756 Hektar alan üzerine kurulu, 25 bin kişinin istihdam edildiği Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) her geçen gün büyümeye, istihdama, üretime ve ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.
Mersin’in önemli firmalarının yer aldığı, üretim ve istihdam alanları konusunda kentin en önemli kuruluşlarından olan MTOSB yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana her yıl büyüme odaklı çalışmalarını sürdüren, üreten ve eğiten çizgisi ile Türkiye’de örnekle gösterilen MTOSB, 2024 yılında istihdam sayısını ve üretim alanlarını artırmayı hedefliyor.
Toplamda 756 hektar alan üzerindeki 3 bölgede endüstriyel üretimin yapıldığı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) yeni ilave alan çalışmaları sürüyor. Ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyon, gıda, plastik, makine, mobilya, kimya, cam başta olmak üzere 14 ayrı sektörün kümelendiği bölgede, ilave alan yatırımlarında teknoloji yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Alt yapı ihalesine gidilen 4. Bölge’de alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 1 yıl gibi kısa sürede sanayicilerin faaliyete başlayacağı bölgede 6 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. 5. Bölge için de yaklaşık 260 hektarlık alanın 2 yıla kadar hayat geçirilmesi planlanıyor.
Tüm bu yatırımların tamamlanmasının ardından 756 hektarlık alana sahip olan bölge büyük bir genişleme ile birlikte 1.083 hektar alana sahip olacak.
Mevcutta 25 bin kişiye istihdam sağlayan MTOSB, 2024 yılında 4. Bölgenin faaliyete başlaması ile birlikte 6 bin kişiye ek istihdam sağlayarak toplam istihdam sayısını 31 bine çıkartmayı hedefliyor. Bu yatırımlardan sonra en geç 2 yıl içerisinde 5. Bölge’nin de hayata geçmesi ile birlikte MTOSB’de istihdam edilen kişi sayısının 50 bin seviyesinde olması bekleniyor.
Amaçlarının her zaman üretim, eğitim ve istihdamın ileri seviyelere ulaşması olduğunu belirten MTOSB Başkanı Sabri Tekli, bölgenin her geçen yıl büyük bir ivme kazandığını belirterek, “Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi sanayicileri, yönetimi ve kadrosu ile gerek üretim, gerek eğitim gerekse de istihdam alanları oluşturma noktasında büyük bir ivme yakaladı. Üreten ve eğiten çizgimizle kentimiz ve ülkemiz için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.
MTOSB olarak birinci önceliğimiz her zaman üretim oldu. Bilinmelidir ki üretim olmadan hiçbir ülke kalkınamaz ve gelişemez. Bunun bilinci ile hareket ederek önceliğimiz her zaman üretim oldu. Üretimin yanı sıra eğitim de aynı zamanda kırmızı çizgimizdir. Her geçen yıl geriye dönüp baktığımızda ne kadar yol kat ettiğimizi bir kez daha anlıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda hareket ederek ilerliyoruz.
MTOSB’de 2024 yılı içerisinde 4. Bölgemizi hayata geçirerek 6 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Şuanda 25 bin olan istihdam sayımız 31 bin kişiye çıkacak ve 2024 yılı içerisinde MTOSB olarak Mersin’in istihdamına önemli ölçüde katkı sağlamış olacağız.
4.Bölgenin diğer bölgelerimize nazaran daha küçük bir alan olması sebebiyle tahsislerin yapılması amacıyla 8 kişilik bir komisyon kurularak, belirlenen kriterleri sağlayan MTOSB firmalarına öncelik vermek kaydıyla, tahsislerimize başladık ve şuanda sona gelindi. Bu komisyonun başında Mersin Valimiz Sn. Ali Hamza Pehlivan 1 gün bile yanımızdan ayrılmayarak bizlere değerli desteklerini sundu. Mersin için, ülkemiz için önemli bir kazanım oldu. Özellikle göreve geldiğim süreçten itibaren 2,3,4, ve değerlendirmelerden sonra 5. Bölgeyi de önümüze koyarak yaklaşık 260 hektar olan bölgeyi 2 yıla kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
SANAYİCİLERE LOJİSTİK DESTEĞİ
2024 yılı içerisinde gümrüklü geçici depolama ve elleçleme alanı oluşturarak sanayicilere lojistik destek imkanı sunmayı amaçladıklarını belirten Başkan Tekli, “Gün geçtikçe Organize Sanayi Bölgemizde gerçekleştirilen üretim hacmi artması sebebiyle Mersin Uluslararası Limanı üzerinden yapılan ticaret hacmi de artmakta olduğundan, Limanımızın genişlemesi biz sanayiciler olarak büyük önem arz etmektedir. Limanın genişlemesiyle oluşacak 1 milyon Teu kapasiteli yeni alan sanayicilerimizin yurtdışı operasyonlarını daha kolay yönetmesine lojistik imkan yaratacak. Ayrıca bölgemizde oluşturacağımız yeni gümrüklü geçici depolama alanı ve elleçleme alanları ile sanayicilerimize lojistik destek imkanı sunacağız” dedi.
SAVUNMA SANAYİİ
Savunma sanayii alanında da önemli girişimler yaptıklarını belirten MTOSB Başkanı Sabri Tekli, “MTOSB firmalarımızdan savunma sanayi alanında hizmet veren birçok firmamız var. Şuanda Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan sektörlerin başında savunma sanayii geliyor. Biz de 2024 yılı içerisinde bölgemizde savunma sanayii atölyeleri kurarak savunma sanayii alanında yatırım yapan firmalarımızı desteklemek istiyoruz. Savunma sanayii bünyesinde çok geniş kolları olan bir sektördür. Bu sektörün her bir koluna yapılacak yatırımlar Türkiye’nin geleceğine önemli ölçüde katkı sağlayacağı görüşündeyim. MTOSB olarak bu alanda yapacağımız yatırımları büyük bir titizlikle yürüteceğiz” dedi.
EĞİTİM VURGUSU
MTOSB’nin en çok önem verdiği konuların başında eğitimin olduğunu söyleyen Başkan Tekli, Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında da bilgiler verdi. Tekli, “Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; 2011-2012 eğitim öğretim döneminde MEB çatısı altında, Endüstri Meslek Lisesi olarak faaliyete başlamıştır.
2013 – 2014 eğitim öğretim Döneminde MTOSB bünyesine katılan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim ve öğretim süresi 4 yıl olup, öğrencilerin aranan eleman olmaları yönünde eğitilmelerini sağlamak amacıyla 9. ve 10. Sınıflarda işletme gezileri yapılarak fabrikalar tanıtılmakta olup 11. ve 12. sınıflarda MTOSB bünyesindeki firmalarda staj yapmaktadırlar.
Okulumuzda, Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Makine Teknolojileri, Metal Teknolojileri ve Mobilya-İç mekan Tasarımı olmak üzere 5 bölümde eğitim verilmektedir. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında toplam yaklaşık 750 öğrenci ile de eğitim ve öğretime devam edilmesi planlanmaktadır” dedi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI