Vergi ödemeden kazanmak mümkün

Yayınlama: 22.09.2023
19
A+
A-

Sevgili okurlarım para ve zenginlik hayalleri, bereket bolluk olumlamaları, servete kavuşma çalışmaları kimlerin gündeminde değildir ki acaba?
Üretip gelişmek, insanlık ailesine hizmet etmek, ne kadar güzel bir his olurdu öyle değil mi? Üretirken kazanmak ise iyi bir motivasyon…
Kazancımızda büyük ortağımız ise Vergi idaresidir. Yani devlet kar ortağımızdır.
Kazanırken yasal kolaylıkları  bilmek , vergisel avantaj ve getiriler sağlar.  Kanunlar içinde gizli kalmış,  istediğiniz zenginlik hedefine su taşıyabilecek, kazanca dönüşebilecek bir uygulamada “Yenileme fonu’’ uygulamasıdır. 7338 Sayılı son düzenleme ile süresi netleşmiştir.
Yenileme fonu adı üzerinde, yenilenmek amacı ile satılan makine, cihaz, araç gibi iktisadi kıymetlerden ortaya çıkan karın ya da sigortadan gelen paranın, vergileme kapsamı dışında tutulmasıdır. Bahse konu kar, aynı neviden bir kıymetle yenileninceye kadar bir fon hesabında muhasebeleştirilir. Üç yıl sonunda yenileme yapılmadıysa kar hesabına alınır.
Bu arada fon derken  oluşan kar başka bir yere yatırılmıyor. Sadece bilançoda fon hesabında gösteriliyor.   Yeni iktisadi kıymet alımında ise bu tutar kar hesabına alınıp vergilendirilmek yerine, yıllar içine yayılan amortisman giderleri ile yine yıllar içinde bu fondan eksiltiliyor. Vergi ertelemesindeki avantajı fark edebiliyor musunuz?

Burada idare işletmelerin teknolojisinin yenilenmesini istediği kadar, yenileme yapılamaması durumunda ise işletmeye müthiş bir vergi ertelemesi sunmakta ve bu kardan 3 yıl vergi almamaktadır. Pek tabi ki arazi ve arsalar marka ve imtiyazlar bu kapsamda değiller. Enflasyon hesabı yapıldığında 3 yıl vergi ertelemesinin ve sonra amortismandan  azaltma uygulamasının ne denli uzun ve büyük bir imtiyaz olduğu anlaşılabilecektir.
Ne harika ki; aynı neviden ikinci el ve kullanılmış bir araç ya da makine alımı da yenileme kabul edilecektir. Satılan kıymetin yerine alınacaklar  için adet bazında bir kısıtlama ve kapasite tahdidi de yoktur.
Devir niteliğindeki birleşmelerde bu kâr, devir alan kurumda, yenileme fonu hesabında tutulabilir, işin terki ve tasfiye durumunda ise fondaki tutar kara ilave edilerek vergisi ödenir.
Uygulamadaki Şart ise satılan iktisadi kıymetin yenilenmesinin zorunlu olması veya işletmeyi idare edenlerce bu konuda karar verilerek girişimde bulunulması diyor kanun. Bunlar biraz ucu açık ibarelerdir . Satış başlı başına bir irade ortaya koyma ve harekete geçmenin göstergesidir. karar defterine bile karar almaya gerek yoktur.
Özetle;  Fabrika, tesis, makine, demirbaş veya araç satışlarından doğan kardan yapılacak vergileme, Yeni kıymet alınıncaya kadar ötelenip zamana yayılabilmektedir.  Bu ise enflasyonist ortamlarda inanılmaz avantajlar doğurmaktadır.
Haftanın tavsiyesi yenileme fonu olsun diyerek siz iş insanlarına, yatırımcılara ve tüm ilgili okuyucularıma selamlarımı sunarım, hoşça kalın.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.