Sanayi OSB TGB SEB DÜNYA TİCARET TOBB İŞ DÜNYASI İHRACAT SANAYİ HABERLERİ ÜRETİM AR-GE TEKNOLOJİ YATIRIM İÇ POLİTİKA SAVUNMA SEKTÖREL HABERLERİ SANAYİ BAKANLIĞI OSBÜK TGBD STK SİAD

2024 YILI ÇOCUK SAĞLIĞI VE YOKSUNLUĞU BİLGİLERİ

Yayınlama: 14.04.2025
13
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

Ülkemizde işgücüne katılık yaşı TÜİK verilerine göre 15-64 yaş arası olduğuna göre 15 yaşından küçükler çocuk kabul edilmektedir. Bildiğiniz üzere doğurganlık oranı yüzde bir buçuk olduğunda ilerdeki süreçte işgücü oranı negatif etkilenecektir.

Hepimiz, çocuklarımız veya torunlarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, en iyi tahsili vermek, vatana ve millete faydalı bir birey olması için elimizden geldiği kadarıyla fedakârlık yapmaktayız. Ancak çocuk sağlığı açısından konuyu ele aldığımızda devletin yardımlarına birtakım sebeplerden dolayı ulaşamayan ailelerin bulunduğu bir gerçektir. Hepimizin bildiği gibi çocuklarımız yaşlarına göre birtakım aşıların yapılması sağlık bakanlığı tarafından zorunlu olduğu halde bazı sebeplerden dolayı aşıları yapılmayan çocuklarımız mevcuttur.

Çocuk sağlığı ve yoksunluğu konusunda 2024 yılına ait bilgiler geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından yayınlandı. Buna göre;

“Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu Modülü” adlı özel konulu çalışma, 2024 yılında Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile birlikte modül olarak uygulanmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı dönemde uygulanan bu modülün amacı, hanelerdeki 15 yaş ve altındaki tüm çocukların sağlık ve yoksunluk durumlarını tespit etmektir.

Çocukların %94,5’inin genel sağlık durumu “İyi veya çok iyi” durumda

Çocukların genel sağlık durumu incelendiğinde; %94,5’inin “İyi veya çok iyi”, %4,6’sının “Orta”, %0,9’unun ise “Kötü veya çok kötü” düzeyde olduğu beyan edildi. Sağlık durumu çocukların yaş gruplarına göre incelendiğinde 0-5 yaş grubundakilerin %95,1’inin, 6-11 yaş grubundakilerin %94,7’sinin, 12-15 yaş grubundakilerin ise %93,5’inin “İyi veya çok iyi” durumda olduğu tahmin edildi. En düşük yaş grubu olan 0-5 yaş grubu çocukların %0,7’sinin, 6-11 yaş grubu çocukların %0,9’unun, 12-15 yaş grubu çocukların ise %1,0’ının sağlık durumu “Kötü veya çok kötü” olarak tespit edildi.

Sağlık durumu “Kötü veya çok kötü” olan çocukların %53,7’sinin günlük faaliyeti çok sınırlandı

Sağlık durumu “Kötü veya çok kötü” olan çocukların %53,7’sinin en az son 6 aydır yaşanan bir sağlık problemi nedeniyle günlük faaliyetlerinin çok sınırlandığı, %40,9’unun faaliyetlerinin sınırlandığı, %5,4’ünün ise faaliyetlerinin sınırlanmadığı belirtildi.

Hane halklarının %9,2’sinde çocuklar maddi yetersizlik nedeniyle yeni giysilere sahip olamadı

Anket sonuçlarına göre; 15 yaş ve altı tüm çocukların yeni giysilere sahip olduğu hane halkı oranı %88,6 iken maddi yetersizlik nedeniyle çocukları yeni giysilere sahip olmayan hane halkı oranı %9,2, diğer nedenlerle sahip olmayan hane halkı oranı ise %2,2 olarak gerçekleşti.

Hane halkında yaşayan tüm 15 yaş ve altı çocukları günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketen hane halkı oranı %86,7 iken maddi yetersizlik nedeniyle çocukları günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketemeyen hane halkı oranı %10,0, diğer nedenlerle tüketemeyen hane halkı oranı ise %3,3 olarak tahmin edildi.

Çocukları için evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilen hane halkı oranı %51,2 iken maddi yetersizlik nedeniyle evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan hane halkı oranı %22,2, diğer nedenlerle karşılayamayan hane halkı oranı ise %26,6 olarak gerçekleşti.

Ders çalışılabilecek uygun yeri olmayan çocukların ebeveynlerinin %80,8’i lise altı eğitimli

Anket sonuçlarına göre; 15 yaş ve altı tüm çocukların maddi yetersizlik nedeniyle evde ders çalışılabilecek veya ödev yapabilecek uygun yeri olmayan hane halklarından %80,8’inin, evde oynayabilecek oyuncakları olmayan hane halklarından %81,0’ının, yaşlarına uygun kitap olmayan hane halklarından ise %81,1’inin, en yüksek eğitime sahip ebeveynin eğitimi lise altı düzeyde olduğu görüldü.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.