Savunma Sanayi Şirketleri İşlerini Yapamıyor

Yayınlama: 13.02.2025
4
A+
A-
Sanayi ve Teknoloji Uzmanı

Ülkemizin Meteor füzelerini almaya çalışması, ilgili şirketlerin işlerini yapamadığının bir göstergesi.

Neden böyle bir durum var ve nasıl düzeltilebilir? Bu sorunun cevabının bütününü bloğumda görebilirsiniz. https://ekonomiktransformasyon.blogspot.com/

Bir bültende ünlü bir savunma sanayi şirketine model fabrika – yalın ile ilgili sunum yapıldığı, savunma sanayiindeki tedarikçi firmaların yalın dönüşümü ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu gösteriyor. Bu örnek durum ülkemizdeki firmaların, kurumların, hastanelerin, belediyelerin olması gerektiği gibi yönetilemediğini de göstermektedir. Nedeni ise, yönetim için rol model olması gereken Dr. Toyoda’nın yayınladığımız söyleşisinde geçenlerdir. Bir firmanın, bir kurumun ve bir ülkenin başarılı olması için yapılması gerekenler içtenlikle bu söyleşide anlatılmış. Bu söyleşi Japonya’yı, Toyota’yı, Ford’u dönüştüren Amerikalı prof. WE Deming odaklıdır.  Şirketlerimiz ve ülkemiz dönüşüm yaşamadıkça, firmalar 3. dünya şirketi olarak kalacaklardır. Ülkemizin de dünyadaki  milli gelir sıralamasındaki yeri değişmeyecektir.

Toyota’da 1960 yılına kadar yalın vardı. Ve bu durum firmanın başarılı olmasını sağlayamadı. Nissan Blue Bird modeline karşı rekabet gücü hiç yoktu. 1960 yılından itibaren Toyota Deming Prize alınması ile ilgili danışmanlık çalışmalarına başladı. O yıldan itibaren yerde sürünen satışları, roket hızıyla arttı.

Bu örnek durum firmalarımızda, kuruluşlarımızda ne yapılması gerektiğini aktarıyor. Yapabildiğimizde biz de gelişmemizi roket hızıyla arttıracağız. Deming Ödülü için 4 yıl danışmanlık alınması gerekiyor. İşletme Profesörü Hocam Tachiki daha pratik yol olduğunu belirtmişti. Örneğin Singapur’da, Vietnam’da hiçbir şirket Deming Ödülü almamıştır. Çin’de birkaç şirket bu ödülü almışken, yayınlanan makalemizde görüldüğü gibi Çin Avustralya’yı ekonomik olarak ele geçirmiştir. Bu durum Japon hocalarla istişare edilebilmelidir. Maalesef ülkemizde bir tek kendim çalışıyorum, girişimlerimin sonuna geldim. Ülkemizi, insanlarımızı çok kötü günler bekliyor. Çok üzücü. Halbuki mutlu, zengin insanların yaşadığı bir ülkemiz olabilirdi. Yardıma hazırım.

Mevcut durumda gidildiğinde, ülkemizin bir gün bir şekilde biteceği (genel beklenti 40 yıldır, fakat gerçek nedenleri bilemiyorlar.) ve şiddet vakaları, felaketler, düşük gelir, vb ile ekonomik dramların da artarak devam edeceği blogta görülüyor.

Bu durumda firmaların da bir gün sonu gelecektir. Ülkemizde dönüşümle ilgili girişimlerime destek olmanız, firmanızdaki dönüşümle gerçekleşebilir. Bu durum aynı zamanda firmanızın SOSYAL sorumluluğudur.

Dr. Toyoda’nın yayınladığımız söyleşisinde geçenler iş adamlarımız, yöneticiler tarafından bilinmiyor. Bu durumda firmalarda ve kurumlarda yönetim zafiyeti de vardır, denir. PRK’nın adının dahi bilinmediği ülkemizde bu durum gayet doğaldır. Ayrıca çalışanlar işbirliğini bilmedikleri gibi, firmada çekişmeler de yaşanır. Bu hayata yansır, boşanmalar vb artar da artar.

Firmalarımızda dönüşüm gerçekleşmeye başladığı andan itibaren, Toyota’nın 1960 sonrası başarısı yakalanır. Bugün Toyota’nın değeri 240 milyar dolarken. Singapur’un kişi başına düşen yıllık geliri 7 bin dolardan, 85 bin dolara çıkmıştır. YZ, robotics gibi gelişmelerle, bu değerin 150 bin dolar olması bekleniyor. Japonya – Vietnam Ortak Girişimi sonucunda ise: 2000 yılında Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 1,6 milyar dolarken, Vietnam’ın 500 milyon dolardı. 2022 yılında Türkiye bu sayıyı 2 milyar dolara çıkardı, Vietnam ise 137 milyar dolara.

Bu başarıların tümünü elde edebiliriz. Sadece işi bilene verin. İş bilenin, kılıç kuşananın. Fakat bu atasözü günümüzde geçerli değil.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.