ŞUBATTA TİCARET HACİM ENDEKSİ

Yayınlama: 16.05.2024
22
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

En basit tanımıyla işlem hacmi yapılan ciro olarak tanımlanabilir. Sanayi işlem hacmi, ticaret işlem hacmi, ithalat işlem hacmi, ihracat işlem hacmi, hizmet işlem hacmi, borsa işlem hacmi gibi sınıflandırılabilir.

Örneklerle anlatmak gerekirse küçük bir ticari işletmede

A malından günlük 5 adet 50 TL’den=250 TL

B malından günlük 8 TL’den 10 adet=80 TL

C malından günlük 10 TL’den 6 tane=60 TL satış yapılmışsa günlük 330 TL işlem hacmine ulaşılmış demektir. Aynı örnek yukarıda saymaya çalıştığım sınıflandırılmalar için de geçerlidir.

Yıllık ticaret hacmi ise yıllık, aylık, üç aylı, altı aylık periyotlarda yapılan ticari alışverişin yani satılan malların birim satış fiyatları ile çarpılması ile ortaya çıkar. Bu hesaplamalar işletmelerin veya ülkelerin tüketim miktarı, ileriye dönük bütçe yapılması, gelir hesaplamaları yönünden önem taşır. Ayrıca halkın alım gücünün belirlenmesinde de kullanılmaktadır. Ticaret satış hacmi yüksek ise halkın alım gücü yüksek veya yeterli gelire sahip olduğu söylenebilir. Aksi taktirde gelir adaletsizliği gündeme gelecektir.

Ticaret satış hacim endeksi her ay TÜİK tarafından yayınlanmaktadır. Konu ile ilgili şubat ayı bilgileri aşağıdaki gibidir.

Ticaret satış hacmi yıllık %11,3 arttı, perakende satış hacmi yıllık %25,1 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,3 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %15,4 arttı, toptan ticaret satış hacmi %5,7 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %25,1 arttı.

Ticaret satış hacmi aylık %2,3 arttı, perakende satış hacmi aylık %3,5 arttı

Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı şubat ayında bir önceki aya göre %2,3 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %3,1 arttı, toptan ticaret satış hacmi %1,6 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %3,5 arttı.

AÇIKLAMALAR

Yıllık değişim, takvim etkisinden arındırılmış endeks değerlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimini ifade etmektedir

Aylık değişim, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks değerlerinin bir önceki aya göre değişimini ifade etmektedir.

Kaynak: TÜİK

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.