Gündem yoğunluğu azalıyor

Yurt dışında Fed toplantısı ve ABD istihdam verileri yurt içinde ise Ekim ayı TÜFE rakamı ve enflasyon raporu gibi önem derecesi yüksek konu başlıklarını geride bırakan piyasaları yeni haftada çok daha sakin bir gündem bekliyor.

Gündem yoğunluğu azalıyor
Yayınlama: 06.11.2023
6
A+
A-

Yurt dışında Fed toplantısı ve ABD istihdam verileri yurt içinde ise Ekim ayı TÜFE rakamı ve enflasyon raporu gibi önem derecesi yüksek konu başlıklarını geride bırakan piyasaları yeni haftada çok daha sakin bir gündem bekliyor. Kasım ayında 78,4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine borçlanma programına bugün düzenleyeceği iki ihale ile başlayacak. TCMB ise enflasyon rakamının açıklanmasının ardından bugün Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak. Raporda para politikasına değinilmezken fiyatların seyri konusunda görüşler paylaşılıyor. Dolayısıyla anlamlı bir piyasa etkisi beklememek gerekir. Merkez Bankası bugün ayrıca Ekim ayı reel efektif döviz kuru endeksini de açıklayacak. Haftanın devamında yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı gibi konu başlıkları öne çıkıyor. Siyaset tarafında ise ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye temasları izlenecek.

TL: Haftanın son işlem gününde Ekim ayı TÜFE rakamı açıklandı. Yıllık bazda bakıldığında Temmuz-Eylül döneminde arka arkaya üç ay yukarı yönlü bir eğilim sergileyen enflasyon Ekim’de ise aylık bazda %3,43’lük artışla beklentilere kıyasla daha ılımlı bir tablo çizdi. Böylece yıllık rakam %61,53’ten %61,36 seviyesine gerilerken üç aylık yükseliş trendi son buldu. Sonraki aylara ilişkin beklentiler ise yukarı yönlü risklere işaret ediyor. Bu kapsamda yıl sonu için tahminlerin enflasyon raporunda %65, piyasa katılımcıları anketinde %68 seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. 12 ay sonrasına ilişkin tahminler ise %45 seviyesinde yer alıyor. Enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısından önce yönünü aşağı çevirmesi beklenmezken yılın ilk yarısında ise %70’in aşılma potansiyeli söz konusu. TL ise zayıf performansını devam ettiriyor. Bu kapsamda dolar karşısında son bir ayda %3’ün üzerinde değer kaybı görüyoruz. TL bu performansı ile diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrışıyor.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’da volatilite çok yüksek seyrederken endeksin net bir yön tayin etmekte başarılı olamadığını görüyoruz. Özellikle son iki haftada yataya yakın kapanışlar yapılması da bu görünümü teyit eder nitelikte. Yeni haftada piyasalara yön verebilecek önemde konu başlıklarının limitli olması volatilitenin kısmen de olsa azalabileceğine işaret ediyor. Teknik açıdan bakıldığında ise 7800 puanın önemini yüksek bulmaya devam ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması kısa vadede yukarı yönlü hareket alanının genişlemesine katkı sağlayabilir. Öte yandan 3Ç23 bilançoları Perşembe günü sona erecek. Bu hafta BIMAS, PGSUS, TCELL, SAHOL ve ISCTR gibi büyük ölçekli şirketler sonuçlarını açıklayacak.

BIST-30 en yakın vadeli Viop kontratı

Günü 8503 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8444, 8376, 8316 ve 8248 destek olarak izlenebilir. 8563, 8631, 8691 ve 8759 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli Viop kontratı

Günü 28,961 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28,7585, 28,5265, 28,324 ve 28,092 destek olarak izlenebilir. 29,1635, 29,3955, 29,598 ve 29,83 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü & CO


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.