İstanbul, 3 Şubat (Hibya) – Ziraat Yatırım, Fitch’in, beklendiğini gibi Türkiye’nin notu ve görünümünde değişiklik yapmadığını duyurdu.
Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Ziraat yatırım'ın değerlendirmesinde, ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin'e gümrük vergisi uygulayacağına yönelik haber akışıyla ABD borsalarının cuma gününü ekside kapattığı belirtildi.
Değerlendirmede şu bilgilere yer verildi:
“Düşük maliyetle geliştirilen Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek'in rakip görülmesi ile hafta başında teknoloji sektörüne gelen satışlarda kalıcılık sağlanamamış ve ABD borsaları sonrasında toparlanma eğilimi göstermişti. Ancak S&P500 endeksi haftayı yüzde 1 oranında düşüşle kapattı. Tarife haberiyle Dolar endeksi (DXY) ise haftanın son işlem gününde yüzde 0,5 oranında yükseliş kaydetti. Hafta sonu da Trump, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen mallara ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getiren kararı imzaladı. Bu sabaha da küresel piyasalar zayıf risk iştahıyla başlıyor. S&P500 vadelisi yüzde 2 geriliyor. Trump Avrupa'ya da benzer hamleler yapma sözü verirken, Euro Stoxx 50 vadelisi yüzde 3'e varan düşüş yaşıyor. MSCI Asya Pasifik endeksindeki gerileme de yüzde 3'e yaklaşıyor. Diğer yandan, DXY yüzde 1'in üzerinde primli seyretmekte. Gümrük tarifeleriyle ilgili haber akışları yakından izlenmeye devam edilecekken, her ay başında olduğu gibi bu hafta özellikle ABD'de veri gündemi yoğun. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ajandada öne çıkıyor. Bugün ise Euro Bölgesi enflasyon rakamları izlenecek. Yurtiçi tarafta bu sabah ocak ayı enflasyonu ve PMI verisi (Önceki 49,1) ile cuma günü Enflasyon Raporu toplantısı odakta olacak. Piyasanın aylık bazdaki enflasyon beklentisi yüzde 4,30. Diğer yandan, baz ektisiyle yıllık enflasyonun yüzde 44,4'ten yüzde 41,1'e gerilemesi öngörülüyor. Hafta sonu İTO İstanbul enflasyonunu yüzde 5,16 olarak açıkladı. Şu aşamada piyasa beklentilerinden anlamlı bir sapma olmadıkça piyasanın veriye tepkisi sınırlı kalabilir. Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, beklendiğini gibi Türkiye'nin notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Bu arada mevduat ve çeşitli yatırım fonlarına yönelik stopaj oranı artırılırken, hisse senedi yoğun fonlarda değişiklik olmaması Borsa tarafı için olumlu; ancak küresel çaptaki zayıf risk ortamı Borsa üzerinde etkisini gösterebilir. Geçen hafta bazı özel bankaların açıkladığı son çeyrek finansalları ve 2025 beklentilerine piyasa negatif tepki verdi. Ocak ayında Borsa İstanbul'a önemli bir destek veren Bankacılık endeksinin (XBANK) geçen haftayı yüzde 2,7 oranında düşüşle kapatması da bir miktar olumsuz hava yaratabilir. BIST100'ün güne satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
“Cuma günü, ABD tarafında Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar Aralık ayı verileri takip edildi.
“Aralık ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,1'den yüzde 0,3 seviyesine yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda yüzde 2,4'ten yüzde 2,6 seviyesine yükseldi ve böylece son yedi ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
“Çekirdek PCE deflatörün artış hızı Aralık ayında aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,1'den yüzde 0,2 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 2,8 seviyesinde kaydedildi.
“Aralık ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,3'ten yüzde 0,4 seviyesine yükselirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise yüzde 0,6'ten yüzde 0,7 seviyesine yükselerek beklentilerin (yüzde 0,5) üzerinde kaydedildi.
“Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Almanya'da Ocak ayına ilişkin öncü TÜFE verileri takip edildi. Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda Aralık ayında yüzde 0,5 artışın ardından Ocak'ta yüzde 0,2 oranında düşüş kaydetti, beklentiler aylık bazda yüzde 0,1 artış yönündeydi. Yıllık bazda Manşet TÜFE, Ocak'ta yüzde 2,6'dan yüzde 2,3 seviyesine geriledi ve beklentilerin (yüzde 2,6) altında gerçekleşti. Yıllık manşet TÜFE, böylece son üç ayda ECB'nin yüzde 2 seviyesindeki hedefinin üzerinde seyretti. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise Ocak ayında yüzde 3'ten yüzde 2,9 seviyesine hafif geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.
“Yurt içinde ise, TÜİK tarafından 2024 yılı dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Dış ticaret verilerine yıl geneli olarak 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında, ihracat 2023 yılındaki 255,6 milyar USD seviyesinden yüzde 2,4 artışla 2024 yıl sonu itibarıyla 261,9 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi. İthalat ise 2023 yılındaki 362 milyar USD seviyesinden yüzde 5 düşüşle 2024 yıl sonu itibarıyla 344 milyar USD seviyesine geriledi, ithalat rekor seviyeye 363,7 milyar USD seviyesi ile 2023 yılında ulaşmıştı. Dış ticaret açığı da 2023 yılındaki 106,3 milyar USD'den yüzde 22,7 düşüşle 2024 yıl sonu itibarıyla 82,2 milyar USD seviyesine geriledi.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Aralık ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayımlandı. Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda mevsimsellikle uyumlu olarak yüzde 5,3 düşüşle 2,7 milyon kişi seviyesinden 2,6 milyon kişi seviyesine geriledi, bununla birlikte, Aralık ayındaki veri tarihsel olarak en iyi aralık ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 4,2 oranında artış kaydetti. Bu kapsamda, yıl geneli olarak 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2023 yılındaki 49,2 milyon kişi seviyesinden yüzde 7 artışla 2024 yıl sonu itibarıyla 52,6 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
“ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan Ocak ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi verisi bugün ve S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat verisi çarşamba günü takip edilecek. Ayrıca bugün konut piyasası verilerinden, Aralık ayı inşaat harcamaları verisi izlenecek. Yarın, üretimin seyrine ilişkin olarak Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi yayımlanacak. Çarşamba günü, Aralık ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Diğer yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın Aralık ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü Ocak ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise Ocak ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Ocak ayında tarım dışı istihdam artışının 256 bin kişiden 170 bin kişi seviyesine yavaşlaması ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde yüzde 4,1 seviyesinde kaydedilmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise Ocak ayında aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde yüzde 0,3 seviyesine kaydedilmesi ve yıllık bazda artış hızının ise yüzde 3,9'dan yüzde 3,8 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor. Cuma günü, ayrıca Şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek.
“Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan Ocak ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri bugün ve hizmet sektörü nihai PMI verileri çarşamba günü takip edilecek. Ayrıca bugün ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Euro Bölgesi'nde Ocak ayına ilişkin öncü TÜFE verileri takip edilecek. Çarşamba günü, Euro Bölgesi'nde Aralık ayı ÜFE verileri takip edilecek. Perşembe günü, Euro Bölgesi'nde iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan Aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi izlenecek. Öte yandan, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak perşembe günü Aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi ve cuma günü ise sanayi üretimi verileri takip edilecek. Cuma günü, Almanya'da Aralık ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek.
“Perşembe günü, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı izlenecek. Banka'nın bu haftaki toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan indirimle yüzde 4,75'ten yüzde 4,50 seviyesine çekmesi bekleniyor.
“Asya tarafında, çarşamba günü Çin'de küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan Ocak ayı Caixin hizmet sektörü PMI verisi takip edilecek. Endeksin Ocak'ta 52,4 seviyesinde gerçekleşerek yükselişini sürdürmesi bekleniyor.
“Yurt içinde ise, bugün Ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri ve S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, yarın Ocak ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi ve cuma günü Ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi takip edilecek. Cuma günü, ayrıca TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayımlanacak. Raporda, TCMB'nin yeni enflasyon tahmin patikası yakından takip edilecek, bunun yanında TCMB Başkanı Karahan'ın sunumunda para politikasına ilişkin olarak paylaşacağı mesajlar izlenecek.
“Ocak ayında Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, ücret ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık medyan yüzde 4,30 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan yüzde 41,10 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor.
“Aralık ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, firmaların ürünlerine yönelik talepteki sınırlı toparlanmanın etkisiyle 48,3'ten 49,1 seviyesine yükselerek faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın daha hafif düzeyde kaydedildiğine işaret etmişti, bununla birlikte son dokuz ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.
“Reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda Kasım ayında yüzde 3,4 oranında artışın ardından, Aralık ayında yüzde 0,1 oranında sınırlı artışla 67,02'den 67,12 seviyesine yükselmişti ve böylece Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürerek TL'nin reel değerinde artışa işaret etmişti.
“Hazine nakit dengesi, Aralık ayında 323,9 milyar TL açık vermişti. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise 2023 yılındaki 625,8 milyar TL'den 2024 yılında 2.093 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise yüzde 2,36'dan yüzde 5,34'e yükselmişti (2024 yılı üçüncü çeyrek kümülatif GSYH verisi kullanıldı).
Şirket haberleri
“Arçelik (ARCLK, Nötr): Arçelik'in 2024 dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda yüzde 52 oranında düşerek 7.009mn TL olarak gerçekleşmiştir. Beklenti Şirket'in bu çeyrekte 870mn TL zarar kaydetmesi yönündeydi.
Şirketin satış gelirleri 4Ç2024'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5 oranında artmış ve 108.290mn TL olmuştur. Arçelik'in brüt karı, 4Ç2024'te, 29.075mn TL'yi (4Ç2023: 25.410mn TL) göstermiştir. Brüt kar marjı ise geçen yılın aynı çeyreğine göre 1,2 puan azalışla yüzde 26,8'e gerilemiştir. Aynı dönemde FAVÖK 4.796mn TL (Beklenti: 5.674mn TL) ile yıllık yüzde 9,5 oranında gerilerken, FAVÖK marjı aynı dönemde 2,4 puan kötüleşerek yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Arçelik'in diğer faaliyetlerinden net gelirleri 1,4 milyar TL'den 5,1 milyar TL'ye çıkarken, pazarlıklı satın alma işlemi sonucu elde edilen kazançtan 17 milyar TL gelir yazılmıştır. Yeniden yapılandırmaya ilişkin giderler ise 10,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket'in net finansman gideri yıllık 1,8 milyar TL artarak yaklaşık geçen senenin son çeyreğinde 7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Net parasal kazanç ise yüzde 34 oranında azalarak 7,1 milyar TL olmuştur. Şirket bu çeyrekte 1,6 milyar TL vergi gideri (4Ç2023: 5,8 milyar TL vergi gideri) yazmıştır.
“Son çeyrekteki karla birlikte Arçelik'in 2024 ana ortaklık net dönem karı 1.689mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 19.505mn TL idi. 2024 yılında satış gelirleri 2023'e göre yüzde 15,4 artarak 428.548mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye'de satılan adetlerde talep bir önceki yıla göre yatay seyrederken, uluslararası piyasalarda satılan beyaz eşya adetlerindeki artış ciroya olumlu katkı sağlamıştır. 2024 yılı satışlarının yüzde 32'sini yurtiçi satışlar oluştururken, (2023: yüzde 37) yurtdışı satışlar satın almalarla birlikte inorganik büyümüştür. FAVÖK ise 2023'e göre yüzde 24 azalarak 22.297mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net finansman giderleri 2024'te 25.248mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023'te net finansman giderleri 17.837mn TL idi. 2024'te 15.810mn TL parasal kazanç (2023: 22.712mn TL parasal kazanç) ve 597mn TL'lik vergi gideri yazılmıştır.
“Arçelik 2025 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre 2025 yılında yurtiçi cironun yatay kalması beklenmektedir. Uluslararası cironun ise yüzde 15 civarında (YP) artması öngörülmektedir. FAVÖK marjının yüzde 6,5'ten büyük gerçekleşmesi tahmin edilirken, net işletme sermayesi/ciro oranının yüzde 20'den küçük olması öngörülmektedir. Yatırım harcamaları beklentisi ise yaklaşık 300mn EUR'dur.
“Akfen Yen. Enerji (AKFYE, Nötr): Şirket'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan İmbat Enerji'nin, Osmaniye ilinde bulunan, Saritepe Hibrit Güneş Enerjisi Santrali'nin kalan 9,01 MW'lik kısmı ticari enerji üretimine başlamıştır. Şirket'in yenilenebilir enerji santrallerindeki kurulu güç kapasitesi 716,5 MW'a ulaşmıştır.
“Enerya Enerji (ENERY, Nötr): Şirket'in yüzde 29 oranında iştirak ettiği AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Dünya Katılım Bankası A.Ş., şubeleşme hedefleri doğrultusunda Zeytinburnu / İstanbul şubesini açmıştır. Böylece toplam şube sayısı 18'e, çalışan sayısı ise 455'e ulaşmıştır.
“Kardemir (KRDMD, Sınırlı Pozitif): Şirket, “Ankara-İzmir YHT Projesi” kapsamında 15bin ton ray satışına yönelik sözleşme imzalayarak satış gerçekleştirmiştir. Sözleşme konusu raylar 3 partide teslim edilecektir.
“Petkim (PETKM, Nötr): Şirket'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık ile J.P. Morgan arasında, Şirket'in garantörlüğünde, 140mn USD tutarlı bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredi 3 yıl vadeli ve anapara vadede ödemeli olup, yıllık faiz oranı SOFR +yüzde 4.35'tir. Anılan kredi sözleşmesi, kredi alan sıfatıyla Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.'nin Akbank ile 2015 yılında imzaladığı ve Şirket'in garantör olduğu 212mn USD tutarlı kredi sözleşmesi tahtında kullanılan kredinin refinansmanı amacıyla imzalanmıştır.
“Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank, toplam 10 yıl vadeli, 700mn USD tutarında Diversified Payment Rights (DPR) seküritizasyon işlemini tamamladı. (Kaynak: Matriks)
“Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka'nın 2016'da aldığı idari para cezasının iptal edilmesi talebiyle açtığı dava banka aleyhine sonuçlanıp kesinleşmiştir.
Diğer şirket haberleri
“Avrupakent GYO (AVPGY): Şirket; Mövenpick Living Çamlıvadi'yi aylık 3,5mn TL, Swissotel Resort Bodrum Beach'i aylık 3,7mn TL ve Radisson Residences Avrupa TEM İstanbul'u aylık 4,8mn TL aylık kira bedeliyle Pantur Otelcilik'e kiraya vermiştir.
“Kızılbük GYO (KZBGY): Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde, Ocak 2025 döneminde 357 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş ve bu satışlardan 224,3 mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Proje kapsamında bugüne kadar toplam 29.470 devremülkün sözleşmesi yapılmış olup, toplam KDV hariç 7.419mn TL ön satış cirosuna ulaşılmıştır.
“Körfez GYO (KRGYO): Şirket, portföyünde bulunan Torun Center D Blok, 13. Normal Katın tamamını oluşturan bölümü, Kuveyt Türk Katılım Bankası'na aylık 1,03mn TL + KDV bedel üzerinden kiralamış olup, ofis içi tefrişat işlemleri için kirasız dönem olarak 1 ay süre verilmiş ve kira başlangıç tarihi Mart 2025 olarak belirlenmiştir. Kira sözleşmesinin süresi 10 yıl olup sürenin sonunda tarafların anlaşması halinde kira süresi 5 yıl daha uzatılacaktır.
“Pasifik Teknoloji (PATEK): Şirket Yönetim Kurulu, Proline Bilişim Sistemleri'nin yüzde 51 hissesinin satın alınmasına ve hisse devir sürecinin başlatılmasına karar vermiştir. Söz konusu satın alma işleminde SPK lisanslı bir değerleme şirketi tarafından hazırlanan değerleme raporunun baz alınması, 430,6mn TL şirket değeri üzerinden yüzde 12,91 iskonto uygulanmak suretiyle yüzde 51 pay için 191,3mn TL ödenmesi kararlaştırılmıştır.
“Pınar Süt (PNSUT): Şirket, kayıtlı sermaye tavanını 80mn TL'den 15.000mn TL'ye çıkarma kararı almıştır.”
SANAYİ HABER AJANSI