KREDİ KARTLARINA SINIRLAMA

Yayınlama: 07.10.2023
66
A+
A-
Sanayi Haber Ajansı İstanbul Temsilcisi Ekonomist / Yazar

Özellikle ekonomik krizi aşmaya çalıştığımız içinde bulunduğumuz dönemde kredi kartı kullanımı aşırı şekilde artmıştır. Ancak bu kartları nasıl kullanıyoruz? Harcama limitimizi dikkate alıyor muyuz gibi soruların cevabı maalesef olumsuzdur. Çünkü ülkemizde birçok kredi kartı mağduru vatandaşımız mevcuttur ve borç ödemek için kredi kartlarını bankalar arasında kullanmak suretiyle çözüm aramayı tercih ediyorlar. Ancak harcama limiti dikkate alınarak kullanılan kartlar için bir sorun yoktur hatta kullanıcıya avantaj da sağlayabilir.

Günümüzde özellikle büyük mağazalar ve alışveriş merkezleri alışveriş hacmini arttırabilmek için kredi kartına üç taksit, beş taksit gibi seçenekler sunmaktadır. Bu teklifler tüketicileri cezbetmektedir ama sonuçta borç tüketiciye kalmaktadır. Halkımızın bu tür alışverişleri yaparken son derece dikkatli olması gerekir. Kredi kartı kullanırken aylık gelirimizin dışına çıkmamaya özen göstermeliyiz. Bir bankaya olan borcun başka bir bankadan kredi alınarak kapatılması sorunu çözmez ve ileride daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilir.

Bankaların en büyük kar olanaklarından birisi de ödenmeyen kredi kartı borçlarından yapılan faiz tahsilatıdır. Bunun içindir ki her banka mudilerine hesap açılır açılmaz kredi kartı teklif etmekte, daha da ötesi sık sık telefonla rahatsız ederek kredi kartı vermeye çalışmakta hatta emir vaki olarak posta ile göndermektedir.

Borçlanmak vatandaşın geleceğini ipotek altına alınması demektir. Çünkü olmayan para gelecekte kazanılacak olan para ile borçlanılmaktadır. İçinde bulunduğumuz ve ekonomik krizi aşmaya çalıştığımız şu dönemde kart kullanarak yaşamını idame etmeye çalışan vatandaşlarımız oldukça fazladır.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan orta vadeli plan içeriklerinden birisi de kredi kartları kullanımına sınırlama getirilmesi konusudur. İç talebin enflasyonu körüklediği doğru bir yaklaşımdır. Çünkü vatandaşlarımız zam gelecek endişesiyle ihtiyacından daha fazla satın alarak enflasyondan kendilerini korumaya çalışmaktadır. Bu da arz ve talep kanununa göre enflasyonun yükselmesine sebep olmaktadır. Kart kullanımının sınırlandırılması kadar doğal bir şey olamaz. Ancak hayatını kredi ile geçirmeye çalışan kişi sayısı oldukça fazladır Önemli olan gelire oranlı limit belirlenerek kart kullanımının sağlanmasıdır. Konuya genel anlamda bakıldığında iç talebi kısıtlamaya yönelik olarak taksit sayısı azaltılabilir, minimum ödeme miktarı arttırılabilir, bazı ürün gruplarında kart kullanımı engellenebilir.

Önümüzdeki süreçte büyük ihtimalle politika faizleri yükseleceği için kart faizleri de buna bağlı olarak yükselecektir. Hazine ve maliye bakanımız Sn. Mehmet Şimşek’in kredi kartlarına ilişkin açıklaması aynen şöyledir; bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınmayacağını belirten Şimşek, kredi ve kredi kartlarına düzenleme geleceğini söyledi. Bazı satırbaşları,

* Samimi şekilde tek haneli enflasyon istiyorsak onunla tutarlı bir iç tüketim ve kredi büyümesi kurgulamamız gerekiyor.

* Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız.

* Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz.

* Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkânı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz.

Yukarıdaki ifadeler irdelendiğinde kredi koşulları ve kredi kartları kullanımına yeni bir düzen getirileceği aşikardır. Aşağıda bankalar birliğinden aldığım kredi kartı istatistiklerini görebilirsiniz.

 

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.