Geçici 12. madde uygulaması

Yayınlama: 21.09.2024
15
A+
A-

Bilindiği üzere; Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğine, 05/09/2024 tarih ve 32653 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Değişiklik Yönetmeliğiyle, “GEÇİCİ MADDE 12- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 60 ıncı maddede belirtilen, Bakanlık uzatımı dahil tüm süreleri tükenen ve yapı ruhsatı veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan katılımcılara, 31/1/2025 tarihine kadar Bakanlığa başvurulması halinde, Bakanlık tarafından 3 yıl ilave süre verilebilir. Süresi içinde başvuru yapılmayan süresi bitmiş tüm parsel tahsisleri OSB tarafından iptal edilir.” maddesi eklenmiştir.

Maddede bahsi geçen 60’ıncı madde“(1) Tahsis edilen sanayi parseli ile ilgili olarak;

  1. a) Tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB’ye tasdik ettirerek yapı ruhsatını almayan,
  2. b) Yapı ruhsatı aldığı tarihten itibaren 2 yıl içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almayan,
  3. c) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Olumlu” kararı almayan, katılımcılara yapılan tahsis, yönetim kurulu tarafından iptal edilir.

(2) Makul sebeplerin varlığı halinde birinci fıkranın;

  1. a) (a) bendinde belirtilen süre toplamda 1 yılı,
  2. b) (b) bendinde belirtilen süre ise toplamda 2 yılı geçmemek üzere yönetim kurulu tarafından uzatılabilir.

(3) İkinci fıkranın (b) bendinde belirtilen sürede de inşaata başlanmış ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamış katılımcılar için ise bu süre toplamda 2 yılı geçmemek üzere Bakanlık tarafından uzatılabilir. …” içeriğindeydi.

Bu kapsamda Geçici 12. maddede, 05/09/2024 tarihinden önce Yönetmeliğin 60’ıncı maddesinde düzenlenen yapı ruhsatı, işyeri açma çalışma ruhsatı alma sürelerini geçiren katılımcılara; 31/1/2025 tarihine kadar Bakanlığa başvurulması halinde, Bakanlık tarafından 3 yıl ilave süre verilebileceği düzenlenmiştir.

Bu tarihe kadar Bakanlığa başvuru yapılmazsa, bahse konu sürelerini tüketen katılımcıların tüm parsel tahsisleri OSB tarafından iptal edilecek ve Yönetmeliğin tahsis iptaline ilişkin hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca 05/09/2024 tarihinde 60’ıncı maddeye eklenen altıncı fıkraya göre de, sürelerin bitmesi sebebiyle tahsisi iptal edilen katılımcılara, Bakanlık onayı alınmadan yeniden tahsis yapılamayacaktır. Yine belirtmek gerekir ki, Bakanlık izni alınarak yeniden yapılacak tahsisler, güncel tahsis bedeli üzerinden yapılacaktır.

İlgililerin, Geçici 12’ci madde hükmünden yararlanabilmeleri için Yönetmelikle getirilen başvuru süresi sınırlı olup, bu süre içinde Bakanlığa başvurmayanların bu haktan yararlanmalarına olanak olmayacaktır.

Bu itibarla; OSB’lerin, bu madde kapsamında olan katılımcılarını bilgilendirmeleri, katılımcılarının Yönetmelikle tanınan haktan yararlanabilmeleri için faydalı olacaktır.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.