Yüksek enflasyonla tanıştığımız Eylül 2021’den bu yana her tür ürünün fiyatlarındaki artış devam ediyor. Geçen yıl bu yıldan daha yüksek enflasyon yaşadığımız için bu yıl yılbaşından bu yana enflasyon baz etkisiyle yani kâğıt üzerinde düşme eğilimine girmiş gözüküyor. Ancak mayıs ayından sonra baz etkisi ortadan kalkacağı için enflasyon oranlarını hep birlikte göreceğiz.
İçinde bulunduğumuz dönemde inşaat malzemeleri fiyatları da yüksek enflasyon sebebiyle artışını sürdürüyor. Doğal olarak inşaat maliyetleri de durmadan artmaya devam ediyor.
Barınma, hükümetlerin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biridir. Hükümet tarafından deprem felaketinden önce uygulamaya konulan ilk evim ve ilk işyerim projeleri de çözüm odaklı girişimdir. Ancak yaşadığımız yüzyılın felaketi nedeniyle ortaya çıkan konut açığı doğal olarak bu projelerin gecikmesine sebep olacaktır.
İnşaat maliyet endeksi her ay TÜİK tarafından kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Enflasyon ve diğer konularda olduğu gibi bu mevzuda da TÜİK in güvenilirliği tartışma konusu haline gelmiştir. Çünkü vatandaşların birçoğu TÜİK in verilerine inanmamakta, kendi yaşadığı enflasyon oranını dikkate almaktadır.
Nisan sonuna kadar olan inşaat maliyet endeksi aşağıdaki grafikteki gibidir.
İnşaat maliyet endeksi 2023 mart ayında bir önceki aya göre %2,16, bir önceki yılın aynı ayına göre %60,70 artış gösterdi. Yani mart ayında %2.16, son bir yılda ise %60,70 inşaat maliyetleri artmış demektir. Ancak yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi veriler TÜİK ten alındığı için yaşanan enflasyon verilenden fazladır.
Grafikte olduğu gibi inşaat maliyet endeksi 2021 mart ayında %31,97;2022 mart ayında %101,57;2023 mart ayında ise %60,70 artış göstermiştir.
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın ev alması hayalden başka bir şey değildir. Maaş ve ücret artışları ilk ayda yüksek gözükse de kısa sürede yüksek enflasyon karşısında eriyip gitmekte, alım gücü de hızla düşmektedir. Son günlerde TCMB tarafından %3,5 lara kadar çıkan konut kredisi faizleri de ev almayı çıkmaza sokmuştur. Sorunun en optimal çözümü merhum Turgut Özal döneminde olduğu gibi kooperatiflerin tekrar gündeme alınmasıdır ve kâr amacı olmadığı için dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın da ev sahibi olabilme imkânı artabilir.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,31, işçilik endeksi yüzde 1,76 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 48,21, işçilik endeksi yüzde 105,09 arttı.
TÜİK’e göre, inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,70 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,31, işçilik endeksi yüzde 1,76 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 48,21, işçilik endeksi yüzde 105,09 arttı.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI