ESNAFI GÜÇLENDİREN YENİ İŞ FIRSATLARI

Yayınlama: 29.10.2023
12
A+
A-
ESDER Genel Başkanı

Üretim yapan küçük esnaflara yönelik çalışmalar günümüzde yerel kalkınma için önem taşıyor. Bu kapsamda yeni girişim ve KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak ve ürettikleri katma değeri istihdamla orantılı olarak artıracak hamlelere odaklanmak gerekiyor. Girişimci, esnaf ve sanatkârları güçlendirici, yeni iş fırsatlarının sunulduğu, işgücü niteliğinin yükseltildiği ve teknolojik değişimlerin fırsata dönüştürüldüğü bir ekosistemi inşa etmek zorundayız.

Bu kapsamda başta esnafın finansal olarak desteklenmesi için kâr ortaklığı sistemi ile hem ucuz hem de borca boğulmadan yer imkânlar sağlayacak fikirleri üniversitelerle işbirliği içinde planlamalıyız. Maliyetlerinin azaltılmasını, yeni üretim kapasitelerinin oluşturulmasını, üretimin yenilikçi ve rekabetçi gelişimini destekleyecek adımları şekillendirmeliyiz. Gençlerin hayallerine ulaşması için finansal sorunlarını proje bazlı çözmeye odaklanmalıyız.

Bunun yanında bilişim başta olmak üzere sanayi dönüşümü için gereken yan faaliyet kollarında kümelenme sayesinde hız kazandıran adımlar atmalıyız. Girişimci-Sanayi-Üniversite-Devlet işbirliği modelini geliştirerek; bu alanlarda istikrarlı ve verimli firmaların kurulmasını desteklemeliyiz. Bu açıdan ahilik kültürünün yerleşmesi ve bu kültürün günümüz ürün, hizmet ve iş modeli açılarından yeni uygulama örneklerine kavuşmasını önemsiyoruz.

Bu kapsamda esnaf için verilecek teşvikler ve vergi kolaylıkları gibi düzenlemelerin takipçisiyiz.  Verimlilik ve yetenek üretkenliği ile yeni pazarlara açılma ve pazar payının artırılması için gerekli tanıtım, pazarlama ve markalaşma hizmetlerine yönelik projeler desteklenmelidir.  Böylece yeni iş fırsatlarının sunulduğu, işgücünün niteliğinin yükseltilip etkin olarak kullanıldığı, teknolojik değişimlerin ve dijitalleşmenin etkilerinin fırsata dönüştürüldüğü bir ticaret hayatı ülkemizin kalkınmasında önemli bir role sahip olacaktır.

Bunun için yeni ürünlerin/hizmetlerin üretilmesi, yeni iş yapma biçimleri ve organizasyonel değişiklikler gibi temel konularda esnaf ve KOBİ’ler desteklenmelidir. Esnaf ve sanatkârları ürettikleri katma değer ve istihdamları ile orantılı olarak destekleyici adımlar planlanmalıdır. KOBİ’lerin büyümesini, yenilik kapasitelerinin geliştirilmesini, verimliliklerinin artırılmasını, daha rekabetçi ve ihracatçı yapıya kavuşmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Faizsiz finansman kaynaklarına erişimi destekleyen ve esnafının kronik sorunlarını çözen ve daha nitelikli hizmet vermesini temin eden iş birliklerine hız verilmelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.