borsalar eksi bölgede günü tamamladı. Nasdaq günü yüzde 0,3 oranında düşüşle kapattı. Bu arada Fed yetkililerinin faiz patikasına ilişkin öngörüleri de belli olurken, 2024'ün kalan iki toplantısında toplamda 50 baz puan indirim öngörüldü. Bu yıl için büyüme beklentisi ise hafif aşağı yönlü revize edilerek yüzde 2 olarak tahmin edilirken, işsizlik oranı yüzde 4'ten yüzde 4,4'e, PCE'de %2,6'dan %2,3'e revizyon yapıldı. Öte yandan, dünkü kapanışlara karşın bu sabah ABD vadelilerinde ralli havası var. Nasdaq vadelisindeki yükseliş yüzde 1,5'e yaklaşıyor. Fed'in faiz indirimine yüksek bir oranda başlamasının önümüzdeki dönemde TCMB'nin de elini rahatlatması beklenebilir. Bugün TSİ 14'teki açıklanacak kararda TCMB'nin faizi değiştirmemesi ve sıkı duruşun sürebileceğine yönelik söylemini devam ettirmesi bekleniyor. Veri takviminde bugün ayrıca TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak. BDDK da haftalık bankacılık sektörü verilerini paylaşacak. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ile ağustos ayı ikinci el konut satışları izlenecek. Kur tarafında ise 34 civarındaki yatay görünüm devam edebilir..” ifadeleri yer aldı.

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmeleri şöyle:

“EUR/USD: Dün ABD'de piyasaların odağında yer alan Fed toplantısında federal fonlama faiz aralığında, beklentiler dahilinde 50 baz puanlık indirim kararı alındı. Böylece son yirmi yılın en yüksek seviyesinde tutulan faiz aralığını yüzde 4,75 – yüzde 5 seviyelerine indirildi. Kararın ardından Fed Başkanı Powell, yeni faiz indirim temposunun 50 baz puanlık indirim olmadığını belirterek, faiz indirimleri konusunda aceleci olunmayacağını ifade etti. Fed'in enflasyonu %2 hedefine döndürmeye güçlü bir şekilde kararlı olunduğu belirtildi. Ayrıca Fed'in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre, Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler, bu yıl ve gelecek iki yıl için aşağı yönlü revize edilirken, 2027 yılı için ise yüzde 2,9 seviyesinde belirlendi. Buna göre bu yıl sonu için faiz seviyesi yüzde 5,1'den yüzde 4,4'e, 2025 yılı için yüzde 4,1'den yüzde 3,4'e ve 2026 yılı için yüzde 3,1'den yüzde 2,9'a aşağı yönlü edildi. 2024'ün kalan iki toplantısında toplamda 50 baz puan indirim öngörüldü. Bu yıl için büyüme beklentisi ise hafif aşağı yönlü revize edilerek yüzde 2 olarak tahmin edilirken, işsizlik oranı yüzde 4'ten yüzde 4,4'e, PCE'de yüzde 2,6'dan yüzde 2,3'e revizyon yapıldı. Dolardaki geri çekilmeyle bu sabah yükselen paritede 1,1185 seviyesine kadar yükseliş sürebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,1118 seviyesi destek konumunda.

XAU/USD: Fed, en son Temmuz 2023'te artırıp beklemeye geçtiği faizleri dün 50 baz puan indirdi. Yılsonuna kadar da 50 baz puan indirime sıcak bakıldığı söylendi. Karar öncesi piyasalarda konsensüs oluşmamıştı dolayısıyla karar sonrası piyasalarda ve Ons Altın'da yüksek volatilite görüldü. Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimin son zamanlarda tekrar tırmanıyor olması da değerli madeni destekleyen bir diğer önemli gelişme. Tarihi zirvesini yenileyen değerli maden sonrasında 2.547 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah ise 2.580 civarında hareket eden değerli madende 2.600 seviyesi yakın hedef durumunda. Geri çekişme halinde ise 2.550 ve 2.530 seviyeleri destek konumunda.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.