Ülkemizin en planlı sanayi alanları olan organize sanayi bölgelerimiz, hem katılımcı sanayicilerine sunduğu alt yapı hizmetleri ve yatırım imkanları ile, hem de tek durak ofis hizmeti anlayışı ile sanayi üretiminde öncü haline geldi.
Ülkemizin 81 ilindeki 363 organize sanayi bölgemiz, sanayi üretimimizin yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. 67 bin işletme ile 2 milyon 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Organize sanayi bölgelerimiz ülkemizin sanayi üretiminin yanı sıra, meslek liseleri ile üretime eli değen nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinde de örnek halini geldi.
Hepimiz biliyoruz ki, nitelikli insan kaynağı olmadan sanayi üretimini güçlü ve rekabetçi kılmak mümkün değil. Dünyanın en modern, en teknolojik makinelerini alabilir, fabrikalarımızı bu makinalarla donatabiliriz. Ancak bu makinelerle üretim yapacak nitelikte insan kaynağını yetiştiremezsek, üretim zincirinin en kıymetli halkasını ihmal etmiş oluruz. Bunun için organize sanayi bölgeleri olarak, insana yapılan yatırımın en kıymetli yatırım olduğunu biliyor, bu anlayışla mesleki eğitime sürekli olarak yatırım yapıyoruz.
OSB’lerimiz üretime eli ve gönlü değen gençler yetiştiriyor
Şu anda organize sanayi bölgelerimizdeki mesleki ve teknik anadolu lisesi sayımız 81’e ulaştı. Bu okullarımızda 61 bin 300 öğrenci kardeşimiz mesleki eğitim alıyor. Yine bu okullarımızda 2 bin 600’ün üzerinde derslik ve binin üzerinde atölyede hem pratik hem de teorik eğitimler veriliyor. Yani Türkiye’de sanayi üretiminin merkezi haline gelen organize sanayi bölgelerimizdeki bu okullar, üretimin içinde, üretime eli ve gönlü değen gençler yetiştiriyor. Bu gençler, Türkiye’nin üretim geleceğinde kritik rol oynayacak inşallah.
Mesleki ve teknik eğitim, bizim en öncelikli çalışma başlıklarımız arasında. OSBÜK olarak, mesleki eğitimi nasıl daha iyi imkanlara kavuşturur, gençlerimizi sahanın ihtiyaçları doğrultusunda daha güçlü bir şekilde nasıl meslek sahibi yaparız konusunu sürekli çalışıyor, bu konuda hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza hem de Milli Eğitim Bakanlığımıza önerilerimizi sunuyoruz. Zira biz Türkiye’nin geleceğinin mesleki eğitimde olduğuna inanıyoruz.
OSB’lerimizde, aranan insan kaynağı yetiştirmeye devam edeceğiz
Tabi, son dönemde mesleki eğitim konusunda yaşanan önemli gelişmelerden birisi de, OSB’lerimizde açılan mesleki eğitim merkezleri ve irtibat büroları oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir programla, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Mesleki Eğitim Merkezleri açılışı yapıldı. Daha önce mesleki eğitim merkezlerini, yani eski adıyla çıraklık okullarını zorunlu eğitim kapsamına alan, buralarda eğitim gören çırak, kalfa ve ustaları da lise mezunu sayan düzenlemelerin ardından, organize sanayi bölgelerimizin bu okullarla yeniden güçlendirilmesi de bizim için önemli bir adım oldu. Organize sanayi bölgeleri olarak, hem mesleki ve teknik anadolu liselerimiz, hem mesleki eğitim merkezlerimiz ve diğer eğitim kurumlarımızla ‘aranan insan kaynağı’ yetiştirmeye devam edeceğiz.
Doğal gaz ve elektrik kesintileri üretimi zorladı
İran’dan Türkiye’ye doğal gaz arzında yaşanan sıkıntı ile başlayan doğal gaz kısıtlaması, ardından elektrikte üç günü bulan kesintiler organize sanayi bölgelerimizi önemli ölçüde zorladı. OSBÜK olarak bu süreçte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, BOTAŞ, TEİAŞ gibi kurumlarımızla sürekli iletişim halinde olduk. Bir yandan organize sanayi bölgelerimizin taleplerini ve sektörlerimizin yaşadığı sıkıntıları bu kurumlarımıza iletip çözüm ararken, aynı zamanda bakanlık ve diğer kurumlarımızdan aldığımız doğru bilgileri OSB’lerimize hızla aktararak, operasyonlarını doğru yönetmelerine katkıda bulunduk.
Ancak şu bir gerçek ki, bu süreçten sanayi üretimimiz olumsuz etkilendi. Ben buradan sanayicilerimize hakikaten yürekten teşekkür etmek istiyorum. Üretimin ve ihracatın arttığı bir dönemde yaşadığımız enerji kısıtlaması süreçlerinde çok büyük fedakarlık yaparak, devletimizin ve milletimizin yanında oldular.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI