Ülkemiz yıllardan bu yana dış ticaret açığı veya cari açık vermektedir. Bunun yegâne sebebi yurt dışına bağımlı olduğumuz bazı temel ihtiyaçların ithalat yoluyla karşılanmasıdır. Dış ticaret açığını azaltmak veya fazla vermek ise ihracatın ithalattan fazla olması durumunda gerçekleşecektir.
Dışa bağımlı olduğumuz temel ihtiyaçlarımızdan birisi de enerji tüketimidir. Günümüzde hepimiz çeşitli şekillerde elektrik kullanıyoruz ama tasarruf etmeye yeterli özeni gösteriyormuyuz? Tasarruf etmek milli gelire katkıda bulunmak başta olmak üzere kendi bütçemiz için de önemlidir. Sadece elektrik değil, su, doğalgaz gibi tüketim ürünlerinde de maksimum tasarruf sağlamak dış ticaret açığının kapanmasına yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki bilgiler TÜİK tarafından ilk defa yayınlanmıştır.
İnsan hayatı ve üretim süreçlerinin temel unsurlarından biri olan enerjinin ekonomik büyüme ve sosyal gelişme ile ilişkisinin yanı sıra çevreye olan etkilerine yönelik ayrıntılı istatistiklerin derlenmesi amacıyla hane halkı nihai enerji tüketimlerinin karşılaştırılabilir ve kapsamlı düzeyde elde edilmesi ihtiyacı doğmuştur.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, ilk kez yayımlanan bu bülten ile hanelerde tüketilen enerjinin; alan ısıtma, alan soğutma, su ısıtma, pişirme, aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinin kullanımı gibi başlıca nihai kullanım alanlarına ve enerji kaynaklarına göre belirlenmesi amaçlanmaktadır. Hane halkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri araştırmasında; ülke sınırları içerisinde ikamet eden hane halkının enerji tüketimleri kapsanmaktadır.
Hane halkı toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 287 bin 738 terajul olarak gerçekleşti
Hane halkı Nihai Enerji Tüketim Araştırması sonuçlarına göre; 2022 yılında hanelerin toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 287 bin 738 terajul olarak gerçekleşti. Hanelerde tüketilen enerji kaynaklarının paylarına göre, nihai enerji tüketiminde %48,3 ile doğal gaz, %17,1 ile elektrik ve %14,3 ile kömür en çok tüketilen enerji kaynakları oldu.
Hanelerde tüketilen toplam nihai enerjinin %65,3’ü alan ısıtma amacıyla tüketildi
Hane halkı toplam nihai enerji tüketimi, kullanım amacına göre incelendiğinde; 2022 yılında alan ısıtma amaçlı tüketim, toplam tüketimin %65,3’ünü oluşturdu. Alan ısıtmadan sonra, sırasıyla aydınlatma ve elektrikli ev aletleri kullanımı %14,1 ile ikinci sırayı, su ısıtma ise %11,9 ile üçüncü sırayı aldı. Pişirme amaçlı tüketim, toplam tüketimin %7,7’si olurken, alan soğutma ve diğer amaçlı tüketimlerin payı ise %0,9 olarak gerçekleşti.
Doğal gaz en çok alan ısıtmada, elektrik ise aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde tüketildi
Hanelerde en çok tüketilen enerji türü olan doğal gazın %76,3’ü alan ısıtma, %14,5’i su ısıtma, %9,2’si ise pişirme amaçlı tüketildi. Elektrikte ise kullanım amacına göre aydınlatma ve elektrikli ev aletleri %82,4 ile ilk sırayı alırken, alan soğutma ve su ısıtmanın payları %5,4 olarak gerçekleşti.
Doğal gaz alan ısıtma, su ısıtma ve yemek pişirmede en çok tüketilen enerji kaynağı oldu
Hanelerde alan ısıtma, su ısıtma ve yemek pişirme amacıyla en çok doğal gaz tüketildi. Doğal gazın alan ısıtmadaki payı %56,4 olurken, su ısıtma ve pişirmedeki payları sırasıyla %58,8 ve %57,5 olarak hesaplandı. Alan ısıtmada doğal gazı %21,6 ile kömür ve %16,9 ile katı biyokütle izlerken; su ısıtmada doğal gazdan sonra en çok %28,2 ile güneş enerjisi ve %7,8 ile elektrik kullanıldı. Pişirmede ise doğal gazın ardından LPG’nin payı %31,7 ve elektrik enerjisinin payı %8,2 oldu.
AÇIKLAMALAR
(1) “Diğer alan nihai kullanım” kategorisi, yukarıda belirtilen beş temel nihai enerji kullanım kategorisine dahil olmayan, diğer tüm nihai kullanımları ifade eder. Bu kategori, dış mekân için enerji kullanımı ve hane halkına ait diğer enerji tüketim faaliyetlerini kapsamaktadır.
(2) Aydınlatma ve elektrikli ev aletleri kategorisine; alan ısıtma, alan soğutma ve pişirme sistemlerine güç sağlamak için kullanılan elektrik dahil değildir.
(3) Hanelerde gelir elde etmek amacıyla yürütülen ve enerji tüketimine sebep teşkil eden ekonomik faaliyetler ile ulaştırma amacıyla tüketilen enerji kaynakları hane halkı sektörünün kapsamında değildir.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI