CUMHURİYETİMİZ İLE BÜYÜYORUZ

Yayınlama: 26.10.2023
11
A+
A-
Mersin Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkanı

Cumhuriyetin 100. Yılında Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ediyor. 30 yıldır cumhuriyetin ışığında “Üreten ve Eğiten” mottosu ile yola devam ettiklerini belirten MTOSB Başkanı Sabri Tekli “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği mücadele sonrasında çok zor şartlarda ilan edilen cumhuriyet Türk milletinin yeniden doğuşudur. Cumhuriyetin ilan edilmesinin üzerinden geçen 100 yılda ülkemiz gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Bizler de MTOSB olarak 30 yıldır üretim, istihdam ve eğitimle ülkemizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlıyoruz. Bu gurur hepimizin” dedi.

1993 yılında 380 hektarlık bir alan üzerine Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. firmasının kuruluşu olan Trakya Cam tesisleri ile ilk üretim başlayan MTOSB, 1994 yılında henüz inşaat aşamasındayken 35 şirkete yatırım için arsa tahsis edilmesiyle Türkiye’nin önemli bir organize sanayi bölgesi olacağının işaretlerini verdi.

İlave alan yatırımı olan MTOSB 2. Bölge 2010 yılında çalışmaları başlayarak, 278 hektar alan daha Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesine dahil edildi. Diğer ilave alan yatırımı olan 98 hektar alan üzerinde faaliyetlerine başlayan MTOSB 3. Bölgenin çalışmaları, 2019 yılında başlamış olup, MTOSB 756 hektar alan üzerinde üretim faaliyetlerine devam ediyor. Tahsis Süreci devam eden MTOSB 4. Bölge’nin de faaliyete geçmesi ile toplam 823,5 hektar alana ulaşacak MTOSB’de, yeni yatırım talepleri sebebiyle 260 hektar alan üzerinde faaliyet göstermesi planlanan 5. Bölge olarak planlanan alanın etüt çalışmalarını takiben yer seçimi komisyon toplantısı yapılmış olup, MTOSB toplam yüzölçümü 1.083,5 hektar alana ulaştı.

“MTOSB CUMHURİYETİN IŞIĞINDA BÜYÜYOR”

“Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Türkiye’yi ve Mersin’i büyütmek ve geliştirmek için devletimizin sağladığı imkanlar ve destekler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Başkan Tekli, “Türkiye her geçen gün devlet politikaları ve yatırım hamleleri ile gelişiyor. Bizler de bu gelişime Mersin’den yatırım, istihdam ve üretim alanlarımızla destek veriyoruz. MTOSB’de yaklaşık 25.000 kişi istihdam edilmektedir. Bölgemizde 1 milyar doları aşkın ihracat yapılmaktadır. Bu rakam Mersin ihracatının yaklaşık 1/3’üne tekabül etmektedir. Mersin Limanı, havayolu, karayolu gibi lojistik imkanlar bakımından son derece avantajlı bir lokasyonda bulunan organize sanayi bölgemiz, dünyanın her bölgesine gerçekleştireceğimiz ihracatı mümkün kılmaktadır. MTOSB’de 75 Megawatt kurulu gücünde Güneş enerji santralleri (GES) yer almaktadır. Bu üretim miktarı, Bölgemizde tüketilen elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sine tekabül etmektedir.

MTOSB Kreş ve Gündüz Bakım evi Projesi inşaatına devam etmekte olup, Proje inşaatının 2023 yılı Kasım ayı sonunda bitirilmesi planlanmaktadır. MTOSB 1. Bölge Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nin Verimlilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Revizyon Projesi” kapsamında hibe desteği almaya hak kazanılarak proje sözleşmesi imzalanmıştır. Bölge Merkezi Arıtma Tesisinin Verimlilik Kapasitesini Arttırmaya Yönelik Revizyon Projesi Yapım isi ihalesi sonuçlanmış olup, projenin gerçekleştirilmesiyle 3000 m3/gün olan arıtma tesisi kapasitesi, 4500 m3/gün olarak arttırılacaktır. Mersin Model Fabrika’ da özellikle KOBİ’ler, yalın ve dijital dönüşüm müfredatı ile bu yönde gelişmelerini başlatacak kapsamlı eğitim ve danışmanlık desteği alabilmektedir.

“CUMHURİYETİMİZ EĞİTİMLE GELİŞİYOR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok önem verdiği konu olan eğitim, toplumun gelişmesi için en büyük etkenlerin başında geliyor. Biz de bu bilinçle hareket ederek Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni 2011-2012 eğitim öğretim döneminde MEB çatısı altında, Endüstri Meslek Lisesi olarak faaliyete başlattık. 2013 – 2014 eğitim öğretim döneminde MTOSB bünyesine katılan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim ve öğretim süresi 4 yıl olup, öğrencilerin aranan eleman olmaları yönünde eğitilmelerini sağlamak amacıyla 9. ve 10. Sınıflarda işletme gezileri yapılarak fabrikalar tanıtılmakta olup 11. ve 12. sınıflarda MTOSB bünyesindeki firmalarda staj yapmaktadırlar. Okulumuzda, Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Makine Teknolojileri, Metal Teknolojileri ve Mobilya-İç mekan Tasarımı olmak üzere 5 bölümde eğitim verilmektedir. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında toplam yaklaşık 750 öğrenci ile de eğitim ve öğretime devam edilmesi planlanmaktadır.

Tarsus Üniversitesi ile MTOSB arasında imzalanan protokole istinaden; Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi sanayicilerine yönelik nitelikli personel kaynağının yaratılması amacıyla OSB içerisinde bölgenin gelişimine ve rekabet gücünün artmasına katkı sağlamak için 2022-2023 yılı eğitim öğretim döneminde MTOSB’de faaliyete başlamıştır. 1650 metrekare kullanım alanına sahip Yüksekokulda 7 farklı bölümde eğitim verilmektedir.

Ar-Ge, inovasyon ve rekabetçilik kavramlarının hayata geçtiği başarılı Üniversite – Sanayi işbirliği projelerine ev sahipliği yapan Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin en büyük kurucu hissedarı olduk. Yaptığımız tüm bu çalışmalar yapacaklarımızın teminatıdır. Cumhuriyetimize, üretim, eğitim ve istihdamla sahip çıkmaya devam edeceğiz. Devletimizin izlediği politikaların ülkemizi ve kentimizi muasır medeniyetler seviyesine taşıyacağına inancımız tamdır”

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.