Türkiye’de depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayısı 753

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler bu alanda yapılan patent başvurularını da gündeme getirdi. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Türkiye’de 1993 ve 2022 yıllarında depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayılarının toplamı 753 olduğunu söyledi.

Türkiye’de depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayısı 753
Yayınlama: 29.09.2023
6
A+
A-

Adres Patent ve Türkiye Patent Hareketi tarafından ‘Deprem Patentlerinin Globalden Ülkemize Son Durum Raporu’ başlığında hazırlanan raporda, deprem alanındaki buluşların Türkiye’deki karnesi ortaya konuldu.

Araştırmada, deprem öncesi alarm sistemleri, deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler, deprem sonrası enkaz arama kurtarma, deprem izolatörleri alanlarında çalışmalar yapıldı. Çalışmada, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WİPO) verilerinden yararlanıldı. Türkiye’de 1993 ve 2022 yıllarında depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayılarının toplamı 753 olduğuna vurgu yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Fay hatlarının dağılımını incelediğimizde ülkemizin deprem bölgesi olduğunu görüyoruz. Geliştirilen ürünlerin bu bağlamda ticarileştirilmesi ve ekosisteme kazandırılması olası depremlere karşı alınacak önemlerini de artmasında kritik bir yere sahip” ifadelerini kullandı.

Deprem izolatörleri konusunda da 5 bin 890 patent başvurusu yapıldı

Akbulut, globalde yapılan araştırmada patent sınıfları özelinde deprem ile ilgili GSM ve teknoloji patentlerinin 8033 patentin bulunduğuna dikkat çekerek bu rakamın deprem öncesi alarm sistemleri 1378 olduğunu belirtti.  Deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler ilgili yapılan patent başvurularından da bahseden Cumhur Akbulut, “Bu alanda 15 bin 916 patent başvurusu yapılmış durumda. Deprem sonrası enkaz arama kurtarma alanında 3826, deprem izolatörleri konusunda da 5 bin 890 patent başvurusu yapılmış vaziyette. Deprem ile ilgili dünyada yapılan patent başvurularına bakıldığında, Japonya ve ABD gibi ülkeler başta olmak üzere depremden en çok etkilenen ülkelerin bu alanda yaptığı patent başvuru sayısının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu görülüyor” diye konuştu.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.