Bilindiği üzere ekonomik anlamda dünyanın iki büyük ülkesi olan ABD ile Çin’in gümrük tarifelerini karşılıklı olarak yükseltmesi iki ülke açısından da önemli olması gerçeğinden yola çıkılarak bir çözüm noktası arayışı içine girdiler. Çünkü mevcut uygulamalar değişmez ise iki ülke de ekonomik anlamda zarar görecektir. Çin için ABD büyük bir potansiyeldi ve bu ülkeye 2024 verilerine göre ihracat miktarı 500 milyar doların üzerindedir. Dolayısıyla Çin böylesine büyük bir potansiyeli kaybetmek istemeyecektir ve gerekli fedakarlıklar iki ülke tarafından yapılacaktır.
ABD’nin de dış ticaret açığı rakamlarının yaklaşık 250 milyar dolarlık kısmı Çin ile yaptıkları ticaretten oluşmaktadır. Zaten Trump’ın tüm dünyada 185 ülkeyi ilgilendiren ve ABD ye ihracat yapan ülkelere uygulanacak ithalat gümrük vergilerini 2 nisanda %10- 50 arasında açıklamasının temel nedeni ABD’nin dış ticaret açığını kapatmak hatta dış ticaret fazlası vermek durumuna gelmektir ve bu konuda ülkesinin ekonomik koşulları bakımından baktığımızda verdiği karar doğrudur.
İki ülke dünya ekonomi devi olduğu için birbirleriyle rekabet etme durumundadır ve gümrük vergilerini arttırarak ABD %145 e Çin ise %125 e kadar yükseltmişti ve sorunun çözümü için iki ülke yetkilileri İsviçre’de toplantı yaparak çözüm arayışına girdiler. Ve Trump ’tan gelen vergi indirimi sinyali bilgiler Euronews sitesinin haberine göre aşağıdaki gibidir.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesi ile Çin arasında süregelen ticaret savaşını yumuşatmak amacıyla uygulatmaya başladığı ithalat vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirme fikrini gündeme getirdi. Trump’ın bu çıkışı, İsviçre’de gerçekleşecek olan üst düzey ABD-Çin görüşmeleri öncesinde geldi.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çin’e yüzde 80 gümrük vergisi mantıklı görünüyor! Karar Scott B’ye ait,” ifadelerini kullandı.
Burada bahsi geçen kişi, Hazine Bakanı Scott Bessent.
Trump ayrıca Çin’e pazarlarını ABD’ye açma çağrısı yaparak, “BU ONLAR İÇİN ÇOK İYİ OLURDU! KAPALI PAZARLAR ARTIK İŞLEMİYOR!!!” diye yazdı.
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ve Bessent, Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile Cenevre’de bir araya gelecek. Bu görüşme, aylar sonra yapılacak en üst düzey temas olacak.
Trump’ın nisan ayında duyurduğu ‘Kurtuluş Günü’ tarifeleriyle alevlenen ticaret savaşında, Çin misilleme yapmış, karşılıklı vergiler hızla yükselmişti. Şu anda ABD, Çin ürünlerine yüzde 145 oranında vergi uyguluyor; Çin’in ABD’ye uyguladığı vergi oranı ise yüzde 125.
Bu oranlar, tüketici ürünlerinin fiyatlarını artırırken tedarik zincirlerini de zorluyor. Trump’ın önerdiği yüzde 80’lik yeni vergi oranı, hâlâ çok yüksek olsa da mevcut durumdan daha düşük. Ancak bu oran bile Trump’ın nisan ayında açıkladığı ortalama yüzde 74’lük tarifeden daha yukarıda kalıyor.
Öte yandan Trump, Çin’in fentanil üretiminde kullanılan kimyasalların ABD’ye girişini engellemediğini iddia ederek uyguladığı yüzde 20’lik ek vergiyi bu görüşmelerde gündeme getirmeyecek gibi görünüyor.
Trump, daha önce Çin’e karşı uygulanan vergileri düşürmeden ciddi bir müzakere yapmayacağını söylemişti. Ancak Oval Ofis’te yaptığı açıklamada yumuşama sinyali verdi: “Görüşmeler iyi giderse, yüzde 145’lik oranı düşürebiliriz. Şu anda daha yükseği yok zaten.”
Trump’ın ekibi, yüzde 145’lik vergi oranının sürdürülemez olduğunu ve fiilen iki ülke arasındaki ticareti durma noktasına getirdiğini kabul ediyor. Ancak Trump’ın hem yüksek gümrük vergilerinden gelir elde etmeyi hem de Amerikan ürünlerinin Çin pazarına daha kolay girmesini sağlamayı aynı anda nasıl başaracağı hâlâ belirsiz.
Trump’ın sosyal medya paylaşımları, vergi politikalarında kamuoyu önünde kendi kendisiyle pazarlık yaptığını gösteriyor. Vergi oranlarını artırıp azaltıyor, tehdit ediyor, yumuşatıyor ve sık sık fikir değiştiriyor. Enflasyonla mücadele vaadi ile ticaret dengelerini lehine çevirme iddiaları arasında gidip geliyor.
Kaynak: Sanayi Haber Ajansı