Ziraat Yatırım: BİST-100’ün yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz

İstanbul, 10 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın değerlendirmelerine göre ABD vadelileri hafif satıcılı olarak güne başladı.

Ziraat Yatırım: BİST-100’ün yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz
Yayınlama: 10.09.2024
3
A+
A-

Ziraat Yatırım, Asya piyasalarının Çin hariç hafif alıcılı olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Haftanın ilk işlem gününde BİST-100 günü %0,7 geri çekilmeyle (günün en düşük seviyesi olan) 9.700'den tamamladı. İşlem hacmi 66,2 milyar TL'yi gösterirken (son 1 aylık ortalama 78,9 milyar TL) Madencilik %2,7 oranında geri çekilirken, İnşaat ve Bankacılık endeksleri de sırasıyla %2,3 ve %2,2 düşüş kaydettiler. Diğer taraftan Gıda ve Bilişim endeksleri %2,2 ve %1,0 artışla pozitif ayrıştılar. Toplam 68 hissenin negatif bölgede günü sonlandırdığı BİST-100'de BIMAS, CCOLA ve AEFES olumlu ayrışırken, KCHOL, YKBNK ve THYAO endekse en negatif etki eden hisseler olarak sıralandı. ABD tarafında ise dün borsalar %1,2 civarında artıda kapattı. Avrupa borsaları da yeşil bölgedeydi, Euro Stoxx 50 endeksinde gün sonu kapanış %+0,9 idi. Bu sabaha baktığımızda, ABD vadelileri hafif satıcılı. Asya piyasaları ise Çin hariç hafif alıcılı. Nikkei yatay kapattırken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %+0,1 civarında yatay. Bu ortamda BİST-100'ün yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Veri gündemi bugün sakin. Yurtiçinde, temmuz ayı sanayi üretimi ve işgücü istatistikleri yayımlanacakken; dışarıda, BM Genel Kurulu'nun 79. oturumu New York'ta başlayacak ancak üst düzey genel görüşmeler ise 24 Eylül'de gerçekleştirilecek. Ek olarak, ABD başkan adayları Harris ve Trump, bir münazarada bir araya gelecekler. Son olarak piyasa kapanışından sonra SOKM 2. çeyrek finansallarını açıklayacak.

Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, hafif toparlanma beklentilerine karşın Almanya'daki zayıf ekonomik seyrin resesyonun eşiğinde olunduğuna yönelik sinyal vermesinin tüm bölgeyi ağır bir şekilde etkilemesiyle -13,9'dan -15,4 seviyesine geriledi ve böylece üst üste üçüncü ayda düşüş sergilerken ocaktan bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve negatif bölgedeki seyrini üçüncü ayda sürdürdü. Detaylara bakıldığında eylül ayında cari koşullar endeksi -19 seviyesinden -22,5 seviyesine gerileyerek Aralık 2023'ten bu yana en düşük sevide gerçekleşti, yatırımcıların gelecek 6 aylık döneme ilişkin değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise yatırımcıların, ECB'den beklenen faiz indirimlerinin desteğiyle -8,8 seviyesinden -8 seviyesine hafif toparlanmakla birlikte negatif bölgedeki seyrini ikinci aya taşıdı.

Yurt içinde ise, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ağustosta 0,5 puan artışla 50,8'den 51,3 seviyesine yükselerek son altı ayın en düşük seviyesinden kısmi toparlanma kaydetti ve ihracat pazarlarında talep koşullarında kısmi iyileşmeye işaret etti, bunun yanında 50 eşik seviyesinin üzerindeki seyrini sekizinci aya taşıdı. Özellikle, ağustosta ihracat iklimi endeksinin artmasında, Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarının birçoğunda ekonomik aktivitenin artış göstermesi belirleyici oldu. Ağustosta ABD pazarı, talepteki iyileşmenin ana kaynaklarından biri olmayı sürdürürken, Türk imalat sanayi ihracatı pazarının toplam %9'unu oluşturan Fransa ve İtalya'da üretim yeniden büyümeye geçti, buna karşın Almanya üst üste üçüncü ay daralma bölgesinde kaldı ve söz konusu daralma belirgin düzeyde ve mart ayından bu yana en sert oranda kaydedildi. İngiltere'de ise ekonomik aktivitenin büyüme temposu güçlenerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Orta ve Doğu Avrupa'da ise üçüncü çeyrek ortası itibarıyla zayıf görünüm devam ederken, Orta Doğu'nun önemli bir kısmında genel olarak destekleyici talep koşullarının sürdüğü gözlendi. BAE ve Suudi Arabistan'da petrol dışı ekonomik aktivite ağustosta da hızlı artış kaydetti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri TSİ 09'da açıklanacak. Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda temmuzda %0,3 oranında artışın ardından öncü verilere göre ağustosta %0,1 oranında düşüş kaydetmişti, beklentiler ise %0 seviyesine yavaşlayarak yatay seyre geçmesi yönündeydi. Manşet TÜFE, yıllık bazda ise ağustosta %2,3'ten %1,9 seviyesine gerileyerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti ve böylece ECB'nin %2 hedefinin altında gerçekleşmişti. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ağustos ayında %2,9'dan %2,8 seviyesine gerilemişti.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından temmuz ayı sanayi üretimi verisi yayımlanacak. Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından temmuz ayı iş gücü istatistikleri yayımlanacak.

Şirket Haberleri

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Ağustos ayında hizmet verilen yolcu sayısı 13mn olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2023 yılı aynı ayına göre %6 oranında artışa işaret ederken, Mayıs ayında ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 12,3mn idi. Ağustos ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları'nın 2024 yılında toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 oranında artarak 71,9mn'a ulaşmıştır.

Turkcell (TCELL, Pozitif): Şirket, 29 Aralık 2023 ve diğer ilgili tarihlerdeki açıklamaları çerçevesinde; şirketin bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte DVL Telecom'a devri gerçekleşmiştir. Şirketin bu bağlı ortaklıklarda payı kalmamıştır. Nihai satış bedeli, kapanış tarihi itibari ile hazırlanacak finansallarda yer alan nakit ve borçlar dahil olmak üzere yapılacak uyarlamalar çerçevesinde belirlenecek olup, hisse satış sözleşmesine istinaden, kapanış tarihi (dün) itibarıyla şirkete 524,3mn USD ödenmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ağustos 2023'te 8,7mn olan taşınan yolcu sayısı bu yıl %3,2 azalarak 8,4mn'a gerileyen THY'nin dış hat doluluk oranı %85, iç hat doluluk oranı ise %91,8 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (AKK), bu yılın Ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine göre 22,2 milyardan %5,1 artışla 23,4 milyara ulaşmıştır. Taşınan kargo ve posta hacmi Ağustos 2023'te 146,5 bin tonken, bu yılın aynı döneminde %15,9 artışla 169,8 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Ocak-Ağustos döneminde ise taşınan yolcu sayısı %2,5 artmış ve 57,4mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı 2023 Ocak-Ağustos dönemine göre 0,8 puan düşüşle %82,1 olarak gerçekleşmiştir. AKK, 2024 Ocak-Ağustos'ta geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 artarak 168,55milyar olarak gerçekleşmiştir. Toplam taşınan kargo ve posta hacmi 2024'ün ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %28,4 artışla 1,3mn ton olarak kaydedilmiştir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.