ARAP ÜLKELERİNDE VATANDAŞLIK SÜRESİ

Yayınlama: 13.11.2023
34
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan yabancılar arasında. Türkiye’den konut alan yabancılar belirli şartları sağladığında çok kısa sürede vatandaşlık alabiliyor. Arap ülkelerinde ise yabancıların vatandaşlık alabilmesi için uzun yıllar bu ülkelerde ikamet etmesi şart.

Son 10 yılda yabancılara satılan konut sayısı 350 bin aştı. Zirvedeki Irak ve İran vatandaşlarının dışında Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları da Türkiye’den en çok konut alan yabancılar arasında yer alıyor. Türkiye’den konut alan yabancılar belirli şartları sağlaması durumunda çok kısa sürede vatandaşlık kazanabiliyor.

Peki, Türk vatandaşları Arap ülkelerinden bu kadar kolay vatandaşlık alabilir mi? Normal şartlarda yabancılar Arap ülkelerinden ne kadar sürede vatandaşlık alabilir?

Kaynak: TÜİK • (* Ocak-Ağustos)

2023 Ağustos ayını kapsayan verilere göre 2013-2023 arasındaki son 11 yılda 371 bin 551 yabancı Türkiye’den konut satın aldı. 2014-2023 arasındaki 10 yılda ise bu sayı 359 bin 370 oldu.

Ocak 2015-Haziran 2022 arasındaki verilere göre en çok konut alan yabancılar Irak ve İran oldu. Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları da ilk beşte.

Kaynak: TÜİK (*2022 yılı Ocak-Haziran) • ** S. Arabistan 2021 ve 2022 verileri eksik

Peki, Türk vatandaşları normal yollarla Arap ülkelerinde kaç senede vatandaşlık alabilir? Bazı ülkelerde yatırımcı vizesi veya özel mesleklere göre bu süreler değişiyor. Eş ve çocuk durumu da vatandaşlık süresini etkileyen önemli faktörlerden birisi.

Normal koşullarda bir yabancı için vatandaşlık süresi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) vatandaş olabilmek için bir kişinin aralıksız olarak bu ülkede en az 30 yıl ikamet etmesi gerekiyor. Katar’da yabancıların vatandaş olabilmesi için aralıksız en az 25 sene bu ülke yaşamış olması şartı var. Kuveyt’te ise bu süre 20 sene.

Suudi Arabistan ise bir yabancının vatandaş olabilmesi için en az 10 sene ülkede aralıksız ikamet etmesini talep ediyor. Bu süre Mısır’da da 10 sene.

Yabancıların vatandaşlık için ülkede yaşaması gereken süre Fas ve Tunus’ta ise 5 sene.

Tabi bunlar minimum ikamet süreleri. Vatandaşlık için başka birçok şart da gerekiyor. Bazı ülkelerde akıcı derecede Arapça bilme koşulu da bulunuyor. Bazı ülkelerde ise belirli meslek mensuplarında çalışıyor olmak gerekiyor. Bu mesleklerin belirlenmesinde ülkelerin ihtiyacı esas alınıyor.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.