FED İN FAİZ KARARI

Yayınlama: 16.11.2023
25
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

Amerikan merkez bankası (FED) geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda beklenene paralel olarak %5,5 olan politika faizini sabit tuttu. ABD de %5,5 olan politika faiz oranı 22 yılın en yüksek seviyesi olarak biliniyor. Yapılan toplantıda 12 üye, faizin sabit kalması için oy kullandı.

Konu ister istemez bizim pozisyonumuzla mukayeseye geliyor. ABD’nin 22 yıldan bu yana uyguladıkları en yüksek politika faiz oranı %5,5 imiş. Buradan da anlaşılacağı üzere sağlam bir ekonomik yapısı olduğunu hepimiz biliyoruz.

Yapılan açıklamada ekonomik anlamda üçüncü çeyrekte önemli büyüme kaydedildiği, istihdamın güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük olduğu enflasyonun ise yüksek olduğu ifade edildi. Gene konu bize gelecek olursa %3,7 olan enflasyon oranı için çok yüksek olduğu vurgulanmaktadır. Bizde ise %20 olursa halimizden çok memnun olacağız. ABD de 3.7 enflasyonun yüksek olduğu gerekçesiyle %2 ye çekebilmek için birtakım önlemler almaya çalışmaktalar.

Politika faizi, enflasyon oranının %50 üzerinde olduğundan daha fazla yükseltmenin iş dünyasına zarar vereceği düşüncesi ile olsa gerek yükselmesine izin vermemiş olabilirler. Çünkü iş dünyasını baz alacak olursak faizlerin yükselmesi işletmeleri olumsuz etkileyecektir. Mevcut varlıklar, ekonomiye değil faiz yatırımına yönelecektir. Bu bağlamda enflasyonu %2 ye düşürebilmek için bizde olduğu gibi sıkılaştırılmış para politikası izleyeceklerini belirttiler. Finansal gelişmelere göre de sıkılaştırmanın boyutları hakkında karar vereceklerini bildirdiler.

ABD’de yıllık tüketici enflasyonu enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haziranda yüzde 3’e gerilemişti ancak eylülde yüzde 3,7’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon da eylülde yüzde 4,1’e gerilemişti.

POWELL’DEN AÇIKLAMA

* Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmekte kararlıyız. Temkinli şekilde yolumuzda ilerlemeye devam edeceğiz.

* Daha fazla sıkılaştırma adımı gelip gelmeyeceğine verilere ve risklere göre karar vereceğiz.

* Üçüncü çeyrekte büyüme beklentilerin üzerinde oldu. Büyüme potansiyelin üzerinde. Ekonominin direnci şaşırtıcı.

* Gıda, konut ve ulaşımda fiyat artışlarının vatandaşlar üzerinde yarattığı baskının farkındayız.

* Sıkı para politikaları, enflasyon ve ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturuyor. Hedefimize ulaşana kadar sıkı para politikasına devam edeceğiz. Finansal koşullar çok belirgin şekilde sıkılaştı.

* Nominal ücret artışlarında yumuşama işaretleri var.

* Faiz artışlarını durdurduktan sonra tekrar faiz artırmanın zor olacağı düşüncesi doğru değil. Faiz oranlarını değerlendirirken iş gücü piyasası. Ekonomik büyüme ve finansal şartlardan oluşan geniş resme bakıyoruz.

* Faiz indirimi gündemimizde yok. Faiz indirimini şu anda düşünmüyoruz, enflasyonun yüzde 2’ye geldiğinden emin olduktan sonra faiz indirimi zamanlamasını kendimize soracağız.

* Bundan sonraki soru politikanın sınırlayıcı seviyede ne kadar uzun süre tutulacağı olacak. Şu anda sorulması gereken soru faizleri daha fazla artırmamız gerekip gerekmediği olmalı.

* Para politikasının yeterince sınırlayıcı hale geldiğinden tam olarak emin değiliz. Politika duruşumuzu yeterince sınırlayıcı bir hale getirmeyi başardığımızdan emin olmaya odaklandık.

* Hâlâ “daha yavaş büyüme” görmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Enflasyon oranı yukarılarda olduğu zaman aşağı çekmek kolay olabilir. Ancak düşük oranı daha da düşürmek son derece zordur.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.