Üretim, ülkelerin kalkınması, ekonomik göstergelerin olumlu seyretmesi, işsizliğin azalması, devletin vergi gelirlerinin çoğalması, ihracat seviyesinin yükselmesi ve buna bağlı olarak döviz rezervlerinin yeterli seviyeye gelmesi ve daha birçok faktörün gelişmesi için olmazsa olmaz bir faktördür. Öncelikle dış ticaret açığının azalması hatta dış ticaretin fazla vermesi üretim kaynaklarının doğru ve en verimli kullanılması ile doğru orantılıdır.
Ülkemizde ithalat rakamlarının ihracatı geride bırakmasından dolayı sadece bu iktidar döneminde değil, uzun yıllardan bu yana dış ticaret açığı vermektedir. Bunun yegâne sebebi bazı temel ihtiyaçlarımızın (akaryakıt, doğalgaz gibi) yurt dışından tedarik etmemiz olarak açıklanabilir. Bu açığı kapatmamız için çok çalışarak çok üretim yaparak ihracatımızı çoğaltmamız gereğidir. Ancak üretim yaparken yükte hafif pahada ağır, teknolojiye uygun, uluslararası pazarlarda rekabet kurallarına uyum sağlayabilecek ürünler üretmeliyiz.
Günümüzde ülkemizde üretilen ürünlerin ara mal ve hammaddesinin yaklaşık yüzde ellisi yurt dışından tedarik edilmektedir. Sadece ara mal ve hammadde değil bazı ürünler de ülkemizde fiyat rekabeti başta olmak üzere diğer sebepler yüzünden üretilememektedir. Dolayısıyla ithal ikame ürün üreten işletmelere verilen devlet destekleri tekrar gözden geçirilmeli verilen destekler çoğaltılmalıdır.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım üretim modellerine uygun ve katma değeri yüksek bir ürün KALE GRUBU tarafından üretilerek ihraç edilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ilk defa ihracatı yapılan KTJ 3200 turbo jet motoru, KALE SAVUNMA tarafından üretilerek Brezilyalı SIATT şirketine ihracatı yapılmıştır. Ülke ekonomimiz için son derece önemli olan bu gelişme savunma sanayiinde bir ilk olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemiz uzun yıllardan bu yana dışa bağımlı olduğu jet motoru konusunda artık kendi üretimimiz olan motorları ihraç edebileceğimiz bir konuma geldik. Bu tarihi başarı, Kale Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Savunma ve onun iştiraki Kale Jet Motorları tarafından gerçekleştirildi. Karar gazetesinin haberine göre;
Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen LAAD Savunma ve Güvenlik Fuarı kapsamında, Kale Jet Motorları ile Brezilyalı savunma şirketi SIATT arasında dikkat çekici bir anlaşmaya imza atıldı. Sözleşmeye göre, Türkiye üretimi KTJ-3200 Turbo jet Füze Motoru Brezilya’ya ihraç edilecek. Böylelikle Türkiye tarihinde ilk kez bir jet motoru yurtdışına satılmış oldu.
ROKETSAN FÜZELERİNİN KALBİNDE ATIYOR, ŞİMDİ İHRACAT YOLUNDA
KTJ-3200, halihazırda Roketsan tarafından geliştirilen Atmaca ve SOM füzelerinde kullanılan kritik bir bileşen. 330 mm çapında, 50 kilogram ağırlığında olan bu motor, 3.200 Newton’a kadar itki gücü sağlayabiliyor. Yerli mühendislik ürünü olan KTJ-3200, hem teknik kapasitesi hem de güvenilirliği sayesinde Türkiye’nin milli seyir füzelerine güç veriyor.
Yurt içinde seri üretime geçmiş olan bu motor, artık uluslararası pazarda da kendine yer bulmuş durumda. Savunma sanayii çevreleri, bu anlaşmayı sadece bir ihracat başarısı değil, aynı zamanda Türkiye’nin motor teknolojisinde ulaştığı stratejik seviyenin bir göstergesi olarak yorumluyor.
“JET MOTORU YAPAMAYAN ÜLKEDEN, İHRAÇ EDEN ÜLKEYE”
Kale Grubu, kamuoyunda çok bilinmese de uzun süredir Türkiye’nin savunma motorları alanındaki en önemli aktörlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. Başlangıçta, dünyanın önde gelen motor üreticilerinden Rolls-Royce ile ortaklık hedefleyen Kale, bu planın hayata geçirilememesi üzerine kendi yolunu çizdi. Şirket, yerli mühendislik gücüyle jet motoru geliştirme çalışmalarına başladı ve bugün meyvelerini almaya başladı.
KTJ-3200’den edinilen bilgi ve deneyimle birlikte, Kale Jet Motorları farklı turbo jet motor varyantları üzerinde de çalışmalar yürütüyor. Şirketin bu alandaki Ar-GE yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüğü ve ihracat kapasitesini artırmayı hedeflediği ifade ediliyor.
SAVUNMA SANAYİİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
Türkiye’nin bugüne dek dışa bağımlı olduğu en kritik alanlardan biri olan motor teknolojilerinde, artık küresel bir oyuncu haline gelmeye başlaması, savunma sanayiinin geldiği noktayı net biçimde ortaya koyuyor. KTJ-3200’ün Brezilya’ya ihraç edilmesi, sadece bir ürün satışı değil; aynı zamanda bilgi, teknoloji ve özgüven ihracatı anlamına geliyor.
Kale Grubu’nun bu başarısı, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı savunma üretiminde bir üst seviyeye geçiş yaptığını simgeliyor. Uzmanlara göre bu gelişme, önümüzdeki yıllarda daha büyük ve kapsamlı uluslararası motor projelerinin önünü açacak.
Kaynak: Sanayi Haber Ajansı