TÜİK verilerine göre kadınlar ancak üniversite okurlarsa erkeklere göre istihdam şansları artıyor. Yine de erkeklere göre daha düşük ücrete çalışmak zorunda kalıyorlar.
Cinsiyete dayalı ücret farkı Avrupa dahil tüm dünyada oldukça yaygın. Erkekler kadınlardan daha çok kazanıyor. Bu durum Türkiye için de geçerli.
TÜİK verileri kadınların ancak üniversite okursa erkeklere göre istihdam şansının arttığını gösteriyor. Yine de erkeklere göre daha düşük ücrete çalışmak zorunda kalıyorlar.
Ücretli çalışan 3 kişiden biri kadın
TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre Türkiye’de ücretli çalışan 100 kişiden 67’si erkek; 33’ü ise kadın. Bu da her üç ücretli çalışandan birisinin kadın olması demek.
Kaynak: TÜİK
Türkiye genelinde ücretli çalışan 1000 kişiden 66’sı ilkokul ve altı mezunu; 229’u ilköğretim ve ortaokul mezunu; 330’u lise mezunu ve 375’i yükseköğretim mezunu.
Çalışan iki kadından birisi üniversite mezunu
Ücretli çalışan 1000 kadından 523’ü yükseköğretim mezunu. Ücretli çalışan 1000 erkekten ise 302’si yükseköğretim mezunu. Bu ne demek? Ücretli çalışan her iki kadından birinin üniversite mezunu olduğu anlamına geliyor.
Kaynak: TÜİK • (Ücretli çalışan her 100 kadından 52’si yükseköğretim mezunu)
Yükseköğretim mezunları dışında tüm eğitim seviyelerinde ücretli çalışan erkeklerin oranı kadınlardan yüksek. Tek istisna yükseköğretim. Üstelik bu alanda kadınlar erkeklere büyük fark atmış durumda. Bu da kadınların üniversite mezunu olması durumunda iş bulma şanslarının artacağına işaret ediyor.
Tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin aylık maaşı daha yüksek
2022 yılında aylık ortalama kişi başı brüt ücret-maaşa bakıldığında tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin maaşının kadınlardan daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.
Toplamda erkeklerin brüt aylık maaşı 11 bin 233 lira olurken kadınlarınki 10 bin 961 lira oldu.
Kaynak: TÜİK
Üniversite mezunu bir erkeğin aylık brüt ücreti/maaşı 18 bin 525 lira olurken kadınların maaşı 15 bin 951 lira oldu.
Cinsiyete dayalı maaş farkı: En büyük farkı yükseköğretim mezunlarında
Yıllık brüt ücret/maaş üzerinden hesaplandığında tüm eğitim seviyelerinde cinsiyete dayalı ücret farkı erkeklerin lehine.
Toplamda cinsiyete dayalı ücret/maaş farkı yüzde 5,7.
Kaynak: TÜİK • (Hesaplama yıllık kazanç üzerinden)
Eğitim seviyesi arttıkça cinsiyete dayalı ücret farkının da arttığı görülüyor. En yüksek fark ise yüzde 17,1 ile üniversite mezunlarında.
Saatlik ortalama brüt ücret/maaş yükseköğretim mezunu erkeklerde 84,2 lira iken kadınlarda 75,7 lira gerçekleşti.
Öte yandan, erkeklerin çalışma süresi kadınlardan biraz daha fazla. Aylık ücretli çalışan saat Türkiye genelinde 201,3 saat olurken bu miktar erkeklerde 206,3 saat; kadınlarda ise 191 saat oldu.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI