EMEKLİLERİN HARCAMA PAYI

Yayınlama: 04.01.2025
34
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

TÜİK verilerine göre harcamaların payı 2019’da yüzde 6,1’ken, 2023’te oran yüzde 4,4’e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan “Sosyal Koruma İstatistikleri 2023” raporundaki verilerde emeklilerin payındaki küçülme dikkatleri çekti.

Emekliler için yapılan sosyal harcamaların gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı, son beş yıl içinde belirgin şekilde düştü.

Harcamaların payı 2019’da yüzde 6,1’ken, 2023’te oran yüzde 4,4 olarak kayda geçti.

Emeklilerin payındaki düşüş, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine rağmen gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “EYT’nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar TL, neredeyse milli gelirin yüzde 2’sine yakın bir rakamdan bahsediyoruz,” demişti.

Söz konusu TÜİK verilerinin geçtiğimiz günlerde yayınlanmasının ardından sosyal medyada paylaşımda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) açıklamasında, “Emeklilerin bütçeye yük olduğu yönündeki iddianın dayanaksız ve gayri ciddi olduğu resmi verilerle de doğrulandı,” ifadeleri yer aldı.

“2019’da emeklilere GSYH’nin yüzde 6,1’i kadar sosyal koruma harcaması yapılırken bu oran 2022’de yüzde 3,8’e geriledi. 2023’te EYT’nin etkisiyle yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.”

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR)

@disk_arastirma

TÜİK DE İTİRAF ETTİ: EMEKLİLERİN PASTADAKİ PAYI KÜÇÜLDÜ!

“Emekliler bütçeye yük” olduğu yönündeki iddianın dayanaksız ve gayri ciddi olduğu resmi verilerle de doğrulandı.

19 Aralık 2024’te yayımlanan TÜİK Sosyal Koruma İstatistikleri emekliler için yapılan sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye payının son 5 yılda hızla düştüğünü ortaya koydu.

2019’da emeklilere GSYH’nin yüzde 6,1’i kadar sosyal koruma harcaması yapılırken bu oran 2022’de yüzde 3,8’e geriledi. 2023’te EYT’nin etkisiyle yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.

Böylece “EYT büyük yük oldu” iddialarının gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

2023 yılında emekliler için yapılan harcamalarının düzeyi 2019, 2020 ve 2021 yıllarının gerisinde kaldı.

Türkiye’de emekliler için yapılan harcamalar son beş yılda geriledi.

Böylece DİSK-Ar’ın ILO verilerine dayanarak hazırlamış olduğu araştırmada yer alan iddia TÜİK tarafından da doğrulanmış oldu.

DİSK-AR Araştırmasında Türkiye’nin dünyada emekliler için en az sosyal harcama yapan ülkelerden biri olduğu ortaya konmuştu.

ILO bu oranı yüzde 4,3 olarak belirtmişti. TÜİK de benzer bir oranı teyit etti (%4,4).

Araştırmamıza şuradan ulaşılabilir: https://arastirma.disk.org.tr/?p=12026

@diskinsesi

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) X hesabından yapılan paylaşımda, “19 Aralık 2024’te yayımlanan TÜİK Sosyal Koruma İstatistikleri emekliler için yapılan sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye payının son 5 yılda hızla düştüğünü ortaya koydu,” ifadelerine de yer verildi.

“2023 yılında emekliler için yapılan harcamalarının düzeyi 2019, 2020 ve 2021 yıllarının gerisinde kaldı. Türkiye’de emekliler için yapılan harcamalar son beş yılda geriledi. Böylece DİSK-Ar’ın ILO verilerine dayanarak hazırlamış olduğu araştırmada yer alan iddia TÜİK tarafından da doğrulanmış oldu.”

Paylaşımda bahsi geçen DİSK-AR ILO araştırmasında bu oran, yüzde 4,3 olarak belirtmişti. Sendika, TÜİK’in de benzer bir oranı teyit ettiğini vurguladı.

Sosyal koruma harcamaları arttı

Öte yandan, TÜİK’in bahsi geçen raporunda sosyal koruma harcamalarıyla ilgili diğer veriler de yer aldı.

Buna göre, 2023’te sosyal koruma harcamaları, bir önceki yıla kıyasla yüzde 108,6 artış göstererek yaklaşık 2,6 trilyon TL’ye yükseldi.

Bu harcamanın büyük bir kısmı (yüzde 98,2’si) ise sosyal koruma yardımlarına ayrıldı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.