Her ana baba doğal olarak çocuğunu en iyi okullarda okutmak, en iyi eğitimi aldırmak, en iyi şekilde yetiştirerek vatana ve millete yararlı olmasını ister. Ama bu yıl yükselen fiyatlar yüzünden bu dileklerini yerine getiremeyecek birçok aile soruna çözüm aramaktadır.
Eğitim denince akla hemen ana okulundan başlayarak üniversiteye kadar olan süreç ve bu süreçte zorunlu giderlerin karşılanması akla geliyor. İçinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamında çocuk okutmak ilkokuldan üniversiteye velilerin en çok ilgilendiği, çözüm arayışına girdiği faktörlerden biridir. Geçen yıla göre kırtasiye ürünleri %100 e yakın oranda artarak ikinci el defter kullanımını gündeme getirmiştir. Bunun yanında artan kâğıt fiyatları kitap fiyatlarına, kılık kıyafet, yurt ücretleri, yemek ücretleri derken okul enflasyonu neredeyse iki kat artmıştır.
Günümüzde astronomik seviyelere ulaşan yurt ve ev kiraları en çok üniversite öğrencilerini etkilemiş, çözüm olarak oda kiralama dönemi başlamıştır. Yurdumuzun dört bir yanına yayılan 208 üniversite ise eskiden olduğu gibi büyük kentlerimize olan öğrenci birikimini dağıtarak ailelerinin yanında öğrencilere eğitim ve öğrenim hakkı tanımıştır. Ancak özellikle büyük kentlerimizde yurt sorunu devam etmektedir. Her yıl hükümet tarafından ilave yurtların hizmete girmesine rağmen öğrencilerin barınma sorunu gündemini korumaktadır.
Seçim vaadi olarak söz verilen internet ve vergisiz telefon konusu da zaman zaman gündeme gelmesine rağmen geç kalınmış bir karardır. Öğrencilerin olmazsa olmaz ihtiyacı olan bilgisayar ve internet harcamaları, şehir içi ulaşım gibi giderler devlet tarafından karşılanmalıdır.
Bir diğer konu ise servis harcamalarıdır. En kısa mesafenin 1300-1400 TL olduğunu düşünürsek ve diğer masraflar eklenince bir asgari ücretli maaşının yarısını tek çocuğunun tahsili için harcamak durumundadır. Birden fazla çocuk sahibi velilerin tabii ki işi daha zor olacaktır.
2022 yılı eğitim harcamaları istatistikleri TÜİK tarafından yayınlandı. Buna göre;
Eğitim harcamaları 2022 yılında 587 milyar 438 milyon TL oldu
Eğitim harcamaları 2022 yılında 2021 yılına göre %69,3 artarak 587 milyar 438 milyon TL oldu. 2022 yılında bir önceki yıla göre eğitim harcamalarının en fazla arttığı eğitim düzeyleri; %113,8 ile okul öncesi ve %74,1 ile yükseköğretim oldu.
Eğitim harcamalarının GSYH içindeki payı %3,9 oldu
Eğitim harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2021 yılında %4,8 iken, 2022 yılında %3,9 oldu. Devlet eğitim harcamalarının GSYH içindeki payı ise 2021 yılında %3,5 iken, 2022 yılında %3,1 oldu.
Devlet eğitim kurumlarınca eğitim harcaması en fazla yükseköğretime yapıldı
Eğitim harcamaları hizmet sunucularına göre değerlendirildiğinde; devlet eğitim kurumlarınca yapılan harcamaların %35,1’ini yükseköğretim, %21,7’sini ortaöğretim oluşturdu. Özel eğitim kurumlarınca yapılan harcamaların, %44,6’sı yükseköğretime, %31,0’ı ortaöğretime yapıldı.
Eğitim harcamalarının %79,1’i devlet tarafından finanse edildi
Türkiye’de 2022 yılında yapılan eğitim harcamalarının %79,1’i devlet tarafından finanse edildi. Eğitim harcamaları içerisinde hane halklarının yaptığı harcamaların payı ise %10,0 oldu.
Öğrenci başına eğitim harcaması 25 bin 143 TL oldu
Öğrenci başına yapılan eğitim harcaması 2021 yılında 15 bin 622 TL iken, 2022 yılında 25 bin 143 TL olarak gerçekleşti. Eğitim düzeylerine göre değerlendirildiğinde, 2022 yılında öğrenci başına harcamanın en yüksek olduğu eğitim düzeyi 50 bin 236 TL ile yükseköğretim oldu.
Öğrenci başına harcamanın en çok arttığı eğitim düzeyi okul öncesi oldu
Öğrenci başına toplam eğitim harcaması bir önceki yıla göre %60,9 arttı. Öğrenci başına eğitim harcamalarının 2022 yılında 2021 yılına göre en fazla artış gösterdiği eğitim düzeyi %74,4 ile okul öncesi oldu. Bunu %67,7 ile yükseköğretim takip etti.
AÇIKLAMALAR
Eğitim harcamaları istatistikleri, örgün eğitime yönelik olarak doğrudan veya dolaylı yapılan harcamalara ilişkin verileri içermektedir. Belirtilen eğitim harcamaları sadece örgün eğitimle doğrudan ilişkili yaygın eğitim faaliyetlerini içermekte olup, diğer yaygın eğitim faaliyetlerine yapılan harcamaları kapsamamaktadır.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI